Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Το όραμα της Ταινιοθήκης των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 εξακοντίζεται στην κοινωνία

Το όραμα της Ταινιοθήκης των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 εξακοντίζεται στην κοινωνία

Πλήρες πρόγραμμα καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο

Του Αλέξη Δερμεντζόγλου

 

Η Ταινιοθήκη των Εργαζομένων της ΕΡΤ-3, προβάλλοντας συνεχώς ταινίες για πέντε περιόδους, κλείνει τις 100 προβολές της τη Δευτέρα 24/8. Στην επετειακή προβολή θα παρουσιαστεί το μοναδικό αριστούργημα του Φρίντριχ Μούρναου Νοσφεράτου: μια Συμφωνία Τρόμου, από το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ. Θα προβληθεί ειδική αναπαλαιωμένη κόπια. Το προς συζήτηση θέμα για το λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο, μια ακόμη καινοτομία της Ταινιοθήκης, θα είναι: O διαχρονικός μύθος του Δράκουλα, οι παραλλαγές και η πολιτική σημασία του.

Και φέτος το καλοκαίρι ο Πεζόδρομος της Αγγελάκη 14 σφύζει από σινεφίλ θεατές όλων των ηλικιών, που ξεπερνούν σε κάθε προβολή τους 100. Η Ταινιοθήκη ευχαριστεί θερμά τις εταιρίες Νew Star και SevenFilms για τη δωρεάν παροχή των ταινιών.

Αυτή τη Δευτέρα 3/8 και ώρα 21:00 στο νέο πρωτότυπο αφιέρωμα Δεσμώτες του Ιλίγγου αναλύονται ήρωες που οδηγούνται σε εκτροπές από τις ουτοπικές φαντασιώσεις. Πρώτη ταινία του αφιερώματος το μυθικό νεονουάρ του Ρενέ Κλεμάν Γυμνοί στον Ήλιο (1960) με τους Αλέν Ντελόν, Ρόμι Σνάιντερ, Μορίς Ρονέ, Μαρί Λαφορέ. Το σενάριο προέρχεται από μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ. Το προς συζήτηση θέμα για το λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο, είναι: Οι διαταραγμένοι ήρωες της Πατρίσια Χάισμιθ και οι ταινίες που προέκυψαν.

Στις 10 του μηνός είναι η σειρά του μεγάλου αδικημένου Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Ντερέ με την προβολή του νεονουάρ Η Πισίνα (1969) με τους Αλέν Ντελόν, Ρόμι Σνάιντερ, Μορίς Ρονέ, Τζέιν Μπίρκιν. Αν στο Γυμνοί στον Ήλιο θίγονται προβληματισμοί πάνω στις ταυτότητες και τις πλαστοπροσωπίες, στην Πισίνα ανατέμνονται εντέχνως οι δηλητηριασμένες ανθρώπινες σχέσεις.

Στις 17 του μήνα το αφιέρωμα κλείνει με τις Μπανάνες (1971) του Γούντι Άλεν, με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Μια ντελιριακή κωμωδία όπου ξεχύνονται δεκάδες νευρώσεις και σχολιάζονται τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής.

Στις 24/8 έχουμε την επετειακή 100ή προβολή και στις 31/8, με αφορμή την πανσέληνο της 29ης Αυγούστου, η Ταινιοθήκη προβάλλει το πολύκροτο τρίωρο επικό ποίημα των αδερφών Ταβιάνι Χάος.

Για τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται νέο αφιέρωμα με θέμα Ο δαιδαλώδης κόσμος του Γούντι Άλεν. Θα προβληθούν οι ταινίες: Ο ειρηνοποιός, Ο υπναράς και Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το σεξ και φοβόσασταν να ρωτήσετε.

Στην τελευταία θερινή προβολή στις 28 Σεπτεμβρίου η Ταινιοθήκη ετοιμάζει μια εξαιρετική ταινία-έκπληξη που έχει να προβληθεί στην Ελλάδα πάνω από μισό αιώνα. Πρόκειται για ευρωπαϊκή δημιουργία που βασίζεται σε πραγματικά αντιστασιακά γεγονότα και έφτασε μέχρι τα Όσκαρ και πάνω απ’ όλα είναι ένα συγκλονιστικό έπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις ταινίες γίνονται πρόλογοι και ειδικές αναλύσεις και στο τέλος ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, μια και πολλοί θεατές παραμένουν με πρόθεση να επικοινωνήσουν και να μάθουν. Έτσι εξυπηρετείται ο κοινός στόχος της Ταινιοθήκης, με τους εργαζομένους που έδωσαν 24μηνο σκληρό αγώνα να νιώθουν ικανοποιημένοι από την εξωστρεφή προσφορά τους στους αλληλέγγυους και άλλους θεατές.

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί το χειμερινό πρόγραμμα της Ταινιοθήκης, που το κοσμούν πολλές εκπλήξεις. «Η Ταινιοθήκη δροσίζει με αριστουργήματα τους πολυπληθείς θεατές της».

dermetzo@otenet.gr

Σχόλια

Exit mobile version