Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Στην τελική ευθεία η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Στην τελική ευθεία η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι κάτοικοι της περιοχής. Του Γιάννη Βορινού

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, με τους δημάρχους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Την εβδομάδα που μας πέρασε δεν επαναλήφθηκαν οι συγκρούσεις της αστυνομίας με κατοίκους της περιοχής, αλλά δεν ξεκίνησαν οι εργασίες στο χώρο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κάνουν λόγο για μια πρώτη μεγάλη νίκη.
Οι δήμαρχοι επισκέφτηκαν τη Δευτέρα τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση και ζήτησαν να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στους αντιδρώντες, ενώ παράλληλα επισήμαναν ότι προβλέπονται και για τους ίδιους ποινικές και αστικές ευθύνες σε περίπτωση μη κατασκευής του έργου.
Διατεθειμένοι από την άλλη πλευρά να συνεχίσουν τον αγώνα τους, πιο συσπειρωμένοι από ποτέ, δηλώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά που εναντιώνονται στην κατασκευή του ΣΜΑ στην Ευκαρπία, όπως κατέστησαν σαφές στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το «Δίκτυο των 50 Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής και χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας».
Οι εκπρόσωποι του Δικτύου τοποθετήθηκαν εμπεριστατωμένα για τους λόγους που εναντιώνονται στην κατασκευή του γιγάντιου ΣΜΑ, διατυπώνοντας τις θέσεις τους υπέρ της ανακύκλωσης και της γενικότερης ιεράρχησης της αποκομιδής απορριμμάτων, σύμφωνα με τα φιλοπεριβαλλοντικά πρότυπα και την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών. Με αυτόν τον τρόπο έδειξαν ότι δεν είναι εν γένει κατά των ΣΜΑ, αλλά προτείνουν ένα νέο περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος θα χωρά πολλούς μικρούς ΣΜΑ που με τη σειρά τους θα μεταφορτώνουν πολύ λιγότερες ποσότητες σκουπιδιών από τη στιγμή που θα γίνεται διαλογή στην πηγή. Παράλληλα, κατέδειξαν πως η πρότασή τους δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας και κοστίζει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι για παράδειγμα η καύση των σκουπιδιών.
Κατά τη συνέντευξη οι εκπρόσωποι του Δικτύου ενημέρωσαν πως θα κάνουν γνωστό στις εισαγγελικές αρχές ότι εκκρεμούν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, που θα συζητηθούν στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 και στις αρχές Ιανουαρίου του 2013, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο πως δεν υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες και το έργο πρέπει να προχωρήσει. Παράλληλα, σκοπεύουν να ενημερώσουν τον εισαγγελέα ότι ο δήμος Παύλου Μελά αίρει την άδεια που έχει δοθεί στον εργολάβο για την είσοδο και έξοδο των οχημάτων στον χώρο κατασκευής του ΣΜΑ, πράγμα που σημαίνει πως τα έργα οφείλουν να σταματήσουν.
Στα σχέδιά τους επίσης περιλαμβάνονται κινητοποιήσεις κατά το εορταστικό τριήμερο από 26 έως 28 Οκτωβρίου, κινητοποιήσεις που, όπως είπαν, επιδιώκουν να είναι ειρηνικές αλλά η στάση της Αστυνομίας και των δημάρχων που κάνουν τα πάντα υπέρ του έργου είναι προκλητική απέναντι στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής που κινητοποιούνται.

 

Και οσμή σκανδάλου…
Όπως επανέλαβαν οι κάτοικοι, το έργο πέρα από το γεγονός ότι δεν εμπίπτει σε κανέναν περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά θα επιβαρύνει αντίθετα μια και μόνο περιοχή. Επιπρόσθετα αποκάλυψαν οι φορείς πως η άδεια εγκατάστασης, αλλά και η οικοδομική άδεια αναφέρονται μόνο στην κατασκευή ΣΜΑ στην περιοχή. Αντίθετα η άδεια περιβαλλοντικών όρων αφορά και την κατασκευή ΣΜΑ, αλλά και ΚΔΑΥ, με αποτέλεσμα να θεωρείται η όλη αδειοδότηση στο κενό.

Πήρε θέση και η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Με σχετική ανακοίνωση για την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν είναι αντίθετη στην κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Είναι αντίθετη όμως στις κατασκευές Μονάδων και Σταθμών Φαραωνικού τύπου που δεν είναι ενταγμένες σε ένα σύγχρονο σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως επισημαίνει.
Στη συνέχεια, καλεί τόσο τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τους φορείς των κατοίκων της περιοχής ώστε μέσα από έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο να δοθεί λύση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στο Νομό Θεσσαλονίκης, με μοναδικό στόχο την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταδικάζει επίσης την παρουσία «εκπροσώπων» των εργαζομένων στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, στο χώρο του υπό κατασκευή ΣΜΑ, καθώς η ενέργειά τους αυτή συνηγορεί στην παρέμβαση των μηχανισμών καταστολής για την βίαιη επιβολή των αποφάσεων, όπως επισημαίνεται.

Σχόλια

Exit mobile version