Αρχική πολιτική Ανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο

Ανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο

Κόσμος αγγελικά πλασμένος…

«Κάτι σάπιο συμβαίνει στην βασίλειο της Δανιμαρκίας». Όποιος είχε τη διάθεση και την υπομονή να ακούσει από το κανάλι της Βουλής την ομιλία του Δ. Παπαγγελόπουλου, κατά την διαδικασία σύστασης ανακριτικής επιτροπής σε βάρος του, θα θυμόταν μάλλον την παραπάνω Σαιξπηρική φράση αναφορικά με την κορυφή της ελληνικής δικαιοσύνης. Σε μια ομιλία που ξεπέρασε τη μία ώρα, ο Δ. Παπαγγελόπουλος, με υπαινιγμούς, υπονοούμενα και μπηχτές, λιγότερο μας έδειξε το αν είναι αθώος ή μπλεγμένος και περισσότερο πως αυτό που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης είναι πολύ χαλασμένο, περίπου σάπιο. Είναι απίθανα τα όσα ακούστηκαν για τις σχέσεις και τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν στην κορυφή, το πόσο σέβεται ο ένας τον άλλος, τις ίντριγκες και τις κομπίνες που στήνονται.

Η ταμπακιέρα

Βέβαια στην ομιλία αυτή δεν είπε τίποτα για τις κατηγορίες που του προσάπτονται. Θυμίζουμε ότι το βράδυ του μεγάλου συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στην Αθήνα, βγαίνοντας από το Μαξίμου, δήλωσε πως αποκαλύπτεται το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Στη συνέχεια, στην υπόθεση μπλέχτηκαν πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί (υπόθεση Novartis) και τελικά στήθηκαν 9-10 κάλπες όπου οι ΣΥΡΙΖΑΝΝΕΛ ψήφισαν τις παραπομπές αυτών. Μετά από δύο χρόνια, όλες οι κατηγορίες μπήκαν στο αρχείο αφού δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο και μόνο ο Α. Λοβέρδος κατηγορείται ακόμα για ένα πλημμέλημα.

Η Δικαιοσύνη λοιπόν λειτούργησε ως εξής: Πρώτα εφάρμοσε τα αμερικάνικα σχέδια με βάση τα στοιχεία του FBI στον πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα σε αμερικάνικες και γερμανοελβετικές φαρμακοβιομηχανίες-κολοσσούς. Στη συνέχεια τα ζητήματα «παραταξιοποιούνται», με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Δ. Παπαγγελόπουλου, να στηθεί ένα άλλο κύκλωμα στο δικαστικό σώμα. Και τέλος, χρησιμοποιείται το σκάνδαλο Novartis, όχι για να εξυγιανθεί το μέγα σκάνδαλο του φαρμάκου στην Ελλάδα, αλλά για έναν φτηνό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης στο τότε στρίμωγμά της με το Μακεδονικό.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Άνηκε πάντα στην Δεξιά παράταξη, σαφώς καραμανλικός, πρώην διοικητής της ΚΥΠ και καλός γνώστης του δικαστικού σώματος, αφού είχε διατελέσει για χρόνια εισαγγελέας. Ο διορισμός του σε μια τόσο ευαίσθητη θέση (υπουργείο Δικαιοσύνης) αποσκοπούσε στο να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ερείσματα στο χώρο, ενώ παράλληλα συμβόλιζε τη στήριξη που είχε ο Αλ. Τσίπρας από την πτέρυγα Καραμανλή την προηγούμενη περίοδο. Άλλωστε υπήρχε ήδη και η επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου (επίσης της καραμανλικής πτέρυγας) στα πλαίσια του τακτικισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καιροί άλλαξαν, η Ν.Δ. ήρθε στην κυβέρνηση και τα πράγματα πρέπει να διευθετηθούν αναλόγως. Ο πόλεμος εντός του κρατικού μηχανισμού μαίνεται και η παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου έχει σχέση μ’ αυτή την αντιπαράθεση. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως αυτή η διαδικασία δεν θα φέρει τραντάγματα ή ότι στην πορεία δεν θα υπάρξουν σκαλώματα και προβλήματα. Το σκάνδαλο και η παραπομπή θα χρησιμοποιούνται για να αποπροσανατολίζουν από πιο σημαντικά ζητήματα, για να γίνονται εκβιασμοί και διευθετήσεις στο μηχανισμό του κράτους και βεβαίως για να δημιουργείται ένα κλίμα που να δεσμεύει ή να στριμώχνει τους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Είναι ενδεικτικό ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε ειδικά στον Α. Σαμαρά και εμμέσως απείλησε με αποκαλύψεις για συναντήσεις τους. Έστειλε έτσι διάφορα μηνύματα.

Η τακτική της Ν.Δ.

Ο Κ. Μητσοτάκης χειρίζεται την υπόθεση με μια διπλή τακτική: Πρώτον δεν θέλει να οξύνει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα προσωπικά. Δεν είναι η ώρα να προσφερθεί χώρος για μια γρήγορη επανασυσπείρωση του συριζικού χώρου. Προτίμησε έτσι να αποφύγει την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού, στρέφοντας τα πυρά μόνο προς τον Δ. Παπαγγελόπουλο, που δύσκολα ή χωρίς πάθος θα πρέπει να υπερασπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως και να απαλύνει τις διαθέσεις και την πίεση που ασκεί η σαμαρική πτέρυγα για διώξεις και ειδικά δικαστήρια. Γι’ αυτό ο αρχικός σχεδιασμός να παραπεμφθεί ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην επιτροπή και αυτή με γρήγορες διαδικασίες να ξαναπαραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη –σχεδιασμός που θα διευκόλυνε την τακτική και γραμμή του Κ. Μητσοτάκη ιδιαίτερα για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας σε λίγους μήνες– έχει υποχωρήσει. Φαίνεται ότι η ανακριτική θα διαρκέσει παραπάνω και εκεί μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα. Η εμπλοκή των ΜΜΕ και όσων είναι πίσω τους, οι εκβιασμοί που γίνονται από αυτούς τους χώρους, πιθανά να οδηγήσουν σε περιπέτειες. Ηχογραφήσεις, κασέτες, ΚΥΠ και μηχανισμοί, ίσως βρεθούν κι αυτοί στην πορεία μέσα στις πτυχώσεις της υπόθεσης. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, με ή χωρίς τυπικά προσόντα, θα έχει πολλή εργασία την περίοδο αυτή και σίγουρα απευθείας σύνδεση με Μαξίμου και πρεσβεία…

Λεπτομέρεια

Γίνεται συζήτηση για τις έξι ψήφους που έλειπαν (173 υπέρ αντί για 179 των Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛ.) κατά την παραπομπή του Παπαγγελόπουλου. Κάποιοι τους χρεώνουν στη Ν.Δ., άλλοι στο ΚΙΝ.ΑΛ. και άλλοι θεωρούν ότι είναι ανάμικτοι. Η εξέλιξη θα δείξει αν αυτό ήταν ή όχι ένα μικρό έστω μήνυμα…

Σχόλια

Exit mobile version