Αρχική κοινωνία Σε εθνικό εργολάβο παρέδωσαν την τύχη της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας

Σε εθνικό εργολάβο παρέδωσαν την τύχη της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας

Της Δέσποινας Σπανούδη. Χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς προσχήματα, η Περιφερειακή Αρχή Στερεάς και η μείζων αντιπολίτευση, εξυπηρέτησαν ιδιωτικά συμφέροντα, ανατρέποντας τη φυσιογνωμία και προδιαγράφοντας το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής. Σε συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος -στην οποία μεταφέρθηκε το βάρος των σημαντικών αποφάσεων ενώ το περιφερειακό συμβούλιο έχει διακοσμητικό ρόλο- εγκρίθηκε η ίδρυση βιομηχανικής περιοχής από την ΤΕΡΝΑ. Η ΒΙΠΕ βόρειας Εύβοιας, θα φιλοξενεί υπερμεγέθη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1160 MW και θα μπορεί να υποδέχεται μονάδες υψηλής όχλησης και κινδύνου, μέσα σε μια αμιγώς τουριστική και αγροτική περιοχή.

Για την απόφαση αυτή δεν χρειάσθηκε παρά μόνο η αίτηση ενός από τους γνωστούς ομίλους που θησαυρίζουν με το κρατικό χρήμα και επηρεάζουν, αν δεν υπαγορεύουν, τις πολιτικές αποφάσεις.
Δεν χρειάσθηκε να παρουσιάσουν κανένα σχέδιο, καμία μέτρηση, καμία μέθοδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο καθαρό νερό, στο φυσικό περιβάλλον, στη θάλασσα. Δεν χρειάσθηκε να μετρήσουν τις θέσεις απασχόλησης που χάνονται στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, δεν χρειάσθηκε να συμμορφωθούν με τα χωροταξικά σχέδια που η ίδια η Πολιτεία έχει καθορίσει. Δεν χρειάσθηκε καν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς ότι θα επαναλειτουργήσουν τα ληστεμένα και ανενεργά από χρόνια μεταλλεία του Μαντουδίου.
Οι 100 και πλέον κάτοικοι της περιοχής που ήρθαν δύο φορές μέχρι τη Λαμία μεταφέροντας την αγωνία των συμπολιτών τους, είχαν την ελπίδα οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα άκουγαν τα επιχειρήματα τους. Δυστυχώς διαψεύστηκαν. Με συνοπτικές διαδικασίες και ερήμην της τοπικής κοινωνίας, επικυρώθηκε η προαποφασισμένη αυθαιρεσία με την αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ–ΝΔ. Ωστόσο οι πολίτες δηλώνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα για να προστατέψουν τον τόπο τους. Και είναι βέβαιο ότι τόσο ο όμιλος ΤΕΡΝΑ όσο και οι εντολοδόχοι τους, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες, όπως έγινε στα Βάγια Βοιωτίας, στον Δομοκό Φθιώτιδας, στο ίδιο το Μαντούδι και σε τόσες άλλες περιπτώσεις που οι αντιστάσεις των πολιτών ματαίωσαν τα σχέδια της υποβάθμισης. Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε.

* Η Δέσποινα Σπανούδη είναι περιφερειακός σύμβουλος με το Αυτοδιοικητικό Κινήμα Περιφέρειας Στερεάς

 

Σχόλια

Exit mobile version