Αλγεινή η εικόνα από τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας

Του Παύλου Δερμενάκη

 

Στην παρούσα περίοδο η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει για δύο θέματα: α) ότι αντιστέκεται στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά δεν έχει τα μέσα να το πάει μέχρι τέλους. Συνεπώς, ο συμβιβασμός και η υποχώρηση είναι αποτέλεσμα της επιλογής να μην πτωχεύσει επίσημα η χώρα, όπως ακριβώς έλεγαν και όλοι οι προηγούμενοι, β) ότι προσδοκά την ανάπτυξη της οικονομίας η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών και τη δίκαιη μοιρασιά. Αυτή η προσδοκώμενη ανάπτυξη, που συνεχώς μας χτυπά την πόρτα αλλά ποτέ δεν εμφανίζεται, παρουσιάζεται ως αντιστάθμισμα στις μεγάλες θυσίες που μας επέβαλε με το 3ο Μνημόνιο.

Σε αυτό το μοτίβο κινείται ο λόγος της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας μια ιδεατή οικονομία αδιαφορώντας για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο λαός. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών την ημερών, μάλιστα, μετά τη δημοσίευση επίσημων στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, που εμπιστεύεται η κυβέρνηση (βλέπε άρθρο Οι «κωλοτούμπες» συνεχίζονται) και τα οποία αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη άσχημη πορεία της οικονομίας. Ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης ανακάλυψε, με δηλώσεις του στις 30/8/2016, ότι «…για πρώτη φορά συντρέχουν οι προϋποθέσεις πραγματικής ανάκαμψης». Ο Γ. Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στη Βουλή (1/9/2016): «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016» και συνεχίζει «Η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη». Με άλλα λόγια, διαρθρωτικές αλλαγές σύμφωνα με το μνημόνιο, για να «ευλογηθεί» η ανάπτυξη που έρχεται, την οποία δυστυχώς εμείς οι απλοί πολίτες δεν μπορούμε να τη δούμε.

 

Ας δούμε όμως και τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, όπως τα παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ αλλά και οι λοιποί αρμόδιοι επίσημοι φορείς.

– Με βάση τα προσωρινά στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών στο 1ο Εξάμηνο 2016, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές μειώθηκε κατά 1% συγκριτικά με τη αντίστοιχη περίοδο 2015.

– Η μέση τιμή του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016 παρουσίασε μείωση κατά 13,0%, σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου.

– Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο στο 1ο Εξάμηνο 2016 είναι μειωμένος κατά 4,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2015.

– Πτωτικά συνεχίζει να κινείται ή άλλοτε ατμομηχανή της οικονομίας, η οικοδομική δραστηριότητα (-39,8% ο όγκος οικοδομών το Μάιο 2016 έναντι Μαΐου 2015).

– Οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 8,1% το 1ο Εξάμηνο 2016 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2012. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημάνουμε ότι η μείωση προέρχεται από τις υπηρεσίες, κύρια τουρισμό και μεταφορές, που υποτίθεται θα συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απορίας άξιον πού βλέπουν οι κυβερνητικοί παράγοντες την ανάπτυξη που προαναγγέλλουν κάθε μήνα. Αντίθετα και εκτός από τα προαναφερθέντα στοιχεία η κατάσταση που βιώνει καθημερινά ο λαός είναι αφόρητη.

Φοροεπιδρομή. Στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2016 θα πρέπει να πληρωθούν πάνω από 20 δισ. φόρων. Χρήματα φυσικά τα οποία δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται κάθε μήνα πάνω από 1 δισ. € χρέη.

Κλείσιμο καταστημάτων. Οι μικρότερες επιχειρήσεις, κύρια οι εμπορικές, κλείνουν καθώς το εμπόριο συγκεντρώνεται στις μεγάλες αλυσίδες. Στο 1ο εξάμηνο τα λουκέτα αυξήθηκαν κατά 42% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 15%.

Επενδύσεις. Σύμφωνα με διάφορους αναλυτές, για να ορθοποδήσει η οικονομία χρειάζεται μια «έκρηξη» επενδύσεων της τάξης των 100 δισ. € για τα επόμενα 7 έτη. Πώς μπορούν όμως να γίνουν επενδύσεις σε μία χώρα που η αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων διαρκώς συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης; Από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις, όταν συνεχίζει να μειώνεται η συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται ιδιωτικοί πόροι από το εξωτερικό λόγω συγκυρίας (αποστροφή στον κίνδυνο) καθώς η Ελλάδα θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου; Στην παρούσα συγκυρία, μόνο «επενδύσεις-πλιάτσικο» μπορούν να έρθουν. Όπως αυτές με την 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα funds-κοράκια των αγορών, για τις «κρυφές υπεραξίες» από τις εγγυήσεις των «κόκκινων δανείων» που διαφήμισαν κυβέρνηση και ΤΧΣ.

 

Δυστυχώς, τα στοιχεία για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας και προοπτικές της είναι πολλά. Μόνο την τελευταία έκθεση (Μάιος 2016) του ΔΝΤ να διαβάσει κάποιος είναι αρκετό. Και όμως σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, μπαίνουμε στην ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή της. Με αυτή τη λογική ετοιμάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για τη ΔΕΘ. Να «ταΐσουν», για μία ακόμα φορά, το λαό με το «κουτόχορτο» της δίκαιης ανάπτυξης και των επενδύσεων, αφού και δεν έχουν πλέον περιθώρια παροχών, καθώς οι σχετικές υποσχέσεις – δεσμεύσεις τους των προηγούμενων ετών (το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και το Παράλληλο Πρόγραμμα) διαψεύστηκαν οικτρά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!