Εφάρμοσε στο εργασιακό καθεστώς το σλόγκαν «και φθηνά και εγγυημένα»

Αφού η εκ περιτροπής εργασία που προσπάθησε να επιβάλει παράνομα η εργοδοσία της αλυσίδας καταστημάτων Alex Pak απέτυχε να εφαρμοστεί, η επιχείρηση προσέφυγε στην προστασία του άρθρου 99, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εφαρμόσει στους εργαζόμενούς της το βασικό διαφημιστικό της σλόγκαν «και φθηνά και εγγυημένα».
Η Alex Pak ενημέρωσε με… e-mail τους υπαλλήλους της πως στο εξής θα εργάζονται εκ περιτροπής. Μάλιστα, επέβαλε αυτό το καθεστώς ακόμα και σε εργαζόμενους με ημιαπασχόληση, γεγονός που απαγορεύεται κάθετα. Οι εργαζόμενοι με την έγκαιρη αντίδρασή τους ανέτρεψαν τα σχέδια του εργοδότη της επιχείρησης, αφού δεν τήρησε ούτε τα στοιχειώδη που επιβάλλει η εργατική νομοθεσία. Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων προς το γραμματέα του ΣΕΠΕ μπλόκαρε τη διαδικασία αυτή. Οι ανακοινώσεις των Εργατικών Κέντρων, της Ομοσπονδίας και των σωματείων ξεσήκωσαν τους εργαζόμενους και αποτέλεσαν φραγμό στα σχέδια της επιχείρησης, μια που δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζει αντεργατικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι κινήθηκαν άμεσα και ίδρυσαν επιχειρησιακό σωματείο.
Το επόμενο βήμα του εργοδότη ήταν η προσφυγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Στην επιχειρηματολογία της επιχείρησης (όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα του Τύπου) εκτός από την κρίση, προβάλλονται και «απαράδεκτες πράξεις» μικρής μερίδας προμηθευτών, οι οποίοι προείσπραξαν και προσφράγισαν μεταχρονολογημένες επιταγές της εταιρίας πριν από τη λήξη τους.
Η εικόνα, όμως, που δίνουν οι εργαζόμενοι είναι διαφορετική. Μιλούν για χρόνια κακοδιαχείριση, που οφείλεται αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Η Alex Pak πρωτοστατεί σε αντεργατικές ενέργειες, ενώ έχει μειώσει στο ελάχιστο το προσωπικό. Στα 30 καταστήματα που διατηρεί σε όλη την Ελλάδα απασχολεί μόνο 373 εργαζόμενους, από περίπου 800 που απασχολούσε πριν από μερικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο το 30% του μισθού Νοεμβρίου, χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση για το πότε θα πληρωθούν τα υπόλοιπα χρήματά τους. Στα χρέη που έχει σωρεύσει η επιχείρηση είναι και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι, μόνο στο επικουρικό τους ταμείο οφείλονται περίπου 600.000 ευρώ, εισφορές τριών ετών.
Μετά την αναγγελία ίδρυσης του επιχειρησιακού σωματείου, η εταιρία προχώρησε σε απολύσεις ακόμα και ιδρυτικών μελών του, επιχειρώντας να επιρρίψει το βάρος της ευθύνης στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές. Υπό την προστασία, μάλιστα, της «βολικής» προπτωχευτικής διαδικασίας, ο εργοδότης θα συνεχίσει να αυθαιρετεί, αφού έχει διασφαλίσει την προσωρινή προστασία από τους πιστωτές του μέχρι τις 28/3, ημερομηνία κατά την οποία θα εκδικαστεί η προσφυγή στο άρθρο 99.

Μ.Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!