Σοβαρές καταγγελίες από την «καφεδούπολη» του Ηρακλείου
Του Μάριου Διονέλλη
Την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στην πόλη τους απαιτούν οι κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου που θίγονται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των νυχτερινών καταστημάτων. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν σε συνάντηση με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, έχουν δεχτεί ακόμα και απειλές για τη ζωή τους και για τις οικογένειές τους όταν επιχείρησαν να κάνουν συστάσεις στους παρανομούντες επιχειρηματίες.
Η επιτροπή των κατοίκων κατά της ηχορύπανσης υπέβαλε αναλυτικό υπόμνημα με το ιστορικό της μετατροπής του Ηρακλείου σε μια απέραντη «καφεδούπολη» αναφέροντας ακόμα και ονομαστικά τα καταστήματα που από καφετέριες μετατρέπονται σε νυχτερινά κέντρα, κάνοντας αβίωτη τη ζωή τους. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου, στο Δημαρχείο, οι κάτοικοι τόνισαν πως ακόμα και οι επιχειρηματίες που θέλησαν να σεβαστούν το νόμο και να τηρήσουν τα όρια ηχορύπανσης τελικά «εξαναγκάστηκαν» σε παραβατική συμπεριφορά λόγω του ανταγωνισμού και του εθιμικού δικαίου που έχει επικρατήσει στην περιοχή…
Σωρεία παραβάσεων
Μεταξύ των σοβαρότερων παραβάσεων που κατέγραψαν οι κάτοικοι, αλλά συχνά-πυκνά και οι υπηρεσίες του δήμου και της αστυνομίας, είναι η αύξηση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων κατά παράβαση των όρων της άδειας των μαγαζιών, η τοποθέτηση αντιαισθητικών κατασκευών από νάιλον ή ζαρντινιέρων με αποτέλεσμα την πλήρη κατάληψη των πεζοδρόμων από τα τραπεζοκαθίσματα και η παράλειψη σωστής εξαέρωσης και χρήσης ειδικών φίλτρων στις καμινάδες, που επιπλέον δεν τοποθετούνται στο κατάλληλο ύψος, με αποτέλεσμα οι οσμές και η τσίκνα να πλημμυρίζουν την περιοχή.
Η λειτουργία των καταστημάτων φέρνει και συνακόλουθα προβλήματα όπως τα παράνομα παρκαρίσματα από αυτοκίνητα και μηχανάκια, η ηχορύπανση που επιφέρουν οι «πειραγμένες» εξατμίσεις και τα μαρσαρίσματα αλλά και το σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας που δημιουργείται αφού οι κάδοι που προορίζονται για τους κατοίκους γεμίζουν από τα απορρίμματα όλων των λειτουργούντων καταστημάτων.
Για όλα τα παραπάνω οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης ζήτησαν την αύξηση των περιπολιών από την αστυνομία και την αποφασιστική παρέμβαση του Δήμου Ηρακλείου με επιβολή ποινών και τήρηση της νομοθεσίας. «Επιθυμούμε την ησυχία και την αξιοπρέπεια στη ζωή μας. Δεν αισθανόμαστε αντίπαλοι με τους επιχειρηματίες αλλά πρέπει να προστατέψουμε και τη δική μας ζωή. Είμαστε δίπλα στους υγιώς λειτουργούντες επιχειρηματίες και ξέρουμε πως τέτοιοι υπάρχουν πολλοί που πρέπει τελικά να επικρατήσουν» λέει στον Δρόμο η Ειρήνη Χατζάκη, μέλος των πολιτών κατά της ηχορύπανσης.
Αποφάσεις που έμειναν στα συρτάρια
Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου ζητήθηκε πίστωση χρόνου για την καταγραφή της κατάστασης και την επιβολή αποφάσεων σφράγισης καταστημάτων όπου δεν έχει υπάρξει συμμόρφωση μετά από σχετικές καταγγελίες. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Αναστασάκης, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου έχει ελλείψεις σε προσωπικό καθώς συνταξιοδοτήθηκαν αρκετά έμπειρα στελέχη, ενώ ήδη τους πρώτους τέσσερις μήνες της νέας Διοίκησης έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και συστάσεις προς τους καταστηματάρχες. Πάντως από την πλευρά του δήμου αλλά και των κατοίκων τονίστηκε πως το καθεστώς ανομίας εξετράφη κατά την προηγούμενη δωδεκαετή διοίκηση καθώς δεκάδες αποφάσεις σφράγισης καταστημάτων παρέμεναν επί μήνες ή και χρόνια στα συρτάρια και ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.
Από την πλευρά της Αστυνομίας δόθηκε υπόσχεση για αύξηση των πεζών περιπολιών, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, αν και σε αυτή την περίπτωση προβλήθηκε το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού.
Τέλος, από την πλευρά των καταστηματαρχών, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τονίστηκε πως οι παρανομούντες συνάδελφοί τους είναι η μειοψηφία. «Και εμείς κάνουμε συστάσεις σε όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά και εμείς θέλουμε να αυξηθούν οι έλεγχοι από την αστυνομία», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου καταστημάτων εστίασης Μαρία Αντωνακάκη.
Το τέλος της σύσκεψης βρήκε τους πάντες να έχουν δώσει αμοιβαίες υποσχέσεις και τους κατοίκους με λιγοστές ελπίδες για άμεση βελτίωση της ζωής τους.