Αρχική διεθνή Αναβρασμός στη Λατινική Αμερική

Αναβρασμός στη Λατινική Αμερική

Κολομβία: Εκατοντάδες χιλιάδες εξακολουθούν να διαδηλώνουν καθημερινά ενάντια στον δεξιό πρόεδρο Ντούκε και τις πολιτικές του, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε νέα γενική απεργία με καθολική συμμετοχή – η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα! Η αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων, με τρεις διαδηλωτές νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες (συν νέα επεισόδια παρακρατικής τρομοκρατίας και δολοφονιών στην ύπαιθρο), δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει τον φόβο. Αλλά και ο «μεγάλος εθνικός διάλογος» στον οποίο καλεί ο Ντούκε αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ανίκανος να κατευνάσει το κύμα της λαϊκής διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με κολομβιανά ΜΜΕ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, αιφνιδιασμένος από τον ξεσηκωμό σε μια χώρα-κλειδί για την προώθηση των σχεδίων της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική, συμβούλεψε τον Ντούκε να δείξει ευελιξία και να αποφύγει νέα αιματηρή καταστολή… Έτσι εγκαταλείπονται για την ώρα οι «μεταρρυθμίσεις» που ζητούσαν το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ.
Χιλή: Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι ο εφιάλτης που ζει ο πρόεδρος της Χιλής Πινιέρα, καθώς το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων δεν κοπάζει. Πέφτουν στο κενό οι διαβεβαιώσεις του ότι θα εξετάσει τρόπους αλλαγής του Συντάγματος που ο δικτάτορας Πινοσέτ κληροδότησε στους επιγόνους του και ισχύει μέχρι σήμερα. Οι μάζες που διαδηλώνουν ζητούν πλέον τίποτα λιγότερο από εκλογές για μια νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση, που θα κατοχυρώσει τα αιτήματά τους. Και η προσφυγή στη δολοφονική βία της στρατοχωροφυλακής δεν μπορεί πια να τρομάξει μια κοινωνία που ξύπνησε από τον λήθαργο φόβου και ατομισμού δεκαετιών. Μέσα στον τελευταίο μήνα εξανεμίστηκε η όποια κοινωνική ανοχή είχε ο Πινιέρα, και σήμερα το 84% των Χιλιάνων τον απορρίπτει, ενώ το 87% απορρίπτει την πολιτική του. Στη φωτογραφία, διαδηλωτής κρατά πλακάτ που εξομοιώνει τον Πινιέρα με τον Πινοσέτ: είναι ένας από τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχασαν το μάτι τους από πλαστικές σφαίρες και βολές δακρυγόνων.
Αργεντινή: Ξεκίνησε χθες το απόγευμα και συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι απόψε μια διαδήλωση-γιορτή στο Μπουένος Άιρες, με επικεφαλής τις θρυλικές Μάνες (γιαγιάδες πλέον…) της Πλατείας του Μάη: τις γυναίκες που πρώτες έσπασαν τον τρόμο της χούντας του Βιντέλα και μέχρι σήμερα αγωνίζονται για να μάθουν την τύχη των 30.000 «εξαφανισμένων» παιδιών τους. Η αιτία του γιορτασμού είναι η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Φερνάντεζ, του νεοεκλεγέντα περονιστή προέδρου, και η απομάκρυνση του δεξιού Μάκρι, στενού συνεργάτη των ΗΠΑ και εκλεκτού του ΔΝΤ: «Αντίο Μάκρι» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί παντού. Η αλλαγή ρότας της Αργεντινής, μίας από τις χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Λατινική Αμερική, αναμένεται να αντισταθμίσει με το παραπάνω την «απώλεια» της γειτονικής Ουρουγουάης, όπου η απογοήτευση από τη νεοφιλελεύθερη στροφή της απερχόμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης έφερε στην εξουσία, για λίγες χιλιάδες ψήφων, τον κεντροδεξιό Λακάγιε Πόου…
Σχόλια

Exit mobile version