Περιβαλλοντικοί φορείς και κάτοικοι από το Λασίθι ζητούν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος

Του Mάριου Διονέλλη

 

Τα επιβαρυντικά στοιχεία για το περιβάλλον της ανατολικής Κρήτης που προκύπτουν από τη νέα, έστω και μικρότερη, τουριστική επένδυση της βρετανικής εταιρίας Minoan Group, αναδεικνύουν 140 περιβαλλοντικοί φορείς αλλά και κάτοικοι του Λασιθίου που προσέφυγαν ξανά στο ΣτΕ για την ακύρωση των σχεδίων στην περιοχή της Μονής Τοπλού. Οι προσφεύγοντες αναδεικνύουν το γεγονός πως αν και μετά την πρώτη ακύρωση από το ΣτΕ η επένδυση επιστρέφει με χαμηλότερες δυναμικότητες, λιγότερα ξενοδοχεία και ένα αντί για τρία γκολφ, εντούτοις, δεσμεύει την ίδια τεράστια και προστατευόμενη έκταση των 26.000 στρεμμάτων.

Από τα βασικά επιχειρήματα της προσφυγής αποτελεί η εκκρεμούσα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μη θέσπισης πλαισίου προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Η σχετική ημερομηνία συμμόρφωσης έχει παρέλθει προ πολλού, κανένα σχέδιο προστασίας δεν έχει καταρτιστεί και η χώρα κινδυνεύει με σοβαρότατα πρόστιμα. Την ίδια ώρα το Προεδρικό Διάταγμα, με τις υπογραφές των υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Σταθάκη, Σκουρλέτη, Τσιρώνη και Μπαλτά) δίνει το πράσινο φως για επιβαρυντικές επενδύσεις σε περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 και εξ αυτού κυρίως του λόγου ζητείται η ακύρωση του Π.Δ. από το ΣτΕ.

Σημαντική πολιτική παράμετρος της νέας προσφυγής είναι η προσβολή της αντισυνταγματικότητας του ίδιου του μνημονιακού πλαισίου (νόμος 4269/2014) που αξιοποιεί η παρούσα κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης σε μια τεράστια έκταση. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της προσφυγής «Με βάση τον νόμο αυτό καταρτίζονται τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) αποκτώντας προνομιούχο θέση, φαινομενικά εντός, στην πραγματικότητα όμως εκτός του συστήματος του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας που ισχύει για όλους τους πολίτες. Έτσι τα ΕΣΧΑΣΕ, που δημιουργούν οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων κατά τις επιλογές των επενδυτών, αποκτούν πλασματικά την ίδια νομική βαρύτητα με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων. Όμως ο σχεδιασμός, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, υπάγεται σε κανόνες ιεραρχίας και συνολικότητας. Η αρχή αυτή παραβιάζεται για λόγους φερόμενους ως δημοσιονομικούς, που στην ουσία είναι αντισυνταγματικοί».

Την αντίθεσή του με την επένδυση αυτή έχει εκφράσει εξάλλου δύο φορές και το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο, στέλνοντας σχετικές επιστολές στους πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή και Σαμαρά τονίζοντας τον κίνδυνο καταστροφής περισσότερων από 100 αρχαιολογικών θέσεων, οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων της παραχωρούμενης έκτασης.

Την προσφυγή υπογράφουν 123 κάτοικοι της περιοχής του Λασιθίου (κατά κύριο λόγο από τη Σητεία) καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης (μέλος της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of Nature), ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA και η Οργάνωση Γη – Κέντρο της Γης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Παράρτημα Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, η Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης, ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Παλαικάστρου και οι οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη»: Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου και Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Ξεχωριστή προσφυγή κατέθεσε για το ίδιο θέμα στο ΣτΕ η «Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού».

Όλους τους παραπάνω χαρακτηρίζει «εχθρούς της Σητείας» και της «ανάπτυξης» ο δήμαρχος Σητείας, Θ. Πατεράκης, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι από τους μεγαλύτερους θιασώτες της συγκεκριμένης επένδυσης.

 

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!