Κατά τη συνάντησή του με το «εβραϊκό λόμπυ» ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Θα κάνω τη Θεσσαλονίκη σαν τα Ιεροσόλυμα».

Η Θεσσαλονίκη σαν τα Ιεροσόλυμα; Τότε οι Ντόπιοι αλλά μη Εβραίοι κάτοικοι θα ζουν με άδειες παραμονής που θα ανανεώνονται (*) κάθε δύο χρόνια. Εκατοντάδες παιδιά θα μένουν εκτός σχολείου, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία για αυτά. Θα είναι πρακτικά αδύνατο να αποκτήσουν άδεια να χτίσουν. Θα κατεδαφίζονται τα σπίτια τους για ένα σχεδιασμό πόλης που θα εξυπηρετεί τον εβραϊκό πληθυσμό. Θα διώχνονται από τα σπίτια τους για να μπουν εβραίοι έποικοι.
Δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, είναι η ισραηλινή κατοχή στα Ιεροσόλυμα.
Τα Ιεροσόλυμα είναι μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Ο κατακτητής αλλάζει κάθε μέρα τη φυσιογνωμία της πόλης, διαπράττει έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εβραιοποίηση το ονομάζουν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της πόλης, που το πνεύμα τους και η ανάγκη τούς κάνουν να μην το βάζουν κάτω. Επιμένουν με αγώνες παρά την αμείλικτη καταστολή των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής που φυλακίζουν ακόμα και παιδιά.
Η Θεσσαλονίκη σαν τα Ιεροσόλυμα, δηλαδή μια πόλη υπό κατοχή, όπου ο κατακτητής έχει κουρελιάσει το διεθνές δίκαιο; Αυτό που όρισε το 1947 ότι θα είναι μια διεθνής πόλη, που οι κάτοικοί της θα αποφασίσουν την τύχη της μετά από μερικά χρόνια. Και τους διεθνείς κανόνες, που ορίζουν ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί που πνίγουν καθημερινά όλο και περισσότερο την Ιερουσαλήμ στο εσωτερικό και τα περίχωρά της, είναι παράνομοι.
Τι υποδομές σχεδιάζετε για τη Θεσσαλονίκη, κύριε Μπουτάρη; Κάτι όπως το τραμ του Απαρτχάιντ που θα συνδέει τα Ιεροσόλυμα με τους εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης; Ξέρετε, ενάντια στις εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο αυτό (Veolia και Alstom) υπάρχει διεθνής καμπάνια μποϋκοτάζ, η οποία έχει ήδη σημειώσει επιτυχίες. Γιατί οι αδικίες και όποιοι τις υποστηρίζουν βρίσκουν απάντηση κάποια στιγμή.
Μήπως ονειρεύεστε μια Θεσσαλονίκη περιτριγυρισμένη από Τείχος; Χιλιάδες ανθρώπους που γεννήθηκαν εκεί να ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή να κατοικούν λίγα μέτρα μακριά και να απαγορεύεται καν να την αντικρύσουν; Και όσοι έχουν άδεια να μπουν στην πόλη να περνάνε τσεκ πόιντ και ατέλειωτους εξευτελισμούς; Πήγατε στα Ιεροσόλυμα πριν λίγες μέρες. Γιατί δεν είπατε σε μια μητέρα, που περνάει κάθε μέρα το τσεκ πόιντ με τα παιδιά της, ότι θέλετε να κάνετε την πόλη σας Ιερουσαλήμ;
Πόση διεθνής δικαιοσύνη, ανθρώπινη ηθική, λογική και ιστορία μπορεί να ξεπουληθεί για μερικούς Ισραηλινούς τουρίστες ή ό,τι άλλο βλέπετε προσοδοφόρο;

Δείτε περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση στα Ιεροσόλυμα στο r-freepalestine.blogspot.com ετικέτα Ιεροσόλυμα.

(*)Μόνο το 2008 αφαιρέθηκε η άδεια παραμονής από 4.577 Παλαιστίνιους https://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-stripped-thousands-of-jerusalem-arabs-of-residency-in-2008-1.3006

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!