Δεν τα βρίσκουν οι κυβερνητικοί εταίροι για πρόεδρο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Σαράντα έξι εργαζόμενοι Αορίστου Χρόνου και συμβασιούχοι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες, επειδή οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι δεν τα… βρίσκουν στο διορισμό διοίκησης. Ο θάνατος του προέδρου του ΙΕΠ τον περασμένο Αύγουστο και η παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αλλά και όλοι όσοι έχουν εργαστεί για τα προγράμματα του Ινστιτούτου, ενώ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμιά απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παρά την επανειλημμένη επικοινωνία τους με το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο ανήκει το Ινστιτούτο, δεν έχουν πάρει ακόμα καμιά ουσιαστική απάντηση και πρόσφατα άκουσαν το γενικό γραμματέα του υπουργείου να τους λέει ότι δεν διορίζεται Δ.Σ. γιατί «έχουν προκύψει διαφωνίες μεταξύ των μελών της τριμερούς κομματικής επιτροπής».
Να σημειώσουμε ότι το ΙΕΠ συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2011, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης τεσσάρων φορέων του υπουργείου Παιδείας και αντικείμενο της δραστηριότητάς του είναι η διαχείριση και κατάρτιση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ΑΜΕΑ, νέα αναλυτικά προγράμματα κ.ά.) και αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 267 εκατ. ευρώ, που αποτελούν το 93% των εγκεκριμένων προϋπολογισμών. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η μη ύπαρξη Διοικητικού Συμβουλίου δημιουργεί τον υπαρκτό κίνδυνο να χαθούν αυτά τα χρήματα. Αλλά σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και με τη μη καταβολή οφειλών.
Τα στοιχεία που διαθέτουν οι εργαζόμενοι μιλούν για συνολικά 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα (εκπαιδευτικούς, επιμορφωτές, ειδικούς επιστήμονες, προμηθευτές κ.λπ.) στους οποίους οφείλονται συνολικά 3 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και τρέχοντα λειτουργικά έξοδα, όπως ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνων.
Να σημειωθεί ότι από τους 170 εργαζόμενους που απασχολεί το Ινστιτούτο, το 60-65% είναι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, ελάχιστοι εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι με σύμβαση έργου και αμοιβή με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κι όμως, και αυτοί οι 46 μισθοδοτούμενοι από το ΙΕΠ, εργάζονται απλήρωτοι μέχρι να τελειώσει η μοιρασιά των θέσεων μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!