Με τρομοκρατία απαντά το διεφθαρμένο μοναρχικό καθεστώς

του Γιώργου Αναστασίου

 

Εδώ και μήνες, με αφορμή το φρικτό θάνατο ενός μικροπωλητή, η φτωχή επαρχία Ριφ στο βορρά του Μαρόκου βρίσκεται σε αναταραχή. Ο 30χρονος Μοχσίν Φικρί συνθλίφτηκε σε κάδο απορριμματοφόρου, καθώς προσπαθούσε να σώσει την πραμάτεια του που είχε κατασχεθεί από αστυνομικούς – επειδή είχε αρνηθεί να τους δώσει το καθιερωμένο «μπαχτσίσι», σύμφωνα με φίλους του. Το καθεστώς του προστατευόμενου της Γαλλίας ζάπλουτου βασιλιά Μοχάμετ του 6ου (το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «Μαχζέν» – σε ελεύθερη απόδοση, «η διεφθαρμένη εξουσία του Παλατιού»), νόμισε ότι οι αντιδράσεις σύντομα θα καταλαγιάσουν. Αλλά γελάστηκε. Ο βερβερικός στην πλειοψηφία πληθυσμός του Ριφ βγήκε στους δρόμους και ξέχασε να γυρίσει στο σπίτι του: «Σταματήστε την αυθαιρεσία», «Μαχζέν, δεν ανεχόμαστε άλλη ταπείνωση», «Εγκληματίες δολοφόνοι» είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις. Διαδηλώσεις που εξαπλώνονται σταδιακά και σε μεγάλες πόλεις της χώρας με την ενεργητική συμμετοχή του Δημοκρατικού Δρόμου – του μοναδικού κόμματος της μαροκινής Αριστεράς που αγωνίζεται ενάντια στη μοναρχία και υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας (ακόμη και το πρώην Κ.Κ. Μαρόκου συμμετέχει στη μοναρχική κυβέρνηση από το 1997!)*.

Μέσα από αυτήν την αυθόρμητη διαμαρτυρία γεννήθηκε το «Κίνημα», με ηγετική φιγούρα τον 38χρονο άνεργο Νασέρ Ζεφζαφί (βλ. φωτό), και ιστορική αναφορά στον Αμπντελκρίμ Ελ Χαταμπί – τον ήρωα της πρώτης αντιαποικιακής εξέγερσης του 1921-1926, που «δεν υπάρχει» στην επίσημη ιστοριογραφία. Το καθεστώς μάταια προσπάθησε είτε να εκφοβίσει είτε να εξαγοράσει τα στελέχη του Κινήματος, όπως έχει συνηθίσει να κάνει μέχρι τώρα με σχετική επιτυχία. Μετά από μια μεγάλη διαδήλωση την περασμένη εβδομάδα, ο βασιλιάς έστειλε στο ξεχασμένο Ριφ συνολικά 7 υπουργούς για να υποσχεθούν «έκτακτη βοήθεια» και ταυτόχρονα να απειλήσουν «όσους διαταράσσουν την τάξη». Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, οπότε το καθεστώς χρησιμοποίησε τα μεγάλα μέσα: έβαλε τον ιμάμη της επαρχιακής πρωτεύουσας να κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι διαπράττουν το βαρύ για τους μουσουλμάνους αμάρτημα της «πρόκλησης διχόνοιας ανάμεσα στους πιστούς». Ο Ζεφζαφί την περασμένη Παρασκευή πήγε στο τζαμί και δημόσια ρώτησε τον ιμάμη: «Εδώ είναι χώρος του Θεού ή του Μαχζέν;». Την ίδια στιγμή συνελήφθη από καραδοκούντες αστυνομικούς και, μαζί με 3 ακόμη συντρόφους του, μεταφέρθηκε στην Καζαμπλάνκα, όπου ο εισαγγελέας τους φόρτωσε βαριές κατηγορίες: προσβολή της θρησκείας, υποκίνηση ανταρσίας κ.λπ.

Μέσα σε λίγες ώρες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις, και βρέθηκαν αντιμέτωποι με άγρια καταστολή. Δεκάδες τραυματίστηκαν και πάνω από 30 άνθρωποι συνελήφθησαν μόνο την Παρασκευή 26 Μαΐου, άλλοι 45 την Κυριακή, και 70 τη Δευτέρα. Από τις αρχές της εβδομάδας στρατός και αστυνομία έχουν θέσει υπό κατοχή τις πόλεις και τα χωριά του Ριφ, ενώ τα ΜΑΤ χτύπησαν όλες τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που έγιναν στη Ραμπάτ και άλλες μεγάλες πόλεις του Μαρόκου την Τρίτη 30 Μαΐου, τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας δεκάδες ακτιβιστές. Η Μαροκινή Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταγγέλλει ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος εισβάλλουν σε σπίτια «υπόπτων», ότι έχουν «εξαφανιστεί» δεκάδες νεαροί ακτιβιστές και ότι οι συλληφθέντες υπόκεινται σε άγρια βασανιστήρια. Το μοναρχικό καθεστώς, με τη συνένοχη σιωπή των «υπεύθυνων» ντόπιων πολιτικών κομμάτων και της κατά τα άλλα λαλίστατης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Γαλλίας (αρκεί να μην πρόκειται για τις νεοαποικίες της), προσπαθεί έτσι να καταπνίξει τη μεγαλύτερη απειλή που ένιωσε από την εποχή της Αραβικής Άνοιξης, στις αρχές του 2011. Γι’ αυτό και χρησιμοποιεί ανοιχτά και μαζικά πλέον τις μεθόδους των «μολυβένιων χρόνων», της εποχής δηλαδή του αιματοβαμμένου απόλυτου μονάρχη Χασάν, στην οποία υποτίθεται ότι έβαλε τέλος ο εκσυγχρονιστής Μοχάμετ…

 

* Βλ. μεταξύ άλλων τα φύλλα 261, 276 και 314.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!