Αδιαφόρησαν οι… αρχές για την τρικαλινή κοινωνική γενοκτονία. Του Χρήστου Σταμόπουλου

 
Ένα θέμα αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν οι δημοτικοί μας άρχοντες, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα θέμα (το 1ο μάλιστα της ημερησίας διάταξης) που απείλησε την εθισμένη μακαριότητα και αταραξία τους.
Σχεδόν για μια ώρα μεταξύ των αιρετών μας κυριάρχησε η αμηχανία, η ταραχή και το έκδηλο άγχος τους να ξαναχώσουν μάνι-μάνι κάτω απ’ το χαλί το βέβηλο θέμα και τις ακόμα πιο βέβηλες προτάσεις που το συνόδευαν.
Το θέμα είχε θέσει με αίτησή του το Κίνημα Δεν Πληρώνω & Αλληλεγγύης, αλλά στηριζόταν κι από άλλες κινήσεις, φορείς και σωματεία που συμμετέχουν τελευταία στο συγκροτούμενο Μέτωπο Λαού κατά των Μνημονίων, της Καταστολής και του Φασισμού. Το ανίερο -για την εξουσία- θέμα επιγραφόταν: «Η κοινωνική γενοκτονία στα Τρίκαλα». Μ’ άλλα λόγια, επρόκειτο για το πανελλήνιο ολοκαύτωμα που βιώνουμε κι εδώ στα Τρίκαλα (γιατί Ελλάδα είναι και τα Τρίκαλα!).
Ανεργία, απολύσεις, λουκέτα, περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, φοροληστεία, υπερχρέωση, διάλυση υγείας, παιδείας, φτώχεια, υποσιτισμός, πείνα, αυτοκτονίες, θάνατοι. Πράγματα που συναντούμε με περίσσιο τρόπο και στα μέρη μας.
Με την εισήγηση του εκπροσώπου των κοινωνικών κινημάτων «παρήλασαν» -ολοζώντανα!- μπροστά στα μάτια του δημάρχου και των δημοτικών αρχόντων μας οι χιλιάδες Τρικαλινοί άνεργοι, φτωχοί, νεόπτωχοι, υποσιτισμένοι, πεινασμένοι, άστεγοι, άρρωστοι χωρίς γιατρούς και φάρμακα, με κομμένο το ρεύμα και ξεπαγιασμένοι το χειμώνα, με κομμένο νερό, παιδιά λιπόθυμα απ’ την πείνα στα θρανία, άνθρωποι σε απόγνωση, πολλοί στα πρόθυρα της αυτοκτονίας ή στην είσοδο των ψυχιατρείων.
Τουτέστιν, η εισήγηση των κινημάτων αναφερόταν στην πλειοψηφία του τρικαλινού λαού που έχει θυματοποιηθεί ήδη απ’ τις άγριες μνημονιακές καπιταλιστικές πολιτικές, που μας εξαθλίωσαν μαζικά και μετέτρεψαν τη δύστυχη χώρα μας σε προτεκτοράτο, προς δόξαν του ντόπιου και ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού.
Στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν, ακόμη, συγκεκριμένα νούμερα απ’ το Ληξιαρχείο Τρικάλων που είναι σοκαριστικά: Σε σχέση με το 2011 οι θάνατοι του 2012 αυξήθηκαν κατά 21%, ενώ οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 20%. Οι ίδιες, δε, αρνητικές τάσεις συνεχίζονται και τους πρώτους μήνες του 2013! Επισημάνθηκε ακόμη πως κανένας πλούσιος δεν πεθαίνει απ’ τα μνημόνια. Όλοι οι θάνατοι προέρχονται απ’ τους φτωχούς.
Ο εισηγητής, αφού κατηγόρησε την τοπική δημοτική εξουσία ότι κωφεύει και ότι επί της ουσίας παραμένει μακάβριος θεατής της συντελούμενης τρικαλινής κοινωνικής γενοκτονίας, ζήτησε απ’ αυτήν, επιτέλους, να εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεση και καταδίκη της στις μνημονιακές πολιτικές που δολοφονούν καθημερινά το λαό, καθώς και να διεκδικήσει απ’ το κράτος τα χρήματα που οφείλει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ, συγχρόνως, πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει και να υλοποιήσει δέσμη άμεσων μέτρων για τη σωτηρία του λαού-δημοτών (απαλλαγή από δημοτικά τέλη και δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ σε ανέργους, ΑΜΕΑ, φτωχούς, ανήμπορους να πληρώσουν, στοπ ή αναστολή επ’ αόριστον στις διακοπές ΔΕΥΑΤ, ΔΕΗ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανήμπορους, δημιουργία πολυχώρου κοινωνικής αλληλεγγύης και ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης απ’ το δήμο κ.λπ.).
Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προϋποθέτει και μια στοιχειώδη αναδιανομή του πλούτου μεταξύ των Τρικαλινών. Να καταβάλουν οι έχοντες και οι κατέχοντες, αρχής γενομένης από τους επί σειρά ετών βουλευτές του δικομματισμού και στη συνέχεια μνημονιακούς βουλευτές ένα μέρος απ’ τα πλούτη τους. Πλούτισαν απ’ το βουλευτιλίκι.
Είναι κοινωνικά δίκαιο και ανθρωπιστικό ένα μέρος απ’ τις βουλευτικές αποζημιώσεις που εισέπρατταν για χρόνια ή εισπράττουν σήμερα να το επιστρέψουν στους πρώην ψηφοφόρους τους και τώρα τραγικά θύματα των βάρβαρων πολιτικών τους. Ομοίως να καθοριστεί και μία μίνιμουμ οικονομική συμβολή στο Ταμείο απ’ τους Τρικαλινούς εκατομμυριούχους.
Το σοβαρό θέμα ήταν καυτή πατάτα για το Δημοτικό Συμβούλιο. «Απελθέτω αφ’ ημών το ποτήριον τούτο!», ψέλλιζαν εξαρχής από μέσα τους οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο δήμαρχος παρέμεινε μέχρι τέλους είρων, κυνικός, ωμός, απάνθρωπος και βέβηλος για τα θύματα της γενοκτονικής πολιτικής των μνημονίων, που αυξάνονται και πληθύνονται ιλιγγιωδώς στο δήμο του.
Ο κ. Ταμήλος, με την «πανουργία» που τον διακρίνει, εξαφανίστηκε ως διά μαγείας απ’ την αίθουσα και επανήλθε μόλις το θέμα τελείωσε!
Η μεγάλη απογοήτευση όμως ήλθε απ’ τις αριστερές παρατάξεις. Ο κ. Καΐκης, αφού γνωμάτευσε ότι το κείμενο των κινημάτων στερείται των… ορθών πολιτικών ορολογιών, το απέρριψε και άρχισε να επιχειρηματολογεί για αντίστοιχο παλιότερο δικό του! Ο δε εκπρόσωπος του Φυσάει Κόντρα βρήκε το θέμα… «μεγάλο για να συζητηθεί» και γι’ αυτό το απέρριψε!
Έτσι, οι δύο αριστερές παρατάξεις συναντήθηκαν στην ψήφο τους με τις μνημονιακές παρατάξεις Λάππα-Ταμήλου και η πρόταση των κινημάτων εισέπραξε ένα ηχηρότατο ομόφωνο «όχι»!
Μπράβο τους! (σύντομα θα το ξαναβρούν μπροστά τους).
 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!