Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής με επικεφαλής τον πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου έκανε αυτό που πιθανότατα και άλλες πολιτικές και κρατικές οντότητες θα ήθελαν να κάνουν, αλλά δεν τόλμησαν. Έστειλε το Ισραήλ κατηγορούμενο για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) του ΟΗΕ! Ενέργεια μεγάλης ιστορικής βαρύτητας. Σπάει την ομερτά, υπερβαίνει τις φραγές και εκθέτει ανεξίτηλα τους ενόχους ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης, με δεδομένο ότι πρόκειται για δικαστήριο μικτού χαρακτήρα, πολιτικού και νομικού, υποκείμενου σε ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ, το ισραηλινό λόμπι και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με πρώτη την Γερμανία που υποτίθεται ότι είχε συνετιστεί από τις συνέπειες των δικών της γενοκτονιών, τόσο σε βάρος των Αφρικανών όσο και των Εβραίων!

Σε συνέχεια της δημοσίευσης (Περίπτερο Ιδεών, Δρόμος φ. 667) αποσπασμάτων από το γραπτό κείμενο που υποβλήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου και αιτιολογεί την προσφυγή, παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα των τοποθετήσεων που έκαναν τρία από τα μέλη της νομικής ομάδας της Ν. Αφρικής ενώπιον του δικαστηρίου στις 11 Ιανουαρίου, στη Χάγη. (Η αρίθμηση των παραγράφων δείχνει τη θέση τους στα ντοκουμέντα.)

Στ. Ελλ.

Tembeka Ngcukaitobi: Γενοκτονική πρόθεση

26. Ανώτεροι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενθάρρυναν χωρίς καυτηρίαση τον 95χρονο έφεδρο του ισραηλινού στρατού Ezra Yachin – βετεράνο της σφαγής του Deir Yassin εναντίον των Παλαιστινίων το 1948 – να μιλήσει στους στρατιώτες πριν από την χερσαία εισβολή στη Γάζα. Κατά την περιοδεία του, επανέλαβε το ίδιο συναίσθημα, ενώ μεταφερόταν με επίσημο όχημα του ισραηλινού στρατού, ντυμένος με στολή του ισραηλινού στρατού:

«Να είστε θριαμβευτές και να τους αποτελειώσετε και μην αφήσετε κανέναν πίσω. Σβήστε τη μνήμη τους. Σβήστε τους, τις οικογένειές τους, τις μητέρες και τα παιδιά τους. Αυτά τα ζώα δεν μπορούν πλέον να ζήσουν… Αν έχετε έναν Άραβα γείτονα, μην περιμένετε, πηγαίνετε στο σπίτι του και πυροβολήστε τον… Θέλουμε να εισβάλουμε, όχι όπως πριν, θέλουμε να μπούμε και να καταστρέψουμε ό,τι είναι μπροστά μας, και να καταστρέψουμε σπίτια. Με όλες μας τις δυνάμεις, πλήρη καταστροφή, να μπούμε και να καταστρέψουμε. Όπως βλέπετε, θα γίνουμε μάρτυρες πραγμάτων που δεν έχουμε ονειρευτεί ποτέ. Ας ρίξουν βόμβες πάνω τους και ας τους σβήσουν.»

Adila Hassim: Γενοκτονικές πράξεις

33. …Ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει επισημάνει πράξεις που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ…

34. Στις 22 Νοεμβρίου προειδοποίησε: «Η αναπαραγωγική βία που ασκείται από το Ισραήλ στις Παλαιστίνιες γυναίκες, στα νεογέννητα μωρά, τα βρέφη και τα παιδιά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πράξη γενοκτονίας σύμφωνα με το άρθρο 2 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία… συμπεριλαμβανομένης της «επιβολής μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή των γεννήσεων εντός μιας ομάδας».

35. Το Ισραήλ εμποδίζει την παράδοση σωτήριας βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων ιατρικών κιτ για τον τοκετό, σε συνθήκες όπου εκτιμάται ότι 180 γυναίκες γεννούν στη Γάζα κάθε μέρα. Από αυτές τις 180 γυναίκες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το 15% είναι πιθανό να παρουσιάσει επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό και να χρειαστεί πρόσθετη ιατρική φροντίδα. Η περίθαλψη αυτή απλώς δεν είναι διαθέσιμη.

40. Σύμφωνα με τα λόγια του αναπλ. Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών:
«Νομίζετε ότι η αποστολή βοήθειας στη Γάζα είναι εύκολη; Σκεφτείτε το ξανά. Τρία επίπεδα επιθεωρήσεων πριν καν εισέλθουν τα φορτηγά. Σύγχυση και μεγάλες ουρές. Ένας αυξανόμενος κατάλογος απορριπτόμενων αντικειμένων. Ένα σημείο διέλευσης που προορίζεται για πεζούς, όχι για φορτηγά. Ένα άλλο σημείο διέλευσης όπου τα φορτηγά έχουν μπλοκαριστεί από απελπισμένες, πεινασμένες κοινότητες. Ένας κατεστραμμένος εμπορικός τομέας. Συνεχείς βομβαρδισμοί. Κακές επικοινωνίες. Κατεστραμμένοι δρόμοι. Πυροβολισμοί σε αυτοκινητοπομπές. Καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου. Ένας τραυματισμένος και εξαντλημένος πληθυσμός στριμωγμένος σε ένα όλο και μικρότερο κομμάτι γης. Καταφύγια που έχουν ξεπεράσει προ πολλού την πλήρη χωρητικότητά τους. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην παροχή βοήθειας εκτοπίστηκαν, σκοτώθηκαν. Αυτή είναι μια αδύνατη κατάσταση για τους κατοίκους της Γάζας και για όσους προσπαθούν να τους βοηθήσουν.»

36. …Όλες αυτές οι πράξεις, μεμονωμένα και συλλογικά, αποτελούν ένα μελετημένο σχέδιο συμπεριφοράς του Ισραήλ, που υποδηλώνει πρόθεση γενοκτονίας.

Blinne Ní Ghrálaigh: Κίνδυνος περαιτέρω γενοκτονικών πράξεων, κίνδυνοι ανεπανόρθωτης βλάβης και επείγουσα ανάγκη

6. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι επικεφαλής του περιγράφουν την κατάσταση στη Γάζα ποικιλοτρόπως ως «κρίση της ανθρωπότητας», «κόλαση», «λουτρό αίματος», κατάσταση «απόλυτης, εντεινόμενης [και απαράμιλλης] φρίκης», όπου «ένας ολόκληρος πληθυσμός» «πολιορκείται και δέχεται επιθέσεις, στερούμενος πρόσβασης στα απαραίτητα για την επιβίωση», «σε μαζική κλίμακα»:

«Η Γάζα έχει μετατραπεί σε τόπο θανάτου και απόγνωσης … Οικογένειες κοιμούνται στο ύπαιθρο καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα. Περιοχές στις οποίες οι πολίτες κλήθηκαν να μετακινηθούν για την ασφάλειά τους έχουν δεχθεί βομβαρδισμούς. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις δέχονται ανελέητες επιθέσεις. Τα λίγα νοσοκομεία που λειτουργούν εν μέρει είναι υπερφορτωμένα με περιστατικά τραύματος, έχουν έλλειψη όλων των προμηθειών και κατακλύζονται από απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια. Εκτυλίσσεται μια καταστροφή της δημόσιας υγείας. Μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται στα υπερπλήρη καταφύγια καθώς οι υπόνομοι ξεχειλίζουν. Περίπου 180 Παλαιστίνιες γυναίκες γεννούν καθημερινά μέσα σε αυτό το χάος. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο λιμός είναι προ των πυλών. Ειδικά για τα παιδιά, οι τελευταίες 12 βδομάδες ήταν τραυματικές: Χωρίς φαγητό. Χωρίς νερό. Χωρίς σχολείο. Τίποτα άλλο παρά οι τρομακτικοί ήχοι του πολέμου, μέρα με τη μέρα. Η Γάζα έχει γίνει απλά ακατοίκητη. Ο λαός της είναι μάρτυρας καθημερινών απειλών για την ίδια την ύπαρξή του – ενώ ο κόσμος παρακολουθεί.»

7. «…7.000 Παλαιστίνιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι, θεωρούνται νεκροί ή πεθαίνουν αργά και βασανιστικά παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Οι αναφορές για εκτελέσεις στο πεδίο της μάχης, για βασανιστήρια και κακομεταχείριση πληθαίνουν, όπως και οι εικόνες αποσυντιθέμενων σωμάτων Παλαιστινίων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έχουν μείνει άταφα εκεί όπου σκοτώθηκαν – μερικά από τα οποία έχουν αρπαχτεί από ζώα. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τεράστιες εκτάσεις της Γάζας – ολόκληρες πόλεις, χωριά, προσφυγικοί καταυλισμοί – εξαφανίζονται από τον χάρτη. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, «ένας στους πέντε ανθρώπους [στον κόσμο] που λιμοκτονούν ή βρίσκονται σε κατάσταση καταστροφικής πείνας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γάζα». Πράγματι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι θάνατοι από πείνα και ασθένειες κινδυνεύουν να ξεπεράσουν σημαντικά τους θανάτους από βομβαρδισμούς.

8. Τα καθημερινά στατιστικά στοιχεία αποτελούν σαφή απόδειξη του επείγοντος και της ανεπανόρθωτης ζημιάς: με βάση τα σημερινά στοιχεία, κατά μέσο όρο 247 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται και κινδυνεύουν να σκοτωθούν κάθε μέρα, πολλοί από αυτούς κυριολεκτικά ανατινάσσονται σε κομμάτια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 48 μητέρες κάθε μέρα -δύο κάθε ώρα- και πάνω από 117 παιδιά κάθε μέρα, οδηγώντας τη UNICEF να αποκαλέσει τις ενέργειες του Ισραήλ «πόλεμο κατά των παιδιών». Με τους σημερινούς ρυθμούς, οι οποίοι δεν δείχνουν σημάδια μείωσης, κάθε μέρα θα σκοτώνονται περισσότεροι από τρεις γιατροί, δύο δάσκαλοι, περισσότεροι από ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών και περισσότεροι από ένας δημοσιογράφος – πολλοί ενώ εργάζονται ή σε στοχευμένες επιθέσεις που φαίνεται να γίνονται στα σπίτια των οικογενειών τους ή σε χώρους όπου βρίσκουν καταφύγιο. Ο κίνδυνος λιμού θα αυξάνεται κάθε μέρα. Κάθε μέρα, κατά μέσο όρο άνθρωποι θα τραυματίζονται καθώς μετακινούνται από τόπο σε τόπο, αναζητώντας απεγνωσμένα καταφύγιο. Κάθε μέρα, πάνω από 10 Παλαιστίνια παιδιά θα ακρωτηριάζονται, το ένα ή και τα δύο πόδια, πολλά από αυτά χωρίς αναισθησία. Κάθε μέρα, με τους σημερινούς ρυθμούς, κατά μέσο όρο 3.900 παλαιστινιακά σπίτια θα καταστρέφονται. Περισσότεροι μαζικοί τάφοι θα ανοίγονται. Περισσότερα νεκροταφεία θα ισοπεδώνονται και θα βομβαρδίζονται και τα πτώματα θα εκταφιάζονται βίαια, στερώντας ακόμη και από τους νεκρούς κάθε αξιοπρέπεια ή ειρήνη. Κάθε μέρα, ασθενοφόρα, νοσοκομεία και γιατροί θα συνεχίσουν να δέχονται επιθέσεις και να σκοτώνονται.

Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν – χωρίς διεθνή βοήθεια – προσπαθώντας να ξεθάψουν οικογένειες από τα συντρίμμια με τα γυμνά τους χέρια, θα συνεχίσουν να αποτελούν στόχο. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ένας άνθρωπος θα σκοτώνεται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, μερικές φορές σε επιθέσεις που εξαπολύονται εναντίον όσων προσέρχονται στον τόπο του εγκλήματος για να διασώσουν τους τραυματίες. Κάθε μέρα ακόμη περισσότεροι απελπισμένοι άνθρωποι θα αναγκάζονται να μετακινηθούν από τα μέρη όπου βρίσκουν καταφύγιο ή θα βομβαρδίζονται σε μέρη όπου τους είχε ειδοποιηθεί να εκκενώσουν. Ολόκληρες οικογένειες πολλών γενεών θα εξαλειφθούν και ακόμη περισσότερα παιδιά Παλαιστινίων θα γίνουν «WCNSF»: «Τραυματισμένο Παιδί – Χωρίς Επιζώσα Οικογένεια» – το τρομερό νέο ακρωνύμιο που προέκυψε από τη γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα.

Στη Γάζα, 625.000 μαθητές δεν έχουν πάει σχολείο εδώ και τρεις μήνες, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «εκφράζει βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι η διακοπή της πρόσβασης στην εκπαίδευση έχει δραματικές επιπτώσεις στα παιδιά και ότι οι συγκρούσεις έχουν δια βίου επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία». Σχεδόν 90.000 Παλαιστίνιοι πανεπιστημιακοί φοιτητές δεν μπορούν να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο της Γάζας. Πάνω από το 60% των σχολείων, σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια και αμέτρητα βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, και εκατοντάδες καθηγητές και ακαδημαϊκοί έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων πρυτάνεων πανεπιστημίων και κορυφαίων Παλαιστινίων επιστημόνων, εξανεμίζοντας τις προοπτικές για τη μελλοντική εκπαίδευση των παιδιών και των νέων της Γάζας.

32. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να απογοητεύει τον παλαιστινιακό λαό, παρά την ανοιχτή απάνθρωπη γενοκτονική ρητορική των ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, η οποία συνδυάζεται με τις πράξεις του ισραηλινού στρατού στο έδαφος. Παρά τη φρίκη της γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού που μεταδίδεται ζωντανά από τη Γάζα στα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοπτικές οθόνες μας – η πρώτη γενοκτονία στην ιστορία όπου τα θύματά της μεταδίδουν την ίδια τους την καταστροφή σε πραγματικό χρόνο με την απελπισμένη – μέχρι στιγμής μάταιη – ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί να κάνει κάτι. Η Γάζα δεν αντιπροσωπεύει τίποτα λιγότερο από μια «ηθική αποτυχία», όπως την περιγράφει η συνήθως προσεκτική Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Όπως υπογράμμισαν οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, η αποτυχία αυτή έχει «επιπτώσεις όχι μόνο για το λαό της Γάζας, αλλά και για τις επόμενες γενιές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτές τις [πάνω από] 90 ημέρες κόλασης και επιθέσεων κατά των πιο βασικών αρχών της ανθρωπότητας».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!