Αρχική αφιερώματα δρόμοι της ιστορίας 50 χρόνια από την Ανεξαρτησία της Κύπρου

50 χρόνια από την Ανεξαρτησία της Κύπρου

Την 1η Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου. 50 χρόνια πυκνών γεγονότων, ιμπεριαλιστικής μεθόδευσης, πραξικοπημάτων, εισβολής και κατοχής του 40% του νησιού, εποικισμού, προβοκατσιών και πιέσεων, ανάδειξης μιας νέας δραστήριας αστικής τάξης, και ενός πολιτικού κόσμου με ιδιαιτερότητες και ευελιξία.

Ένας αντιαποικιακός αγώνας που μετατράπηκε σε «ελληνοτουρκική διαφορά», με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, με αγγλικές βάσεις στο νησί, με πράσινες ζώνες και κατεχόμενα, με ειδικές σχέσεις με την Ε.Ε. Ένα πρόβλημα ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης που μετατράπηκε σε ζήτημα δυο κοινοτήτων και των προστατών τους. Το Κυπριακό, ζήτημα που τροφοδότησε όλες τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που κάποτε συγκινούσε και κινητοποιούσε, τώρα έχει μετατραπεί σε θέμα που απασχολεί τα ψιλά των εφημερίδων. Μόνο το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν ήρθε να αφυπνίσει για λίγο την αμεριμνησία του νεοέλληνα απέναντι στο κυπριακό. Στην ουσία, οι σύγχρονες αποικιοκρατικές δυνάμεις, δηλαδή οι ιμπεριαλιστές, δεν έχουν παραιτηθεί από το σχέδιο να μετατρέψουν την Κύπρο σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» τους σε μια κρίσιμη περιοχή. Η κουτσουρεμένη ανεξαρτησία ήταν και είναι εμπόδιο για αυτό και προχωρούν στην προτεκτορατοποίηση της Κύπρου.
Η Κύπρος ως προτεκτοράτο, υπό διεθνή κηδεμονία και χωρίς καμιά ανεξάρτητη κρατική υπόσταση είναι το άμεσο σχέδιο. Και μηχανορραφούν όλοι σε βάρος της.
Η εφημερίδα Δρόμος έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από το κυπριακό ζήτημα. Γι’ αυτό στο φύλλο αυτό δημοσιεύει εκτεταμένα αποσπάσματα από δύο ομιλίες που έγιναν από τους πρωταγωνιστές της κυπριακής υπόθεσης. Από το διάγγελμα του προέδρου Δ. Χριστόφια και από ομιλία του Β. Λυσσαρίδη για τα 50 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Θα επανέλθουμε σχετικά σύντομα στο κυπριακό ζήτημα με άρθρα και αφιερώματα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Άρα μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από ένα κρίσιμο ζήτημα για την χώρα και τους λαούς της περιοχής.

 

Σχόλια

Exit mobile version