Η πανδημία έχει θρονιαστεί για τα καλά και στην αμερικανική ήπειρο, αυξάνοντας τα προβλήματα και τα αδιέξοδα τόσο των Βόρειων επικυρίαρχων όσο και των φανατικότερων συμμάχων τους στο νότιο τμήμα της. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
► ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η σημαντικότερη από κάθε άποψη χώρα της λατινοαμερικάνικης υποηπείρου, 6η πολυπληθέστερη στον κόσμο και 5η σε έκταση, μέλος του G20 και της (χαροπαλεύουσας) ομάδας BRICS, «κατάφερε» να αναδειχθεί και σε περιφερειακή πρωταθλήτρια του κορωνοϊού: χθες ήταν στην 3η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, και σήμερα θα έχει ήδη ανέλθει στη 2η… Το «κατόρθωμα» οφείλεται εν πολλοίς στην πολιτική του ακροδεξιού Μπολσονάρου που μάταια προσπάθησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας μαγειρεύοντας τις στατιστικές. Όπως κι ο φίλος του ο Τραμπ, τη θεωρούσε εφάμιλλη με «συναχάκι» το οποίο δεν πρέπει να επηρεάσει την οικονομία… «Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή πεθαίνουν», είχε πει, αφήνοντας τις στρατιές της φτωχολογιάς (που δεν έχει ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε σαπούνι, πόσο μάλλον άλλα μέσα προστασίας) στο ανύπαρκτο έλεος του μονόφθαλμου θεού της βραζιλιάνικης ολιγαρχίας. Τώρα έχει απαξιωθεί τόσο που ακόμη και τμήμα των στρατιωτικών ετοιμάζεται για μια «επόμενη μέρα» χωρίς Μπολσονάρου, προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση για να περιοριστεί η ζημιά…
► ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Έχοντας καταφέρει να ελέγξει την επιδημία χάρη σε ένα πρόγραμμα έγκαιρης εθνικής καραντίνας και κάλυψης όλου του πληθυσμού με μέσα προστασίας, τρόφιμα και άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κυβέρνηση Μαδούρο ανακτά το κύρος της σε βάρος μιας εντελώς αναξιόπιστης πια φιλοδυτικής αντιπολίτευσης των εγκάθετων τύπου Γκουαϊδό. Η δεύτερη σημαντική επιτυχία της είναι ότι έπεσε στο κενό η απόπειρα της Ουάσιγκτον να αποτρέψει την προσέγγιση ιρανικών τάνκερ στα λιμάνια της Βενεζουέλας: κερδήθηκε έτσι το απαραίτητο οξυγόνο για την αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας της. Τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ και των συμμάχων της στην περιοχή για ανατροπή του Μαδούρο και επιστροφή της Βενεζουέλας στο δυτικό μπλοκ –τα οποία στήριζε και η ευρωπαϊκή συνιστώσα του ευρωατλαντισμού– αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας: ο Γκουαϊδό δεν μπορεί πια να κινητοποιήσει ούτε το… σόι του, οι Κολομβιανοί κ.ά. έχουν δικούς τους πονοκεφάλους, και ο επίδοξος «απελευθερωτής» αμερικανικός στρατός έχει μπλέξει σε πολλά μέτωπα, εκτός και εντός ΗΠΑ…
► ΒΟΛΙΒΙΑ Τη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα πόρισμα 47 σελίδων μιας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που συστήθηκε υπό την εποπτεία καθηγητών των Πανεπιστημίων της Πενσιλβάνια και του Τουλέιν. Αφορά την υποτιθέμενη νοθεία στις τελευταίες βολιβιάνικες εκλογές, που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την ανατροπή του ιθαγενούς προέδρου Έβο Μοράλες από τη στρατιωτική ηγεσία με την ενεργητική υποστήριξη της ντόπιας ρατσιστικής ελίτ και των ΗΠΑ. Το πόρισμα αποκαλύπτει λεπτομερειακά τα «σφάλματα» στα οποία υπέπεσε η επιτροπή του ελεγχόμενου από την Ουάσιγκτον Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, η οποία είχε αποφανθεί ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις νοθείας». Ακόμη και οι New York Times σε δημοσίευμά τους αναγνωρίζουν ότι «η έρευνα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που οδήγησε στην έξωση ενός εκλεγμένου προέδρου, ήταν ελαττωματική». Αλλά η δουλειά έχει γίνει: οι εκλογές που είχαν υποσχεθεί οι πραξικοπηματίες αναβλήθηκαν ήδη τρεις φορές: τώρα «αναπρογραμματίστηκαν» για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο…
Πέραν αυτών των παραδειγμάτων, και οι υπόλοιπες φιλοδυτικές κυβερνήσεις, από τη Χιλή ως την Κολομβία κι από το Περού ως το Εκουαδόρ, σημειώνουν τη χαμηλότερη δημοφιλία των τελευταίων δεκαετιών. Μπορεί τα εκατομμύρια που είχαν βγει στους δρόμους να αποτραβήχτηκαν με την έκρηξη της επιδημίας, προσπαθώντας να αυτοπροστατευθούν, αλλά όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια αναγκαστική και προσωρινή ανακωχή. Οι κυβερνώντες και οι ελίτ γνωρίζουν ότι η παλίρροια θα ξανάρθει, και προετοιμάζονται…