Ο Γ. Στουρνάρας όταν είχε ρωτηθεί για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, δηλώνοντας πως δεν θα αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά αποκλειστικά την «αναδιάρθρωση του κράτους».

Η επικαιρότητα, στη συνέχεια, ακόμη και η προεκλογική στη Γερμανία, κυριαρχήθηκε από τα περί «κουρέματος» και νέου δανείου.
Στο πρόσφατο ντιμπέιτ των Μέρκελ και Στάινμπρουκ, η μόνη ουσιαστική αναφορά στην Ελλάδα υπήρξε η απόφανση της Μέρκελ πως «προέχει τώρα η αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης». Το νόημα αντιστρόφως ανάλογο με την καταγγελία της κατά του Γκ. Σρέντερ, επειδή είχε συμπράξει στη «λαθραία» είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, που εντοπίστηκε ως η ρίζα της αξεπέραστης κρίσης της Ευρωζώνης.
Η τοποθέτηση Στουρνάρα σχετίζεται απολύτως με όλα αυτά. Ως αδιόρθωτος μαρτυριάρης, ομολόγησε όσα θα αναγράφονται στις εντολές του νέου μνημονίου. Ορισμένες «λεπτομέρειες» αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής. Ένας ολόκληρος στρατός από εξειδικευμένα στελέχη της ευρω-γραφειοκρατίας έχει εγκατασταθεί στη βαθιά κρατική μηχανή και εκπονεί και εφαρμόζει την «αναμόρφωση» αλά Μέρκελ. Γερμανοί οι επικεφαλής, Ράιχενμπαχ και Φούχτελ, ο δεύτερος διορισμένος από την καγκελαρία ως υφυπουργός Ελλάδας. Κυριολεκτούμε!
Οι στόχοι είναι διαφανείς. Με απολύσεις και προγραφές εμπεδώνεται ο ακραίος αυταρχισμός της εργασιακής ζούγκλας σε ένα υποτυπώδες κράτος-φάντασμα. Οι Γερμανοί βιομήχανοι απαιτούν, δημοσίως, τον εθνικό πλούτο ενόψει του νέου δανείου. Η λεηλασία της Ανατολικής Γερμανίας κατά την ψευδώνυμη ενοποίηση θα φαντάζει ως πρότυπο έντιμης ανταλλαγής μπροστά στην μεγάλη αρπαγή που τώρα οι ίδιοι εξαγγέλλουν. Κι η τρόικα μεθοδεύει τον απόλυτο έλεγχο και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Απομένει κάτι; Ο Α. Γεωργιάδης πανηγύρισε την επικείμενη αναδόμηση του ΕΣΥ στα γερμανικά πρότυπα με τη συνεργασία των γερμανικών Αρχών. Τόσο «φίλοι μας», άλλα κράτη στην Ευρώπη ως πρότυπα και αρωγοί δεν υπάρχουν… Το «νέο Λύκειο» θα ρίξει κι άλλες χιλιάδες νέους στη φτηνή κατάρτιση. Άσχετο με τις ανάγκες της Γερμανίας για ανθρώπινη καύσιμη ύλη στις «μηδενικές» (όσον αφορά κατοχυρωμένα δικαιώματα και βασικούς μισθούς) δουλειές, δηλαδή στο μοντέρνο εργασιακό μοντέλο, ακόμη και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης;
Το Δημόσιο δεν βρίσκεται τυχαία στο μάτι του κυκλώνα και του νέου μνημονίου. Τα τωρινά είναι μόνο το προανάκρουσμα. Ούτε πρόκειται για μέτρα λογιστικών περικοπών. Η λέξη Αναμόρφωση κάτι θυμίζει και… βρομίζει. Άραγε, τι είναι πιο απεχθές; Η Ευρωζώνη ως κολαστήριο ή ως αναμορφωτήριο, που αναβιώνει συνειρμούς από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ευρώπης, τότε που ξανά η γερμανική οικονομική και πολιτική ελίτ είχε πρωταγωνιστήσει;

Θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!