Αρχική στήλες εν τέλει Αναγκαία η συγκρότηση μιας κίνησης ενάντια στον πυρηνικό όλεθρο

Αναγκαία η συγκρότηση μιας κίνησης ενάντια στον πυρηνικό όλεθρο

Στα δύο προηγούμενα φύλλα του Δρόμου δημοσιευτήκαν δύο κείμενα σχετικά με την ιστορία χρήσης πυρηνικών όπλων αλλά και την επικαιρότητα των κινδύνων που απορρέουν από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτική ή ειρηνική χρήση. (Γεωπολιτική και πυρηνικό επίπεδο ισχύος, Πυρηνική απειλή – Πυρηνική απενοχοποίηση)

Η απειλή χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και ο χαρακτηρισμός της πυρηνικής ενέργειας ως «φιλικής και ήπιας» και άρα βασικό στοιχείο της «πράσινης ανάπτυξης» που επαγγέλλεται ο παγκόσμιος καπιταλισμός έφεραν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο έναν πραγματικό εφιάλτη που απασχόλησε το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα τις περασμένες δεκαετίες και αποτέλεσε σημείο έντονης κριτικής από ειδικούς επιστήμονες και οργανώσεις.

Οι δραματικές εξελίξεις που καθημερινά πια εισβάλλουν στη ζωή μας επιβεβαιώνουν ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από όλες τις μορφές χρήσης της πυρηνικής ενέργειας δεν αποτελούν μια φανταστική απειλή και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν πυρηνικό όλεθρο ως πιθανό ενδεχόμενο.

Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιλογή-πρόθεση της δυτικής συμμαχίας να γονατίσει οικονομικά και στρατιωτικά τη Ρωσία μέσω ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, η συνεχής τροφοδότηση της Ουκρανίας με βαριά και προηγμένα οπλικά συστήματα από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ –η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ως συνήθως–, το άνοιγμα νέων μετώπων με την είσοδο της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το δραματικό ανέβασμα των τόνων στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, φανερώνουν ότι η φυγή προς τον πόλεμο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα από τις ισχυρές κοσμοκρατορικές δυνάμεις.

Το γεγονός αυτό, από μόνο του, συνιστά παράγοντα υψηλότατου κινδύνου όχι μόνο για την ύπαρξη ενός ατυχήματος αλλά για τη σκόπιμη καταφυγή σε ένα πυρηνικό χτύπημα ως μοναδική επιλογή έναντι ενός συντριπτικού χτυπήματος ή της απειλής της υπόστασης και της ασφάλειας κάποιας από εκ των εμπλεκομένων πλευρών.

Αποτελεί αυταπάτη πρώτης γραμμής η «πεποίθηση» ότι τα πυρηνικά όπλα υφίστανται μόνο ως «αποτρεπτική απειλή» και οι ιθύνοντες των πυρηνικών δυνάμεων δεν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουν γιατί το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καταστροφικό για όλους.

Πρώτα από όλα γιατί ήδη τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο στα παρελθόν, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, αλλά και πρόσφατα στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, βόμβες απεμπλουτισμένου ουράνιου. Δεύτερο γιατί ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως άλλωστε και οι προηγούμενοι, αποδεικνύεται ιδιαίτερα καταστροφικός, ιδίως για τις χώρες της Ευρώπης και τους λαούς της, χωρίς ούτε στιγμή να παύει η προσπάθεια συνέχισής του.

Αν υπάρχουν ή αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προσωρινής εκτόνωσης της σημερινής κρίσης δεν σχετίζονται με την αναζήτηση όρων και προϋποθέσεων μιας γενικευμένης ειρήνης. Μάλλον αφορούν προσωρινές διευθετήσεις και προετοιμασίες των όρων μέχρι το επόμενο επεισόδιο. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι ανταγωνισμοί για παγκόσμια ηγεμονία αδιαφορούν πλήρως για την καταστροφή που γεννούν οι επιλογές τους. Αντίθετα η καταστροφή και ο όλεθρος για ολόκληρες περιοχές θεωρούνται εφαλτήρια μιας νέας κερδοφορίας.

Σήμερα πολλαπλώς ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πυρηνική απειλή, στρατιωτική ή «ειρηνική» που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της. Ταυτόχρονα είναι φανερή η απουσία ενός κινήματος ικανού να περιγράψει, να αντισταθεί και κυρίως να αποτρέψει την τεράστια απειλή.

Από όποια πλευρά και να το σκεφτεί κανείς η ανάγκη οικοδόμησης μιας συνείδησης που να εντοπίζει αυτή τη διάσταση των κινδύνων είναι αναγκαία.

Είναι αναγκαίο να οικοδομηθούν δίκτυα πληροφόρησης, εκδηλώσεις, ημερίδες ενημέρωσης σεμινάρια αλλά και δράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στην πυρηνική αποκάλυψη. Είναι αναγκαίο να διατυπωθεί εκ νέου και παγκόσμια το αίτημα του πυρηνικού αφοπλισμού, της κατάργησης των πυρηνικών οπλοστασίων όλων των πυρηνικών δυνάμεων, το σταμάτημα της εμπορίας και εξαγωγής πυρηνικής τεχνολογίας ακόμα και εκείνης που προορίζεται για «ειρηνικούς σκοπούς».

Ο Δρόμος φιλοδοξεί να φιλοξενήσει στις σελίδες ένα μεγάλο αφιέρωμα σχετικά με τους κινδύνους από όλες τις χρήσεις τις πυρηνικής ενέργειας. Η συμβολή των αναγνωστών και φίλων μας αναγκαία όπως πάντα…

Σχόλια

Exit mobile version