Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Από το τρίκυκλο στα τανκς

Από το τρίκυκλο στα τανκς

Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης ντοκουμέντων που φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης από τις 9 μέχρι τις 31 Μαΐου και διοργανώνεται από την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-74 Κ-Δ Μακεδονίας και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Στο χώρο μάς ξενάγησε ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλος του ΣΦΕΑ 1967-74 και δημοτικός σύμβουλος της πόλης, ο οποίος έζησε τα γεγονότα στα νεανικά του χρόνια, κι έτσι οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις του αποκτούν εξέχουσα σημασία.
Η ξενάγηση ξεκίνησε με τα ντοκουμέντα σχετικά με τη δολοφονία του Γεώργιου Τσαρουχά, βουλευτή της ΕΔΑ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από φρικτά βασανιστήρια το πρωί της 9ης Μαΐου 1968 στο Γ’ Σ.Σ., στα κρατητήρια της ΚΥΠ. Πρόκειται για ένα θάνατο που εμφανίστηκε σαν καρδιακό επεισόδιο από τους υπευθύνους του. Τη νύχτα της δολοφονικής επίθεσης στον Λαμπράκη από παρακρατικούς, δέχτηκε επίθεση και ο Τσαρουχάς, ο οποίος γλίτωσε λόγω του ότι ο ομαδάρχης τους φώναξε: «Αφήστε τον, δεν είναι αυτός!», εννοώντας τον Λαμπράκη. Ωστόσο, δεν γλίτωσε από τους βασανιστές της ΚΥΠ, πέντε χρόνια αργότερα. Μετά τη δικτατορία, η δικαστική έρευνα απέδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από βασανιστήρια, μετά την ανακάλυψη ενός φιλμ με φωτογραφίες του κακοποιημένου σώματος του Τσαρουχά, στην Υπηρεσία Σήμανσης.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η περιγραφή της κατάστασης που επικρατούσε στις γειτονιές της πόλης από τον κ. Μηταφίδη, με τους παρακρατικούς να κάνουν κουμάντο τόσο στα σχολεία και στις αποβολές, όσο και στο μπαρμπούτι και σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα. Δρούσαν οργανωμένοι σε φασιστικές συμμορίες «αγανακτισμένων πολιτών», με την ανοχή της αστυνομίας, με τρανταχτό παράδειγμα να αποτελεί η οργάνωση «Καρφίτσα», που μέλη της πρωτοστάτησαν στην επίθεση κατά του Λαμπράκη.
Η έκθεση και τα γεγονότα εκείνης της εποχής, καθώς και η κατάσταση που επικρατούσε, δείχνουν πολλά που χρειάζεται να αποφύγουμε σήμερα. Οι παρακρατικές συμμορίες και σήμερα τρομοκρατούν όποιον πολίτη αντιστέκεται στη βίαια φασιστική δράση τους, με ολόκληρες γειτονιές να είναι αφημένες στον έλεγχό τους στην Αθήνα.
Επίσης, το μαχητικό πνεύμα ενός πραγματικού αγωνιστή της Αριστεράς, όπως ο Λαμπράκης, είναι επίκαιρο όσο ποτέ σε μια Ελλάδα που, εδώ κι ένα χρόνο, βρίσκεται κάτω από το ζυγό ξένων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία στο όνομα της «υποχρεωτικής πολιτικής συναίνεσης» καταστέλλουν κάθε μορφή αντίστασης με βία. Γι’ αυτό η κοινωνία χρειάζεται μία άμεση απάντηση της Αριστεράς, η οποία οφείλει να σταθεί δίπλα στον κάθε πολίτη, με μαχητικότητα, για να ανατρέψει το καθεστώς οικονομικής υποδούλωσης της κοινωνίας, πριν ζήσουμε κι άλλες μελανές στιγμές στην ιστορία μας.

Μιχάλης Τζιάρας,
φοιτητής ΠΑ.ΜΑΚ

 

Σχόλια

Exit mobile version