Γκρεμίζοντας τα τείχη
της εκμετάλλευσης,
στήνουμε γέφυρες
αλληλεγγύης

Από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο 4ο Πάρκο Παραλίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης, που συγκεντρώνει πλέον συμμετοχές και επισκέπτες από όλη τη Μακεδονία.

Κάθε καλοκαίρι, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, στήνεται μια μεγάλη γιορτή. Στόχος όπως μας λένε τα μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας είναι «να μιλήσουμε για τους αγώνες των προσφύγων για ελευθερία, την πάλη των μεταναστών για νομιμοποίηση, τις μάχες ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων για αξιοπρέπεια. Και ταυτόχρονα, να πειραματιστούμε για το πώς θα ήταν ένας κόσμος κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς εκμετάλλευση, αποκλεισμούς και καταπίεση».
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ξεκίνησε δειλά, τη δύσκολη δεκαετία του ‘90, όταν η «φιλόξενη» Ελλάδα υποδεχόταν τους πρώτους μετανάστες με σφαίρες και απελάσεις. Μετανάστες και ντόπιοι δούλεψαν πολύ για να σπάσει ο φόβος και έτσι το Φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε, εκφράζοντας αυτό που περιγράφεται ως η άλλη Θεσσαλονίκη. Τις συλλογικότητες και τους ανθρώπους της πόλης, δηλαδή, που αντιστέκονται στο σκοταδισμό και τον εθνικισμό και αντιπροτείνουν τη συμμετοχή στα κινήματα, το σεβασμό στο διαφορετικό, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια και την ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων. Έτσι, οι Θεσσαλονικείς που το επισκέφτηκαν ξεπέρασαν πέρυσι τις 15.000.
«Ιδιαίτερα φέτος, στην κορύφωση της επίθεσης στα δικαιώματα όλων μας και –ακόμα περισσότερο– στην κορύφωση των κινημάτων αντίστασης που κατακλύζουν τις πλατείες και τους δρόμους, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μια γιορτή αλληλεγγύης και ταυτόχρονα ένας χώρος συνάντησης κοινωνικών κινημάτων και αντιστάσεων, μας φαίνεται πιο ταιριαστό από ποτέ» αναφέρει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία στο πολιτικό κείμενο-κάλεσμα του φεστιβάλ που κυκλοφορεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Περισσότερες από 20 συζητήσεις-εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τη νομιμοποίηση των μεταναστών και τους πρόσφατους αγώνες που δόθηκαν, τις εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική, την απάντηση των εργαζομένων στο Μνημόνιο, αλλά και την αναζήτηση πρακτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και εναλλακτικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, στήνεται μια τριήμερη γιορτή με δυο συναυλιακές σκηνές κάθε μέρα, την ανατολική και τη δυτική, όπου θα παίξουν 25 συγκροτήματα από τη Θεσσαλονίκη, την υπόλοιπη Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τον κόσμο, με δεκάδες εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, κουζίνες, και καθημερινό παιδότοπο με εκδηλώσεις για τα παιδιά.

 

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!