Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Στο δρόμο της ανεργίας βρέθηκαν την Πέμπτη περίπου 850 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΡΤ, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν χωρίς ελπίδα να ανανεωθούν. Την ίδια τύχη θα έχουν, σε λίγες μέρες, και άλλοι 200 αθλητικογράφοι και τεχνικοί, οι οποίοι εργάζονται έως τα τέλη Ιουλίου, λόγω Μουντιάλ. Ο αποκλεισμός των δύο εισόδων της ΕΡΤ δεν ανησύχησε κανέναν. Το ότι δεν βγήκαν τα δελτία ειδήσεων δεν τάραξε τη νιρβάνα της διοίκησης της ΕΡΤ. «Βούδες» οι διοικούντες, που επί μία βδομάδα δεν έβγαιναν στον αέρα ενημερωτικές εκπομπές, γιατί αδυνατούν να ενεργοποιήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους… Υπονομεύεται ο ενημερωτικός χαρακτήρας της Δημόσιας Τηλεόρασης και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
Αδιαφορία, αδυναμία; Όχι. Προαποφασισμένο και σχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας τηλεόρασης.
Αφού ασέλγησαν επί τριάντα συναπτά έτη στο κορμί της ΕΡΤ και τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας, μεταβάλλοντάς τη σε αποθήκη πελατειακών σχέσεων και φερέφωνό τους, σπαταλώντας δισεκατομμύρια, έρχονται σήμερα και μιλούν για εξυγίανση και εξορθολογισμό.
Η πρόθεσή τους είναι διαυγής: Θέλουν μια ΕΡΤ απαξιωμένη, μη ανταγωνιστική προς την ιδιωτική τηλεόραση, φτηνιάρικη, η οποία θα αποσυρθεί από τη διαφημιστική αγορά, για να αφήσει το χώρο ελεύθερο στους ιδιώτες μεγαλοκαναλάρχες.
Μια ΕΡΤ που θα συνεχίζει να είναι παπαγαλάκι του Μαξίμου, αλλά σε ρόλο βοηθητικό. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του προπαγανδιστικού μηχανισμού της εκάστοτε εξουσίας έχει ήδη δοθεί στους τηλεαστέρες-υπηρέτες όλων των κυβερνήσεων, που λυμαίνονται την ενημέρωση. Δηλωτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στην Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ, όπου θορυβήθηκε μόνο γιατί το Μουντιάλ δεν είχε περιγραφή, όχι όμως και γιατί παρέμεινε βουβή η δημόσια τηλεόραση από ενημέρωση επί δέκα μέρες.
Σε αυτόν το σχεδιασμό δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι πραγματικά εργάζονται (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, σκηνοθέτες), οι οποίοι από χθες κρίθηκαν περιττή σαβούρα και πετάχτηκαν έξω από το Ραδιομέγαρο…
Σε μια τέτοια ΕΡΤ η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η μονοθεσία, η επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπεια είναι περιττές… Η νέα ΕΡΤ θα βασιστεί σε μια μικρότερη ομάδα ανακυκλώσιμων ανά διετία συμβασιούχων, που θα την επιλέξουν με μόνο κριτήριο τη διαπλοκή και το κομματικό ρουσφέτι. Γι’ αυτό δεν ανακοινώνουν πόσους θα προσλάβουν, πότε και με ποια κριτήρια.
Επί 9 μήνες στήσανε, λοιπόν, αριστοτεχνικά μια θεατρική παράσταση με κατανεμημένους ρόλους: Η «καλή» διοίκηση της ΕΡΤ, που θέλει τους έμπειρους συμβασιούχους, ο «κακός» Ραγκούσης, που τους γυρνά την πλάτη, και ο υπερκομματικός Γερουλάνος, που στη συνάντηση με τον Τσίπρα δηλώνει αντιεξουσιαστής και θυμωμένος με την αλαζονεία του υπουργού Εσωτερικών…
Αποτέλεσμα: Επί 9 μήνες δεν νομοθετούν για τη ΕΡΤ, δεν θεσπίζουν κριτήρια διαφάνειας και αξιοκρατίας για κάθε πρόσληψη, φοβούνται να προφέρουν και την λέξη «ΑΣΕΠ»…
Επί 9 μήνες, διαρρέουν την πολυγλωσσία των κυβερνητικών για να μην καταργήσουν ούτε το νομοθέτημα του Π. Παυλόπουλου του 2004,που έδειχνε την πόρτα της εξόδου από την ΕΡΤ στο συμβασιούχο που είχε συμπληρώσει 24 μήνες προϋπηρεσία…
Επί 9 μήνες έπαθαν αμνησία και δεν θυμούνται την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ως αντιπολίτευση ο κ. Λοβέρδος, με την οποία ζητούσε να μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου οι συμβάσεις που υπερέβαιναν τα 2 χρόνια συνεχούς εργασίας…
Η Κ.Ο. ζητάει:
-Την άμεση μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων εκείνων που επί σειρά ετών κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
-Να κοπούν οι αργομισθίες και οι πολυθεσίες. Να δοθούν επιτέλους στη δημοσιότητα οι λίστες με τα ονόματα, τις θέσεις και τις αμοιβές όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΕΡΤ, ΑΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα, Γ.Γ. ενημέρωσης )
-Να σταματήσει τις εξωτερικές παραγωγές και τις συμπαραγωγές και να αξιοποιήσει το υπάρχον έμπειρο και πρόθυμο ανθρώπινο δυναμικό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!