Άνθρωποι στην ερημιά μονάχοι
Διαβάσαμε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι ο Δήμος Αχαρνών είναι ο πρώτος που κλείνει, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Εκεί, στην ίδια περιοχή, τα τελευταία χρόνια μια ομάδα νέων (κυρίως μαθητές και φοιτητές) λειτουργούν με εθελοντική προσφορά εργασίας το Καλλιτεχνείο Αχαρνέων. Κάθε εβδομάδα παρουσιάζουν ποικιλία εκδηλώσεων. Μια ευκαιρία για να τους γνωρίσετε από κοντά και να ζήσετε τη μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου, είναι αυτή την Κυριακή, όπου θα παρακολουθήσουμε «μια βραδιά αφήγησης παραμυθιών προφορικής παράδοσης για όλους αυτούς που περπατούν στην ερημιά, από την Ηλέκτρα Νέγκα! Παραμύθια που κρύβουν μόνο την αλήθεια με όλη εκείνη τη φαντασία, που πολλές φορές τυλίξαμε τις σκέψεις μας, μα δεν την ομολογήσαμε!».
Η βραδιά απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και παιδιά άνω των 12 ετών! Η προσέλευση ξεκινά από τις 19.00 και η έναρξη είναι στις 20.00. Σε όλες τις εκδηλώσεις του Καλλιτεχνείου η είσοδος είναι ελεύθερη. Αθανασίου Χείλιου 16, Αχαρνές, τηλ.: 210-2445788, 6985567945.
6η Αντιρατσιστική Γιορτή
Το Σάββατο και την Κυριακή θα ανηφορίσουμε στον Λόφο Κολωνού (οδός Ιωαννίνων & Καπανέως) για την 6η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών & της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό».
«Μια ξεχωριστή συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, αντίστασης και κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών, απέναντι στο ρατσισμό, τις φασιστικές επιθέσεις και τη μνημονιακή εξαθλίωση της ζωής μας. Με συζητήσεις, συναυλίες, προβολές, δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας, αφίσας και βιβλίου, παιδότοπο, μπαρ και γεύσεις από τον κόσμο. Με τη συμμετοχή δεκάδων μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, σωματείων εργαζομένων, κινήσεων δικαιωμάτων, λαϊκών συνελεύσεων και τοπικών πρωτοβουλιών».
Θα συζητήσουμε, θα διασκεδάσουμε, θα γνωριστούμε και θα συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στα φαινόμενα που ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Χαμομήλι
Υποθέτω πως δεν θα άρεσε καθόλου σε κάποιους ελληναράδες το γεγονός ότι η μικρού μήκους ταινία του -αλβανικής καταγωγής- Νεριτάν Ζιντζιρία, Το χαμομήλι, απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 35ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μικρού Μήκους της Δράμας αλλά και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου που την επαίνεσε -μεταξύ άλλων- για την εκφραστική της οικονομία.
Διάρκειας 15 λεπτών η ταινία, έχει ως πρωταγωνίστρια μια ηλικιωμένη γυναίκα για την οποία «ο κόσμος των ζωντανών είναι μακριά, ενώ ο κόσμος των νεκρών μυρίζει χαμομήλι», όπως λέει ο νεαρός σκηνοθέτης. Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχουν διάλογοι: «Πιστεύω στην αλήθεια και τη δύναμη της εικόνας. Η σιωπή και η στατικότητα αποδίδουν πιστά την ασφυκτική ερήμωση και το μοναχικό δρόμο της ψυχοπομπού. Συνειδητά και μη, προσπαθώ να απέχω από το συμβολισμό. Υπάρχει μια μεταφορική χρήση εικόνων και τίποτα παραπάνω. Μέσα στην εικόνα κυριαρχεί η αλήθεια. Το σύμβολο περιμένει την αποσαφήνισή του και οδηγεί σε άλλους, φτηνούς, δρόμους. Το Xαμομήλι περιστρέφεται γύρω από την αίσθηση του καθήκοντος και το πώς μπορεί αυτό να οδηγήσει στην αυτοθυσία…» (συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο για το Sevenart).
Φεστιβάλ Χαρακτικής
Τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Χαρακτικής. Δημιουργοί από πολλές χώρες, περισσότερες από 20 εκδηλώσεις που θα διεξάγονται παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα σε πολλά και διαφορετικά σημεία της Αθήνας, επιτρέπουν μία διαφορετική ανάγνωση της Χαρακτικής και των Εκτυπώσεων. Με θέμα Πλάνο Β, «το Φεστιβάλ προσπαθεί όχι μόνο ν’ αποτυπώσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να πετύχει ένα συγκεκριμένο στόχο, αλλά και όλους εκείνους τους απρόοπτους, απρόβλεπτους και προβληματικούς παράγοντες, που ενδέχεται να μας αναγκάσουν να δεχτούμε μια εναλλακτική λύση».
Από τις εκθέσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, αναφέρουμε ενδεικτικά:
– Λουμπόκ: Η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της από τη –Συλλογή Κωστάκη /Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
– Β (Έκθεση των Μαρίνα Προβατίδου και Μαριλένα Συνοδινού)
Β, όπως λέμε βία, βούρκος, βδελυγμία. Είναι στη φύση του ανθρώπου τα σπουδαία έργα ή δεν μπορεί να αποποιηθεί την ποταπότητά του; Εικόνες και κείμενα /Χώρος Τέχνης & Δράσης Βρυσάκι.
– Η Οδυλιάδα ή αλλιώς η Ιλισσεία
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παρουσιάζει μια έκθεση του σύγχρονου Ισπανού Χαράκτη Jofre Sebastian με έργα που εμπνέονται από την Οδύσσεια και την Ιλιάδα και τον πλέον πρωτόγονο αρχαίο κόσμο /Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.
– Κατάσταση Πολιορκίας
Έκθεση της Φλοράνς Χρηστάκη για τα παθήματα του ατόμου – Aπό την ανεμελιά στη κρίση /Στοά Τοσίτσα.
– Η Γιάννα Ανδρεάδη στo Atelier Franck Bordas – Πρωτότυπες Εκδόσεις
Το Dictum Factum και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας παρουσιάζουν την εικαστικό Γιάννα Ανδρεάδη που δημιουργεί άλμπουμ με λιθογραφίες που εκδίδονται από το Atelier Franck Bordas στο Παρίσι/ Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού.
-Συνίστημι
Εγκαταστάσεις της Δήμητρας Κουμαντάκη και της Μαρίνας Μαραβελάκη. Μία έκθεση με αφετηρία τον χώρο του αρχαίου Νεκροταφείου του Κεραμεικού /Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
(Περισσότερα στην ιστοσελίδα: https://www.athensprintfest.gr/el/
Το Μέγαρο στην Ακρόπολη
Διαβάζω την είδηση: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με το πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο “Διάζωμα”, διοργανώνεται το Σάββατο συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Νότιας Κλιτύος της Ακροπόλεως, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου. Η συναυλία πραγματοποιείται για να τιμήσει τους εργαζόμενους στη συντήρηση και αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία γενικότερα…».
Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά είμαι λίγο επιφυλακτικός. Ο λόγος είναι πως ο χώρος της Ακρόπολης, που με δυσκολία ανοίγει, παραχωρείται κ.λπ., μάλλον με ευκολία ανοίγει τις πύλες του όταν πρόκειται για το Μέγαρο. Εσείς τι λέτε;