Αρχική κοινωνία εργασία Απλήρωτη «Βοήθεια στο Σπίτι»

Απλήρωτη «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κατάληψη στη Λέσβο από τους επί 7 μήνες απλήρωτους

«Οταν είσαι απλήρωτος, πώς μπορείς να βρεθείς στο πλάι του ηλικιωμένου που σε χρειάζεται»; Αυτή η απλή αλήθεια από τα χείλη του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Λέσβου, περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν οι 70 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, που μετρούν, πλέον, επτά μήνες απλήρωτοι.
Μη βρίσκοντας λύση στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και τη Δημοτική Αρχή προχώρησαν σε κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από την Τετάρτη, 31/10, επιχειρώντας έτσι να γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους και να πιέσουν για να βρεθεί μια αξιοπρεπής λύση. Όπως τονίζουν, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ούτε εμποδίζουν άλλους εργαζόμενους στη δουλειά τους.
Το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης είναι πρόβλημα κεντρικό και ισχύει για όλα τα αντίστοιχα προγράμματα. Όμως, στον Δήμο Λέσβου οι εργαζόμενοι μοιάζει να έχουν εγκαταλειφθεί. «Σε άλλους δήμους υπάρχει μια πολιτική βούληση, αλλά εδώ δεν ισχύει αυτό», λέει στον Δρόμο ο πρόεδρος του σωματείου Στρατής Γεωργέλης και μας εξηγεί πως σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Λέσβος, η «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι η μοναδική κοινωνική πολιτική του κράτους προς τους ηλικιωμένους, η μόνη πρωτοβάθμια υπηρεσία που θα μπει στο σπίτι τους. Μας φέρνει ως παράδειγμα την απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ, όπου για πολλούς ηλικιωμένους η συμπλήρωση των απογραφικών εντύπων είναι αδύνατη χωρίς τους ανθρώπους του προγράμματος.

Οι περικοπές και η αδιαφορία της δημοτικής Αρχής
«Ζητάμε μια μόνιμη και οριστική λύση», συνεχίζει ο κ. Γεωργέλης. «Έχουμε μπει με ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο. Στήσαμε αυτά τα προγράμματα εδώ και 11-12 χρόνια. Όταν τα ξεκινήσαμε αλλιώς τα φανταστήκαμε, να έχει μια φροντίδα ο ηλικιωμένος. Ειδικά τώρα με αυτές τις περικοπές που υφίστανται οι συνταξιούχοι, εμείς θα μπορούσαμε να δώσουμε μια λύση».
Θύματα των οριζόντιων περικοπών σε κάθε κοινωνικό έργο, αλλά και της αδιάφορης στάσης της Δημοτικής Αρχής σε τοπικό επίπεδο που λειτουργεί το πρόγραμμα ως «δωρεάν παροχή εργασίας» οι εργαζόμενοι συνέχιζαν μέχρι χθες (Παρασκευή) το πρωί την κατάληψη και με συνεχείς συνελεύσεις καθορίζουν την πορεία του αγώνα τους. Μαζί τους σωματεία, φορείς της πόλης, δημοτικές κινήσεις της Αριστεράς.

Γ.Κατ.

 

Σχόλια

Exit mobile version