Πολίτες με ενεργό δράση σε φορείς και κινήσεις πολιτών, που έδωσαν σημαντικές μάχες σε όλη την προηγούμενη περίοδο σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά μέτωπα, συναντηθήκαμε ήδη από τις αρχές του χρόνου, σε μια προσπάθεια έκφρασης του ζωντανού δυναμικού των τοπικών κοινωνιών, χωρίς ιδεολογικά προαπαιτούμενα και χωρίς κομματική στοίχιση. Ανοίξαμε τη συζήτηση για το σχέδιο «Καλλικράτης» και τις επιπτώσεις του στην Περιφέρεια Στερεάς, διαπιστώνοντας ότι υπηρετεί τον ολοκληρωτικό σχεδόν περιορισμό και των τελευταίων αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών, την συμμόρφωση με τα νέα μέτρα και την περιστολή της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών.

Από την άλλη πλευρά, οι ανισότητες και προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, παροξύνονται:
– η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης,
– η αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία,
– η μονομερής συγκέντρωση δραστηριοτήτων κοντά στην Αττική και κατά μήκος της ΠΑΘΕ, συνδυάζονται με
– την υστέρηση και την ερήμωση των αγροτικών και ορεινών περιοχών
– τη χαμηλή αξιοποίηση τουριστικών και πολιτιστικών πόρων,
– την περιβαλλοντική υποβάθμιση, λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης και εξορυκτικής δραστηριότητας, αλλά και της αδιαφορίας στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων
Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα, την προηγούμενη περίοδο δεν ασκήθηκε καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Αντίθετα, σπαταλήθηκαν πόροι σε επουσιώδη έργα και άχρηστα προγράμματα, ενώ οι περισσότεροι αιρετοί λειτούργησαν ως εντολοδόχοι συμφερόντων, αγνοώντας το όποιο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό κόστος.
Ενεργοί πολίτες και τοπικές κοινωνίες δημιούργησαν εστίες αντίστασης και πέτυχαν σημαντικές νίκες: ακύρωσαν τις μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, τη Λάρυμνα και το Αλιβέρι, διεκδίκησαν λύση για τη βιομηχανική ρύπανση στον Ασωπό και την Εύβοια, φρέναραν την καύση των αποβλήτων στη Θήβα, ανέδειξαν τα προβλήματα του Μαλιακού, συγκρότησαν μαχητικές επιτροπές κατά των ληστρικών διοδίων και πολλά άλλα.
Η κοινωνία των πολιτών, όπως εκφράσθηκε από κάθε είδους συλλογικότητες, δημιούργησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον πολιτισμό, την ενημέρωση, την κοινωνική αλληλεγγύη, ακόμη και στις οικονομικές δραστηριότητες.
Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η έννοια «αυτοδιοικητικό κίνημα» πρέπει να αποκτήσει ένα νέο περιεχόμενο, για να ακυρώσουμε αυτά που μας επιβάλλονται και να διεκδικήσουμε αυτοδιοίκηση με κοινωνική συμμετοχή στη Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα.
Επόμενος στόχος είναι η επεξεργασία μιας εναλλακτικής πρότασης για την Περιφέρεια Στερεάς ενώ ταυτόχρονα, επιδιώκουμε ανταλλαγή απόψεων και κοινή δράση με όλες τις τοπικές αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
Για το λόγο αυτό, συναντιόμαστε την Κυριακή 25 Ιουλίου 2010, στις 7.30 μ.μ., στη Λιβαδειά (Δημοτικό Θέατρο). Για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!