Αρχική κοινωνία εργασία Άνθρακες ο θησαυρός της ΣΣΕ στα ξενοδοχεία

Άνθρακες ο θησαυρός της ΣΣΕ στα ξενοδοχεία

Αύξηση- κοροϊδία και «δώρο» απλήρωτη εργασία

Μέχρι και ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πανηγύρισε για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφτηκε στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η «πρώτη κλαδική σύμβαση, εδώ και τέσσερα χρόνια, που προβλέπει αύξηση αποδοχών», όπως την αποκάλεσε, δεν είναι τίποτα άλλο παρά τυπική αποδοχή της περικοπής μισθών. Μετά τη μείωση αποδοχών κατά 15% που είχε αποδεχτεί η κλαδική ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων υπογράφοντας διετή σύμβαση το καλοκαίρι του 2012, εργοδότες και συνδικαλιστική ηγεσία συμφώνησαν το πάγωμα των πετσοκομμένων μισθών και το 2014, προβλέποντας για το 2015… αύξηση 1%!
Αλλά ακόμα και αυτή η «αύξηση», την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για να αποδείξει ότι υπάρχει «αντιστροφή του κλίματος», δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, αφού με μια σειρά νόμους η ισχύς των ΣΣΕ δεν είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες, ούτε και εφαρμόζεται σε όσους εργαζόμενους δεν είναι μέλη των συμβαλλόμενων μερών. Είναι επίσης γνωστό ότι ο τουρισμός είναι το θερμοκήπιο όπου ανθούν όλες οι μορφές ελαστικής και άτυπης εργασίας.

Μείον 137 ευρώ από το 2012
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων σε δηλώσεις του στον Τύπο, παρά την «ικανοποίησή» του για τη σύμβαση που υπέγραψε, είναι αρκετά αποκαλυπτικός για το τι συμβαίνει στον κλάδο. Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία καλύπτονται από αυτή τη σύμβαση, αφού μια σειρά ειδικότητες καλύπτονταν από συμβάσεις που έχουν λήξει. Ακόμα, από τα 9.750 ξενοδοχεία που είναι εγγεγραμμένα στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, τη σύμβαση εφαρμόζουν περίπου 6.500. Πριν από λίγο καιρό ο ίδιος δήλωνε ότι σε κάποιες τουριστικές περιοχές (π.χ. στην Κω) τα ξενοδοχεία μαζικά διαγράφονται από τη δύναμη του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων για να μην εφαρμόζουν τη ΣΣΕ. Η κλαδική ομοσπονδία υποτίθεται ότι προσερχόταν στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική ομοσπονδία, ζητώντας ονομαστικούς μισθούς του 2011.
Τι σημαίνει το 1% αύξηση το 2015; Ότι η Α’ κατηγορία ξενοδοχοϋπαλλήλων (υπάλληλοι υποδοχής, μάγειροι κ.λπ.) θα λαμβάνει βασικό μισθό 830,18 ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο του 2012, όλο το 2013, αλλά και το 2014 λαμβάνει 821,95. Όμως, πριν από τη μεγάλη μείωση που προέβλεψε η προηγούμενη ΣΣΕ, ο αντίστοιχος βασικός μισθός ήταν 967,01 ευρώ. Δηλαδή με την «αύξηση» ο ξενοδοχοϋπάλληλος θα παίρνει 137 ευρώ λιγότερα από όσα έπαιρνε μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
Την ίδια περίοδο οι ξενοδόχοι κατέγραψαν τις μεγαλύτερες πληρότητες των τελευταίων χρόνων και είδαν τις εισπράξεις τους να εκτινάσσονται από 10,44 δισ. ευρώ το 2012 σε περίπου 13 δισ. ευρώ το 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση φέτος επέβαλε επιμήκυνση της σεζόν σε πολλούς προορισμούς μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Παράταση ωραρίου μέχρι και 2 ώρες
Πέρα από τις μισθολογικές… επιτυχίες, η πλειοψηφία της κλαδικής ομοσπονδίας υπέγραψε στην ΣΣΕ και την αύξηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε δυο ώρες ημερησίως. Συγκεκριμένα, η σύμβαση προβλέπει ότι αν το ξενοδοχείο παρουσιάζει πληρότητα που υπερβαίνει το 75%, θα μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους καθημερινά μέχρι και δύο ώρες παραπάνω, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, με την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος της εβδομαδιαίας εργασίας σε περίοδο οκτώ εβδομάδων δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες. Δηλαδή, όταν το ξενοδοχείο έχει περισσότερη δουλειά οι εργαζόμενοι θα εργάζονται μέχρι και 10ωρα, χωρίς υπερωρία και για αντιστάθμισμα θα παίρνουν ρεπό.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ξενοδόχοι, έχοντας επιτύχει μειωμένους βασικούς μισθούς εδώ και μια διετία και αντιμετωπίζοντας αύξηση της τουριστικής κίνησης, υπέγραψαν μια σύμβαση που τους εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία για τα επόμενα δυο χρόνια, διασφαλίζοντας την υψηλή κερδοφορία τους και ως επιβράβευση πετούν μερικά ψίχουλα, της τάξης των 10 ευρώ το μήνα, το 2015.
Αυτή είναι η περίφημη ανάκαμψη που έσπευσε να χαιρετίσει η κυβέρνηση και οι θετικές προοπτικές για τα εισοδήματα των εργαζομένων…

Σχόλια

Exit mobile version