Το ξημέρωμα, με το απαλό γαλάζιο του ουρανού να αγκαλιάζει την πρωινή σιωπή της πόλης της Πύλου, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας καλά οργανωμένης ομάδας για εργασία, με σκοπό τη συνέχεια, για πολλοστή χρονιά φέτος, ενός διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος, που αφορά στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Το έργο υλοποιείται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρίας Αθηνών και τη διεύθυνση του καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλου του τμήματος Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Missouri στο St. Louis (ΗΠΑ).
Η ομάδα των αρχαιολόγων που εργάζονται στο ανασκαφικό πεδίο, η οποία είναι και η πιο πολυάριθμη, ξεκινάει πρώτη. Ο Μυκηναϊκός οικισμός, που ανασκάπτεται, βρίσκεται σε στρατηγική θέση με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Ίκλαινα. Η περιοχή ανασκάπτεται οργανωμένα, φέρνοντας στο φως έναν ολόκληρο κόσμο. Τα ίχνη που άφησαν οι άνθρωποι, όπου κατοίκησαν εκεί, εμφανίζονται σε πληθώρα κάθε μέρα, με τη μορφή πλούσιας τοιχοποιίας από την οποία αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική του οικισμού, ευρήματα κεραμικής, οστών, τμημάτων τοιχογραφιών, σπόρων κ.ά. Στο τέλος της ημέρας, τα ευρήματα μεταφέρονται για επεξεργασία, καταγραφή και μελέτη από τους ειδικούς στο κάθε εύρημα επιστήμονες, στο εργαστήριο που έχει στηθεί για το σκοπό αυτό. Η καθημερινή ζωή και η οργάνωση της κοινωνίας, τα εργαλεία και τα χρηστικά αντικείμενα των κατοίκων, οι διατροφικές τους συνήθειες είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που διερευνώνται. Δουλεύοντας σαν συντηρήτρια αρχαιοτήτων στο φετινό πρόγραμμα, νιώθω σαν ένα μικρό γρανάζι μιας μεγάλης μηχανής, που δουλεύει με σκοπό την κατανόηση της ζωής και της δράσης των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής εποχής. Είναι γοητευτικό. Καθώς καθαρίζω χωμάτινες επικαθίσεις και ορυκτά άλατα, από ένα σπάραγμα τοιχογραφίας, αναδεικνύονται όμορφα χρώματα, γαλάζια και κόκκινα, λευκά και μαύρες ψημιθιές, μερικές γραμμές σχεδίασης και να, που μια ζωγραφιά φτιαγμένη χιλιάδες χρόνια πριν, εμφανίζεται και μας μαγεύει. Η αποκάλυψη και διαφύλαξη των πληροφοριών που κάνουν «αναγνώσιμο» ένα αρχαιολογικό εύρημα, είναι μια εργασία που απαιτεί υπομονή και αφοσίωση, αλλά συνάμα προσφέρει τεράστια χαρά και ικανοποίηση.
Η συλλογική δράση πολλών ανθρώπων που αγαπούν τη δουλειά τους και σέβονται το αντικείμενό τους, εδώ στην Πύλο, έχει σαν αποτέλεσμα την ομαλή, ταχύτατη και αποδοτική εκτέλεση του έργου.

Στεφανία Βελδεμίρη

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!