Αποφασιστική απόρριψη των πολεμικών επιχειρήσεων από τους κατοίκους της επαρχίας Κανταχάρ
Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον αμερικανικό στρατό στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, αποκάλυψε ότι το 94% των ερωτηθέντων απορρίπτουν τις πολεμικές επιχειρήσεις και υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, ενώ το 85% θεωρεί τους Ταλιμπάν «Αφγανούς αδελφούς». Η δημοσκόπηση έγινε στην πόλη Κανταχάρ και σε διάφορα επαρχιακά διαμερίσματα, ενόψει της μεγαλύτερης επιχείρησης του πολέμου που σκοπεύει να εξαπολύσει ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ στην εν λόγω περιοχή τον Ιούνιο.
Η αποφασιστική απόρριψη των πολεμικών επιχειρήσεων από τους κατοίκους δημιουργεί αρνητική ατμόσφαιρα για την αμερικανική επιχείρηση, βασική προϋπόθεση της οποίας ήταν η συναίνεση των κατοίκων στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Το πρώτο πλήγμα ήρθε με τη σύναξη των πρεσβύτερων των φυλών, στις 4 Απριλίου, οι οποίοι δήλωσαν στον πρόεδρο Καρζάι ότι διαφωνούσαν με τη στρατιωτική δράση.
Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στην επαρχία Κανταχάρ θα βαθύνει τη σύγκρουση ανάμεσα στους Αμερικανούς που επιμένουν στη στρατιωτική συντριβή των Ταλιμπάν, στο Νότιο Αφγανιστάν, και στην πλειονότητα των Παστούν που προτιμούν την ειρηνική επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων. Ο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης τάσης αναδίπλωσης στα αμερικανικά εσωτερικά προβλήματα, ανέφερε σε συνεδρίαση του «πολεμικού συμβουλίου» του, τον περασμένο μήνα, ότι πιθανώς ήρθε η στιγμή της έναρξης διαπραγματεύσεων.
Όμως, η Χ. Κλίντον και ο Ρ. Γκέιτς, υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα, εναντιώθηκαν σε οποιαδήποτε κίνηση προς διαπραγματεύσεις, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα στο πεδίο των μαχών, δηλαδή, μέχρι να δείξει ο ΜακΚρίσταλ ότι έχει δώσει αποφασιστικά πλήγματα στους Ταλιμπάν. Αυτή η στάση θυμίζει πολύ έντονα τον Χ. Κίσιντζερ και την άφρονα επιμονή του για διπλωματία επί πτωμάτων, στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους, έχοντας αντιληφθεί τις αντιθέσεις μεταξύ αμερικανικού στρατού και Παστούν σχετικά με την επιχείρηση στην Κανταχάρ, δημοσιοποίησαν ότι ο Μουλά Ομάρ είναι έτοιμος για «ειλικρινείς και έντιμες συνομιλίες» (London Sunday Times, συνέντευξη δύο αξιωματούχων). Οι όροι που θέτει είναι η επιστροφή της Σαρία (ισλαμικού νόμου), η εκδίωξη των ξένων και η αποκατάσταση της ασφάλειας.
Ο Μουλά Ομάρ μιλά σε ευήκοα ώτα. Η αντίληψη των απλών Αφγανών περί απειλής είναι εντελώς διαφορετική απ’ αυτή των Αμερικανών. Οι Αφγανοί υποφέρουν από μεγάλες απώλειες αμάχων. Απ’ την άλλη το κράτος του Καρζάι είναι εντελώς διεφθαρμένο, κάνοντας τη ζωή τους κόλαση και η διαφθορά είναι ένας όρος που συχνά δεν αποδίδεται απλώς στο «λάδωμα» για υπηρεσίες και διάβαση μέσω των σημείων ελέγχου, αλλά και στην εκτεταμένη βία από την αστυνομία εναντίον αθώων.