Αρχική διεθνή Αντεπίθεση του «Συμφώνου Ενότητας» στη Βολιβία

Αντεπίθεση του «Συμφώνου Ενότητας» στη Βολιβία

Κρίσιμη εβδομάδα για τη Βολιβία είναι η επόμενη. Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου λήγει, σύμφωνα με το MAS-IPSP (αλλά και το Σύνταγμα της χώρας), η νομιμοποίηση της ντε φάκτο «μεταβατικής» κυβέρνησης που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα της 10ης Νοεμβρίου 2019*. Ο Έβο Μοράλες θεωρεί ότι παραμένει ο συνταγματικός Πρόεδρος της χώρας, δεδομένου ότι η παραίτησή του δεν έχει γίνει δεκτή από την Πολυεθνική Νομοθετική Συνέλευση. Τώρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του MAS αναμένεται να συζητήσει και να μην κάνει αποδεκτή την παραίτηση Μοράλες, πράγμα που θα αποτελέσει την αρχή μιας πανεθνικής αντεπίθεσης. Έχουν ήδη ανακοινωθεί κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βολιβίας με αίτημα την παραίτησή της ντε φάκτο κυβέρνησης.

Κατά τα άλλα, αύριο Κυριακή 19 Ιανουαρίου το MAS-IPSP ορίζει επίσημα τους υποψηφίους του για τις γενικές εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου, ξεπερνώντας, όπως φαίνεται, τις διαφωνίες που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα. Σημαντική για την ενότητα του κόμματος ήταν η μεγάλη συγκέντρωση-συνδιάσκεψη του «Συμφώνου Ενότητας», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάβατο στη Βολιβία, στο αθλητικό στάδιο της κωμόπολης Χουανούνι της περιφέρειας Ορούρο. Εκεί εκατοντάδες στελέχη απ’ όλη τη χώρα κατέληξαν σε μια κοινή στρατηγική με στόχο, όπως είπαν, την προάσπιση των κατακτήσεων των τελευταίων 14 ετών και την επιστροφή της Βολιβίας στη «διαδικασία αλλαγής».

Αρχικά έγινε μεγάλη συζήτηση για τους υποψηφίους του MAS στις εκλογές του Μαΐου. Οι αντιπρόσωποι από τις περισσότερες περιφέρειες υποστήριξαν το δίδυμο Νταβίντ Τσοκεχουάνκα για Πρόεδρο και Αντρόνικο Ροντρίγκεζ για Αντιπρόεδρο, και κάποιοι αντίστροφα. Δεν υπήρξαν όμως άλλες προτάσεις για ονόματα που είχαν ακουστεί πρόσφατα. Στη συνέχεια ελήφθησαν αποφάσεις για την ακύρωση των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων (αποεθνικοποίηση λιθίου, απορρύθμιση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων) και για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας.

Η συνάντηση έκλεισε με τηλεφωνικό μήνυμα του Έβο Μοράλες, που υπό της επευφημίες του πλήθους των εκπροσώπων επανέλαβε τη σταθερή θέση του, ότι το πραξικόπημα θα ακυρωθεί δημοκρατικά με τις εκλογές του Μαΐου, ήδη από τον πρώτο γύρο. Η κατάσταση είναι τεταμένη. Η κρατική και παρακρατική βία εντείνεται μέρα με τη μέρα, και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η κυβέρνηση θα ανεχθεί μαζικές διαμαρτυρίες, έστω και ειρηνικές. Πριν δύο μέρες ο Μοράλες μίλησε για την ανάγκη «ένοπλων πολιτοφυλακών». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα δοκιμασία του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

* Τα προηγούμενα άρθρα του Δρόμου για τη Βολιβία μπορούν να αναζητηθούν στο edromos.gr/tag/βολιβία

Σχόλια

Exit mobile version