Αρχική αφιερώματα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή

40 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Το έχει η μοίρα της περιοχής στην οποία ζούμε. Σήμερα τη νύχτα (19 προς 20 Ιουλίου) συμπληρώνονται 40 ακριβώς χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν μια ακόμα εισβολή από τον έτερο μεγάλο χωροφύλακα της περιοχής, το Ισραήλ. Έτσι, τα 40 χρόνια από τον «Αττίλα 1» συμπληρώνονται σε ένα περιβάλλον που υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται για μια μακρινή θλιβερή επέτειο, αλλά για ένα καθοριστικό γεγονός σε μια ιστορία κρίσεων, επεμβάσεων και βίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε αυτή την ταραγμένη γωνιά του πλανήτη.

Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ήρθε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Ο κόσμος ζούσε το τέλος μιας μεγάλης επαναστατικής θύελλας που για 10-15 χρόνια είχε σαρώσει την Ανατολή αλλά και τη Δύση, τις αποικίες και την περιφέρεια αλλά και τις μητροπόλεις κάθε χρώματος. Στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, οι μεγάλες δυνάμεις ανταγωνίζονταν, ενώ η παγκόσμια οικονομία μόλις είχε εισέλθει σε μια μεγάλη περίοδο κρίσης. Στην Ελλάδα, τέλος, ο «Αττίλας» θα ξεγυμνώσει εντελώς τον κρατικό μηχανισμό της χούντας που θα καταρρεύσει μέσα σε μερικές ώρες κάτω από το βάρος της προδοσίας.

Δεκαετίες πριν αλλά και δεκαετίες μετά, οι κυβερνώντες στην Ελλάδα, βγάζοντας λόγους είτε υπερπατριωτικούς, είτε υπευθυνότητας, ρεαλισμού και σύνεσης, στην πραγματικότητα προσπαθούν να κρύψουν την κοινή τους πεποίθηση: Ότι η Κύπρος δεν είναι παρά ένας μπελάς που δεν αφήνει ανεμπόδιστη τη μητέρα πατρίδα να πορευτεί ήσυχα, κάνοντας μπίζνες και έχοντάς τα καλά με τους ισχυρούς του κόσμου. Κι όμως, η πολύ πρόσφατη Ιστορία αναδεικνύει τις κοινές προοπτικές. Αλλά και γράφεται με νέα επεισόδια ενδοτισμού, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το Σχέδιο Ανάν, της τραπεζικής κρίσης, αλλά και των εξελίξεων των τελευταίων μηνών στο Κυπριακό.

Στο σημερινό Δρόμο, σε αυτό το μικρό αφιέρωμα στα 40 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, φιλοξενούνται μερικά άρθρα που, αναγκαστικά λόγω του περιορισμού του χώρου, αναφέρονται σε μερικές μόνο σχετικές πλευρές. Διαβάστε μια ιστορική αναδρομή στα βασικά γεγονότα μέχρι το 1974. Δείτε, επίσης, το άρθρο του Λ. Αξελού Η Κύπρος και το φάντασμα της Αλεξανδρέττας για το σημερινό κρίσιμο ερώτημα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Μπορείτε, ακόμα, να διαβάσετε τη σύνοψη μιας ομιλίας του Γ. Λιλλήκα για το σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο και τη θέση της Κύπρου και της Ελλάδας και, τέλος, το άρθρο του Δ. Κωνσταντακόπουλου με τίτλο Η ηγεμονία προϋποθέτει σύνθεση κοινωνικού και εθνικού που «διαβάζει», «παράλληλα», το Σχέδιο Ανάν, τα μνημόνια και την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Exit mobile version