Τις απολύσεις 58 υπαλλήλων κοινοποίησε παραμονές Πρωτοχρονιάς η ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς» και όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Άγγελος Πράτσας, ανάμεσά τους είναι τέσσερα από τα επτά μέλη της διοίκησης του τοπικού σωματείου, ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, ο ταμίας και ένα μέλος.

Η κοινοποίηση των απολύσεων άρχισε στις 28 Δεκεμβρίου, συνεχίστηκε μέχρι τις 31 του μηνός και οι συνδικαλιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός τους.
«Οι απολύσεις είναι παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και τις συσχετίζει με τις αγωγές που έχουν καταθέσει εργαζόμενοι για μη καταβολή δεδουλευμένων του περασμένου καλοκαιριού.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι έγιναν λίγες ημέρες προτού οι εργαζόμενοι αποκτήσουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση επαναπρόσληψης για τη νέα σεζόν και προανήγγειλε νέες προσφυγές των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη για την ανάκληση των απολύσεων.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα απολύθηκαν συνολικά 120 εργαζόμενοι στο συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς».
Όπως ισχυρίζεται από την πλευρά της η ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, οι απολύσεις αφορούν εποχικούς υπαλλήλους και γίνονται κάθε χρόνο, ενώ μετά από έναν περίπου μήνα επαναπροσλαμβάνονται από το ξενοδοχείο. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κάνει λόγο για υποχρεωτικές απολύσεις, καθώς το κράτος χρωστάει στην επιχείρηση περισσότερα από 40 εκ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι πέρα από τις απολύσεις το ξενοδοχείο χρωστά στους υπαλλήλους του -ξεπερνούν τους 800- πάνω από 1,5 εκ. ευρώ και δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με αγωγές εναντίον της ιδιοκτησίας. Μάλιστα, συνδέουν τις απολύσεις των συνδικαλιστών με τη διάθεση δικαστικής λύσης των δεδουλευμένων και καταγγέλλουν την πρόθεση της ιδιοκτησίας για υπογραφή συμβάσεων με σημαντικές μειώσεις.
Τις απολύσεις κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και η βουλευτής του κόμματος στη Χαλκιδική, Κατερίνα Ιγγλέζη, έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε. Στη σχετική ερώτηση η κ. Ιγγλέζη θέτει θέμα συνέχισης της λειτουργίας του συγκροτήματος, καθώς η σύμβαση με το Δημόσιο που αφορά τη λειτουργία του καζίνο υπαγορεύει τις εργασίες σε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τη στιγμή που οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων έχουν οδηγήσει στην υπολειτουργία του.

Λ.Αρβ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!