Αρχική Διάλογος: Πανδημία & Δημοκρατία Απάντηση στα αναπάντητα ερωτήματα

Απάντηση στα αναπάντητα ερωτήματα

της Ζαχαρούλας Σαρρή*

Ευχαριστώ τον κ. Ασπρογέρακα για την ευκαιρία που μου έδωσε με το άρθρο του για ένα καλύτερο ξεκαθάρισμα των απόψεων μου, ιδιαίτερα σχετικά με τα εμβόλια, που δεν μπόρεσα λόγω χώρου να κάνω στο άρθρο μου.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ αντίθετη στην πρόληψη σοβαρών και θανατηφόρων νοσημάτων με εμβολιασμό, και σαν παιδίατρος αυτή την ιατρική άσκησα. Είμαι όμως προβληματισμένη με την κατεύθυνση που έχει επικρατήσει σήμερα, με τη χρήση εμβολίων για την πρόληψη ελαφρών νοσημάτων που σε υγιή παιδιά διαδράμουν ήπια και δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, χτίζοντας ταυτόχρονα, φυσικά, την αμυντική ικανότητα του οργανισμού τους για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε παθογόνου παράγοντα. Τα εμβόλια ως σύλληψη του ανθρώπινου νου (σημειωτέον ότι η ιδέα της αντιμετώπισης της ευλογιάς με αυτόν τον τρόπο χρονολογείται απο τον 1000 μ.Χ. στην Κίνα) θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιούνται για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των οργανισμών απέναντι σε μεταδιδόμενα σοβαρά και θανατηφόρα νοσήματα και όχι να αντιμετωπίζονται σαν καταναλωτικά αγαθά. Για να το πω με σαφέστερο τρόπο, οι κοινωνίες, και οι επιστήμονες σαν κομμάτι τους, θα έπρεπε να έχουν λόγο για ποια νοσήματα υπάρχει ανάγκη εμβολίου και τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα να ερευνούν γι’ αυτά.

Το 2009/2010 έγινε προσπάθεια να επιβληθεί σε όλα τα παιδιά εμβολιασμός για τη γρίπη (Η1Ν1) που είχε ονομαστεί «πανδημία» μετά από τροποποίηση του ορισμού της πανδημίας από τον ΠΟΥ, ενώ μέχρι τότε εμβόλιο γρίπης συνιστούσαμε μόνο σε παιδιά με χρόνια νοσήματα. Η κατευθυντήριος ήρθε από τις ΗΠΑ, έγινε προσπάθεια να επικρατήσει στην Ελλάδα, δεν έγινε εφικτό και αποσύρθηκε τον επόμενο χρόνο. Έμειναν τα 16.000.000 εμβόλια στον κ. Αβραμόπουλο. Από το εμβόλιο για την γρίπη Η1Ν1 τότε καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες, που αφορούσαν κυρίως το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Όσον αφορά τα εμβόλια για την Covid-19 που κυκλοφόρησαν στη Δύση, θα υπενθυμίσω ότι ήταν αρχικά τέσσερα: δύο mRNA (Pfiezer και Moderna) και δύο DNA εμβόλια με φορέα αδενοϊό (Astra Zeneka και Jonson & Jonson). Για όλα οι «ειδικοί» βεβαίωναν ότι είναι αποτελεσματικά και κυρίως ασφαλή. Τέσσερις μήνες αργότερα, και αφού τους ακούσαμε ν’ αναιρούν επανειλημμένα τα λεγόμενα τους, αναγκάστηκαν να αποσύρουν το εμβόλιο της Astra Zeneka ενώ είχαν χορηγηθεί 1.500.000 δόσεις και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια σε νέους έγιναν θέμα ειδήσεων. Το εμβόλιο της Jonson & Jonson δεν ακούγεται πλέον να δίνεται. Εδώ και λίγες ημέρες η Γαλλία, η Σoυηδία, η Φινλανδία και ο Καναδάς αποτρέπουν τη χορήγηση του εμβολίου Spikvax της Moderna στους νεώτερους των 30 ετών λόγω αυξημένου ποσοστού μυοκαρδίτιδας που εμφανίζουν με αυτό.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι μπορεί η τεχνολογία να δίνει τη δυνατότητα μεγάλης συντόμευσης του χρόνου παρασκευής των εμβολίων, αλλά δεν μπορεί να επιταχύνει αξιόπιστα τον έλεγχο της ασφάλειας τους. Τα τρία χρόνια είναι ένα συμβατικό χρονικό διάστημα για να διαπιστωθούν πιθανές μεσομακροπρόθεσμες παρενέργειες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ανεμβολίαστοι για να χρησιμοποιηθούν ως ομάδα σύγκρισης.

Προκειμένου τα «εμβόλια» για την Covid-19 να χαρακτηριστούν ως εμβόλια, το CDC άλλαξε τον ορισμό του εμβολιασμού: από την «ένεση ενός εξασθενημένου ή νεκρού παθογόνου οργανισμού με σκοπό την πρόληψη νόσου» σε «πράξη εισαγωγής ενός εμβολίου στο σώμα ώστε να παραγάγει προστασία για μια ειδική νόσο (CDC Sept. 21)». Όσον αφορά την υπεσχημένη αποτελεσματικότητα ‒93 έως 95% προφύλαξη απο νόσηση έστω για 6μηνο διάστημα‒ δεν φαίνεται να ισχύει, όπως φαίνεται απ’ όσα μαθαίνει καθένας απο τον κοινωνικό του περίγυρο, αλλά και από δεδομένα τα οποία διαρρέουν πλέον στον ηλεκτρονικό τύπο (1) και αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία για το ποσοστό νοσηλειών και θανάτων εμβολιασμένων ατόμων.

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν γνωρίσουμε τί συμβαίνει. Μόνο ενδελεχής και απροκατάληπτη μελέτη των δεδομένων μπορεί να δώσει απαντήσεις

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των εμβολιασμένων από τη μόλυνση με τον ιό και τη μετάδοση του, η οποία θα έχτιζε το «τείχος ανοσίας», έχει γίνει αποδεκτό ότι δεν υφίσταται. Οι εμβολιασμένοι και κολλούν τον ιό και τον μεταδίδουν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Συνεπώς: Οι ανεμβολίαστοι δεν είναι οι υπεύθυνοι για τη διασπορά του ιού και τα μέτρα που παίρνονται εναντίον τους είναι μέτρα τιμωρητικά για τη διαφορά άποψης. Εξίσου υπεύθυνοι για τη διασπορά είναι και οι εμβολιασμένοι. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Οι ανεμβολίαστοι που εργάζονται, αυτοί οι οποίοι μετακινούνται κυρίως με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι έχουν μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα, ελέγχονται συστηματικά με δύο rapid test την εβδομάδα. Τα test που γίνονται καθημερινά αφορούν τον δείκτη θετικότητας στον ιό κυρίως των ανεμβολίαστων, εφόσον αυτοί απαρτίζουν τη συντριπτική πλειονότητα όσων ελέγχονται. Ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας που έχουμε στο διάστημα από 12 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα δεν είναι υψηλός (κυμαίνεται από 1,03-2,24%). Σημειωτέον ότι δε έπεσε κάτω απο 1% σε όλη τη διάρκεια του 2021, και είναι δυσανάλογος με τους δείκτες επιβάρυνσης του συστήματος υγείας και τους θανάτους. (2) Αν παρατηρήσουμε τη γραφική απεικόνιση των στοιχείων, διαπιστώνουμε ότι η σχέση εβδομαδιαίου δείκτη θετικότητας με τον αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανεξήγητη και ότι οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι δεν ήταν περισσότεροι σε περίοδο προ εμβολιασμών με αντίστοιχο εβδομαδιαίο δείκτη θετικότητας. Μια πιθανή εκδοχή είναι ο δείκτης θετικότητας που έχουμε, επειδή το δείγμα είναι επιλεγμένο (κυρίως ανεμβολίαστοι), να μην απεικονίζει την πραγματικότητα· ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο, που χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να το προσεγγίσουμε.

Δεν θα έπρεπε οι επιστήμονες της Αριστεράς να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της επιδημίας προκειμένου να βγάζουν συμπεράσματα για την πολιτική που ακολουθείται, αλλά και για τ’ αποτελέσματα της παρέμβασης του μαζικού εμβολιασμού στην πορεία της νόσου; Πρόκειται και για εμβόλια που δεν έχουν πάρει κανονική άδεια, αλλά άδεια υπο όρους (conditional marketing authorisation), ας μην το ξεχνάμε. Πώς θα έχουν αυτοί μια πρόταση αντιμετώπισης της επιδημίας, πέρ’ απ’ όσα λέγονταν σωστά μεν τόσα χρόνια, αλλά δεν έγιναν (ούτε επί των ημερών τής Αριστεράς στη κυβέρνηση) και που δεν γίνονται προφανώς σε μια νύχτα – και αν γινόντουσαν ίσως πάλι δεν επαρκούσαν; Δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν γνωρίσουμε τί συμβαίνει. Μόνο ενδελεχής και απροκατάληπτη μελέτη των δεδομένων μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Απαιτείται άμεσος έλεγχος των εργαζόμενων εμβολιασμένων με δύο test τη βδομάδα επί δύο τουλάχιστον συνεχείς εβδομάδες ώστε να έχουμε από ομοιογενές δείγμα ελέγχου τον εβδομαδιαίο δείκτη θετικότητας, καθώς και δείκτη θετικότητας για κάθε ομάδα ξεχωριστά. Απαιτούνται στοιχεία αριθμού εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ καθώς και αριθμού νεκρών εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, σε συνάρτηση με δημογραφικά δεδομένα.

ΦΥΣΙΚΑ, δεν φαντάζομαι ότι δεν τα γνωρίζουν αυτά, είτε η κυβέρνηση με τους συμβούλους της, είτε οι αριστεροί συνοδοιπόροι της που υπερακοντίζουν σε μαχητικότητα ενάντια στους αμφισβητούντες «σκοταδιστές» την πανάκεια των εμβολίων. Θέλω όμως να γνωρίζουν ότι δεν έχουμε απεμπολήσει το δικαίωμα της κριτικής σκέψης – ακόμα.

* Η Ζαχαρούλα Σαρρή είναι παιδίατρος

Παραπομπές

1) www.euro2day.gr/news/highlights/article/2105814/erothmata-gia-toys-thanatoys-emvoliasthenton-kata.html
2) www.stelios67pi.eu/eody.html.

Σχόλια

Exit mobile version