Αρχική πολιτική το θέμα της εβδομάδας Ψήφισμα 550 για τα Βαρώσια: Τα 11 σημεία και πώς παραβιάζονται

Ψήφισμα 550 για τα Βαρώσια: Τα 11 σημεία και πώς παραβιάζονται

του Γιώργου Τάττη

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ό Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου, η λύση που θέλει να δώσει η Τουρκία για τα Βαρώσια «δεν αντίκειται στη φράση που υπάρχει στο ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών που λέει δώστε το στους παλιούς του κατοίκους». Οι ενέργειες όμως της Τουρκίας, αποτελούν κατάφορη παραβίαση του ψηφίσματος, όπως δηλώνουν ρητά και τα σημεία που υπογράφηκαν.

Τι λέει το Ψήφισμα 550

Το Ψήφισμα 550, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 11 Μαΐου 1984, λαμβάνοντας υπόψη τα Ψηφίσματα 365 (1974), 367 (1975), 541 (1983) και 544 (1983), που υιοθετήθηκαν σε προηγούμενο χρόνο και μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και διαιωνιζόμενη κατοχή.

Όπως αναφέρεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Ψήφισμα 550 ήρθε να επικυρώσει εκ νέου το Ψήφισμα 541 και λήφθηκαν υπόψη οι περαιτέρω αποσχιστικές ενέργειες στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ κατεχομένων και Τουρκίας, η μελέτη διεξαγωγής δημοψηφίσματος και εκλογών, καθώς και οι απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων. Τα σημεία του Ψηφίσματος 550 είναι:

1) Επαναβεβαιώνει το ψήφισμά του 541 (1983) και ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή του.

2) Καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.

3) Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.

4) Καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

5) Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

6) Θεωρεί οποιεσδήποτε απόπειρες επέμβασης στο καθεστώς ή την αναδίπλωση της Ειρηνευτικής Δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ως αντίθετες προς τα ψηφίσματα των Hνωμένων Eθνών.

7) Καλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την επείγουσα εφαρμογή του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

8) Επαναβεβαιώνει την εντολή καλών υπηρεσιών που έδωσε στο Γενικό Γραμματέα και τον καλεί να αναλάβει νέες προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσεως του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις πρόνοιες για τέτοια διευθέτηση που καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Ασφαλείας και του παρόντος ψηφίσματος.

9) Καλεί όλα τα μέρη να συνεργασθούν με το Γενικό Γραμματέα στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του.

10) Αποφασίζει να εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με σκοπό τη λήψη, σε περίπτωση μη εφαρμογής του ψηφίσματος 541 (1983) και του παρόντος ψηφίσματος, επειγόντων και κατάλληλων μέτρων.

11) Καλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατά την 2539 συνεδρία με 13 ψήφους υπέρ, μίαν εναντίον και μίαν αποχή (Ηνωμένες Πολιτείες).

Με βάση το Ψήφισμα 550, η όποια μεταβίβαση της περιοχής πρέπει να είναι από την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και όχι από τις κατοχικές δυνάμεις. Παράλληλα, τίθεται σαφές η καταδίκη προς κάθε αποσχιστική ενέργεια, όπως η ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ Τουρκία και Τ/κ ηγεσίας και καταδικάζεται εκ νέου η όποια αναγνώριση της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Με βάση τα παραπάνω, πώς είναι δυνατόν να μην αντίκειται το άνοιγμα των Βαρωσίων με το Ψήφισμα 550, κάτω υπό την μη αναγνωρισμένη διεθνώς κατοχική διοίκηση;

Πηγή: tothemaonline.com

Σχόλια

Exit mobile version