Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην Πάντειο. Του Δημήτρη Τσιώλη

Το Σάββατο 14 Γενάρη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έγινε η πρώτη Παναθηναϊκή Συνάντηση των Λαϊκών Συνελεύσεων της Αττικής, που καλέστηκε με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων, Κουκακίου και Θησείου και αναδείχτηκε σε χρήσιμο εργαλείο αλληλογνωριμίας και ενημέρωσης μεταξύ των συνελεύσεων, καθώς και καταρχήν συντονισμού για τη συνδιοργάνωση κεντρικών κινήσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα και 43 συνελεύσεις από όλες τις γωνιές της Αττικής. Ουσιαστικά πήραν μέρος τρεις «γενιές» λαϊκών συνελεύσεων, οι παλιότερες που δημιουργήθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και οι νεότερες που ξεπήδησαν μετά την εξέγερση του 2008 και το περσινό κίνημα των πλατειών με την εμπειρία από τη συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος.
Το πρώτο μέρος της συνάντησης αποτέλεσε βήμα αυτοπαρουσίασης και αλληλογνωριμίας για τις συνελεύσεις. Εκεί διαπιστώθηκαν τα κοινά χαρακτηριστικά λειτουργίας των συνελεύσεων, όπως η άμεση και οριζόντια δημοκρατία στο εσωτερικό τους, ο ανοιχτός και συνελευσιακός χαρακτήρας τους, αλλά και οι διαφορές και η πολυμορφία στις δράσεις και τις απόψεις τους. Ακόμα φάνηκαν και κοινοί στόχοι πάλης, διεκδίκησης και αλληλεγγύης ειδικά για το τελευταίο διάστημα, όπως για το χαράτσι της ΔΕΗ, η απεργία των εργαζόμενων στη Χαλυβουργία, οι δράσεις αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση, η προώθηση του τρίπτυχου αντίσταση-αλληλεγγύη-αντιδομές.
Στο δεύτερο μέρος, υπήρξαν προτάσεις για κεντρικό συντονισμό και από κοινού κινήσεις των συνελεύσεων, όπως η διοργάνωση πορείας στο Βόλο για την παρακίνηση των εργατών του εργοστασίου της Ελληνικής Χαλυβουργίας να κατέβουν σε απεργία όπως οι συνάδελφοί τους της Αθήνας, η δημιουργία κεντρικής ιστοσελίδας όλων των συνελεύσεων, όπου θα καταγράφονται οι απόψεις και η δραστηριότητά τους, οι δράσεις ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού των συνελεύσεων, που θα συνεδριάζει ανά έναν ή δύο μήνες και θα αποφασίζει δράσεις και κινητοποιήσεις στις οποίες οι συνελεύσεις θα επιλέγουν αν θα συμμετάσχουν μετά από συζήτηση στο εσωτερικό τους. Αν και δεν πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς ήταν από την αρχή ξεκαθαρισμένο ότι η συνάντηση θα είχε καθαρά χαρακτήρα γνωριμίας, ωστόσο η διάθεση για συνέχεια των επαφών και του συντονισμού είναι δεδομένη. Ήδη το νέο ραντεβού των συνελεύσεων ορίστηκε για τις 11 Φεβρουαρίου, πάλι στο Πάντειο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!