Μαζικές εκδιώξεις ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη για να προσλάβουν νέους και φτηνότερους ενόψει τουριστικής περιόδου. Του Μάριου Διονέλλη

Για «πογκρόμ» απολύσεων το τελευταίο διάστημα στον τουριστικό κλάδο κάνουν λόγο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη καταγγέλλοντας εκστρατεία εκκαθάρισης των «ακριβών» εργαζομένων από τους ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Και αυτό τη στιγμή που όλες οι προβλέψεις των τουριστικών φορέων της χώρας μιλούν για ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις για το προσεχές καλοκαίρι λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκρατήσεων που ήδη σημειώνεται από τις βασικές χώρες προέλευσης των τουριστών της Ελλάδας.
Πώς γίνεται όμως οι θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό να οδηγούν σε απολύσεις προσωπικού; Αιτία είναι η πλεονεξία των ξενοδόχων λέει στον Δρόμο ο Νίκος Κοκολάκης, γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. «Διώχνουν ανθρώπους με 18 και 20 χρόνια δουλειάς, που κοστίζουν πλέον ακριβά, αλλά οι θέσεις τους δεν θα μείνουν κενές. Στη θέση τους θα έρθουν να δουλέψουν νέοι κάτω των 25 με βασικό μισθό πείνας καθώς και παιδιά από το εξωτερικό υπό τον μανδύα της μαθητείας. Την ώρα που τα κέρδη τους αυξάνονται, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που δίνουν οι νέοι νόμοι και μειώνουν όσο μπορούν το εργατικό κόστος».

«Τους πετούν στον δρόμο»
Η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας παραδοσιακά γίνεται γύρω στα μέσα Μαρτίου, καθώς τότε λήγει η προθεσμία για την καταγραφή στις λίστες του σωματείου για την επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Οι ξενοδόχοι, όμως, παρακάμπτουν τις λίστες αυτές και επιλέγουν προσωπικό από σχολές τουρισμού της Ελλάδας και του εξωτερικού, που τους στοιχίζουν πολύ λιγότερο, πετώντας κυριολεκτικά στο δρόμο ανθρώπους που έχουν βάλει πλάτη για να στηθούν οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης», λέει ο κ. Κοκολάκης. Από τις αρχές Μαρτίου, καθημερινά, περνούν την πόρτα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου περίπου 10 έως 15 απολυμένοι υπάλληλοι από τον τομέα του τουρισμού, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζει όλο το νησί με αντίστοιχες απολύσεις στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και το Λασίθι. Για το θέμα ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη Κρήτης οι πρόεδροι των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων προειδοποιώντας μάλιστα με δυναμική κινητοποίηση ακόμα και εν μέσω της τουριστικής περιόδου. «Δεν θα διστάσουμε ακόμα και να νεκρώσουμε τουριστικά την Κρήτη, αν δε γίνει σεβαστός ο κόπος και το δικαίωμα των συναδέλφων μας στη δουλειά», διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων που επίσης παρέστησαν στη συνάντηση.

Και χωρίς επίδομα ανεργίας
Οι μαζικές απολύσεις είναι ακόμα ένα χτύπημα που δέχεται ο κλάδος των εποχικών υπαλλήλων. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός τους από το επίδομα ανεργίας, καθώς από την αρχή του χρόνου διαγράφηκαν από τις λίστες του ΟΑΕΔ όσοι είχαν συμπληρώσει 18 μήνες επιδότησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κανένας δεν άκουσε το προφανές επιχείρημα ότι λόγω της φύσης της δουλειάς τους το διάστημα αυτό έχει υπερκαλυφθεί για τους περισσότερους από αυτούς, εφόσον τα ξενοδοχεία μένουν κλειστά για περίπου 5 μήνες το χρόνο. Αντίθετα, οι επιταγές του τελευταίου Μεσοπρόθεσμου τηρήθηκαν, χιλιάδες άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τις λίστες του επιδόματος και κανένας ακόμα δεν τους έχει απαντήσει πώς θα περάσουν όλη την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι χωρίς το παραμικρό εισόδημα.  Το επόμενο διάστημα διοργανώνονται συνελεύσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλες τις πόλεις της Κρήτης αλλά και συντονισμός με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς μεγάλων ξενοδοχείων που προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!