Δικάζεται ο Ν. Βαφειάδης για ρεπορτάζ σχετικό με τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ξεκίνησε προχθές, Πέμπτη 14 Απριλίου, να εκδικάζεται, ύστερα από αναίρεση της εφετειακής απόφασης από τον Άρειο Πάγο, στο 14ο Πολιτικό Τμήμα του Εφετείου Αθήνας εκ νέου η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και νυν αρχιφύλακα των φυλακών Νέων Αυλώνα, Αντώνη Αραβαντινού, κατά του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη, με την οποία ζητεί να του επιδικαστούν 150.000 ευρώ ως ηθική βλάβη για άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1997 στο περιοδικό Μετρό (του Ομίλου της Καθημερινής) σχετικό με την κατάσταση στις φυλακές.
Η αγωγή του αρχιφύλακα έχει απορριφθεί τόσο από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, που με την 974/2005 απόφασή του θεώρησε ότι «τα γεγονότα που αναφέρονταν στο δημοσίευμα δεν ήταν ψευδή και ότι σχετίζονταν με τον έλεγχο της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος», επισημαίνοντας μάλιστα πως «στις μέχρι σήμερα αθωωτικές αποφάσεις του αρχιφύλακα δεν προκύπτει επαρκής αιτιολογία», όσο και από το Εφετείο της Αθήνας, που με την 3908/2006 απόφασή του δέχθηκε επίσης ότι τα αναφερόμενα γεγονότα ήταν αληθή και ότι «στόχος του δημοσιεύματος ήταν να ασκηθεί κριτική στο εν γένει σωφρονιστικό σύστημα και να τεθούν υπό αμφισβήτηση αντικοινωνικές συμπεριφορές».
Το επίμαχο δημοσίευμα, παραθέτοντας σχολαστικά και αυστηρά χρονολογικά πλήθος πραγματικών περιστατικών και ειδήσεων, διερευνούσε τις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με τα παράνομα κυκλώματα των φυλακών, τα οποία όπως έχουν παραδεχθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και οι εισαγγελείς που διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες «παραμένουν στο απυρόβλητο, συνεχίζοντας την εγκληματική δράση τους». Στιγμάτιζε, δε, τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης γιατί, παρά το γεγονός ότι εντός των φυλακών οργίαζε η κάθε είδους παρανομία, επανατοποθετούσαν σε θέσεις-κλειδιά υπαλλήλους οι οποίοι δεν είχαν την έξωθεν καλή μαρτυρία για τον τρόπο που είχαν ασκήσει τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους στο παρελθόν.
Και ενώ εδιώκοντο ποινικά και πειθαρχικά και αντικαθίσταντο, απαλλάσσονταν στη συνέχεια από τα δικαστήρια (οι μάρτυρες ανακαλούσαν τις αρχικές καταθέσεις τους) και διορίζονταν στις ίδιες ακριβώς θέσεις.
Ο Αντώνης Αραβαντινός που κατηγορήθηκε για τόσες και τόσες υποθέσεις, που προφυλακίστηκε ομόφωνα «γιατί ανέπτυξε μέσα στο χώρο των φυλακών εγκληματική δραστηριότητα, δημιουργώντας μάλιστα σχέσεις και φιλίες με επικίνδυνους κακοποιούς οι οποίοι δούλευαν για λογαριασμό του», που αποφυλακίστηκε υπό όρους τους οποίους παραβίασε, που προφυλακίστηκε ξανά και τελικά αποφυλακίστηκε, υπηρετεί σήμερα ως αρχιφύλακας στις φυλακές Νέων στον Αυλώνα.
Πηγαίνει εκεί οδηγώντας την πολυτελή Μερσεντές, την οποία κατηγορήθηκε ότι αγόρασε από κρατούμενο του παραδικαστικού κυκλώματος.
Όταν, βέβαια, βρίσκεται στον Αυλώνα. Διότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) και λόγω των συνδικαλιστικών του υποχρεώσεων περιδιαβαίνει σε όλες τις φυλακές της χώρας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!