Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω… Του Κώστα Σκηνιώτη

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η άρχουσα τάξη, οι ελάχιστοι που κυβερνάνε αυτόν τον αιώνα τον πλανήτη, ουσιαστικά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μας τα έχουν πει όλα. Μας λένε δηλαδή, ότι εμείς (δηλαδή αυτοί) το 1% του πλανήτη έχουμε αποφασίσει για όλους εσάς, δηλαδή για το 99% του πλανήτη αυτού. Έχουμε αποφασίσει και έχουμε διασπείρει την αρρώστια του καπιταλιστικού συστήματος που ονομάζεται κρίση σε όλους εσάς (δηλαδή εμάς), σας έχουμε αρρωστήσει και τα αποτελέσματα αυτής της αρρώστιας θα τα υποστείτε και θα τα πληρώσετε εσείς. Εμείς, μας λένε, το 1% αυτού του πλανήτη έχουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε τουλάχιστον 45 τρισ. δολάρια στα συρτάρια της Γκόλντμαν Σάξ, της Μόργκαν Στάνλεϊ, στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία, σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.
Έχουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μας λένε, τουλάχιστον άλλα 45 τρισ. δολάρια σε χρυσό, σε ομόλογα και μετοχές, σε πολύτιμους λίθους, σε έργα ζωγραφικής και άλλων εικαστικών τεχνών. Εμείς, μας λένε, το 1% αυτού του πλανήτη δεν σκοπεύουμε να διαθέσουμε για σας ούτε ένα δολάριο. Ξέρουμε ότι με το 10% μόνο του πλούτου που έχουμε στα χέρια μας, μας λένε, θα μπορούσαμε να κινήσουμε τον πλανήτη, και με όλο τον πλούτο που έχουμε στα χέρια μας θα μπορούσε να ζει με αξιοπρέπεια όλος ο πληθυσμός του πλανήτη αυτού. Όμως την αρρώστια-κρίση του συστήματός μας, δεν έχουμε κανένα σκοπό (μας λένε) να την αντιμετωπίσουμε εμείς, αλλά αντίθετα σκοπεύουμε και θέλουμε να την πληρώσετε εσείς.
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω, λοιπόν.
Αυτοί μας λένε κάθε μέρα την αλήθεια τους. Και στην περίπτωση της Κύπρου (που έχει επαναληφθεί με άλλους τρόπους και άλλες φορές στο παρελθόν) μας είπαν ότι για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες χρειάζονται χρήματα. Οι τραπεζίτες που κέρδιζαν δισ. τα προηγούμενα χρόνια, δεν σκοπεύουν να βάλουν χρήματα. Άρα, τα χρήματα θα τα πάρουμε από σας (μας λένε). Μας έθεσαν μάλιστα και το δίλημμα πάνω ή κάτω από τις 100.000 ευρώ το κούρεμα. Οφείλουμε και πρέπει να τους απαντήσουμε να αναζητήσουν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο λαθρεμπόριο όπλων, στο λαθρεμπόριο ανθρώπων, στο λαθρεμπόριο καυσίμων, στο εμπόριο ναρκωτικών, στο παραεμπόριο, και στις κάθε άλλης μορφής έκνομες δραστηριότητες που γεννούν μαύρο και αφορολόγητο χρήμα, που οι ίδιοι το υποθάλπτουν με τη φοροαποφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους.
Μέχρι σήμερα μας έλεγαν ότι χρήματα που είναι φορολογημένα είναι αναγκαία για την αναδιανομή και την ανάπτυξη και θα είναι πάντοτε ασφαλή. Τώρα μας βάζουν διλήμματα ποσών, γιατί γνωρίζουν ότι ο στόχος και σκοπός τους είναι να πάρουν και τη τελευταία σταγόνα ιδρώτα των λαών.
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.
Το 1% που διαφεντεύει τον κόσμο, λέει κάθε μέρα την αλήθεια του. Εμείς πρέπει να αντιτάξουμε τη δική μας αλήθεια. Πρέπει να αποδεσμευτούμε από το φόβο, πρέπει να τους πούμε σε όλους τους τόνους ότι γνωρίζουμε καλά, πως η πραγματική λύση για μας είναι η αλλαγή αυτού του συστήματος και το χτίσιμο ενός σοσιαλιστικού κόσμου, που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτό είναι θέμα που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, αφού στις μέρες μας αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο διαχωρισμός σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο κόσμο είναι αστείος διαχωρισμός υπό την έννοια ότι εύκολα μπορεί ο καθένας μας να βρεθεί στη θέση του άλλου. Χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό, ότι ξεχνάμε και προσπερνάμε τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των λαών. Στις μέρες μας το δίλημμα μπαίνει επιτακτικά και αδυσώπητα και δυστυχώς υπάρχει πιθανότητα να μπει ακόμα και με την ένταση ενός πολέμου.
Θέτουμε, λοιπόν, το πραγματικό και αληθινό αυτό δίλημμα. Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;

* Ο Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής,
μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!