Καταλύεται κάθε έννοια νόμου και λογικής στο Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης

Μεγάλη Δευτέρα, 9 Απριλίου, δύο μέρες πριν μπούμε επίσημα σε προεκλογική περίοδο, το Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης ανακοινώνει μια λίστα 9 ατόμων τα οποία πρόκειται να προσληφθούν στο Πρόγραμμα «Οδυσσέας» για την Εκπαίδευση Μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα, την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ήδη από την προκήρυξη για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων (2 Μαρτίου 2012) πολλά ήταν τα ερωτήματα που είχαν γεννηθεί. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν πρόταση συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα και αντίγραφα τίτλων σπουδών, πιστοποιήσεων και βεβαιώσεων (επικυρωμένα), καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που θα τεκμηριώνει την πρότασή τους και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατύπωση ορθής γνώμης για την καταλληλότητά τους. Τα παραπάνω προσόντα θα συνεκτιμώνται κατά την αξιολόγηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και προσωπική συνέντευξη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναφέρουν στην πρότασή τους τον αριθμό πρωτοκόλλου της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση προς σύναψη σύμβασης και διατηρεί το δικαίωμα όχι απλώς επιλογής του προσώπου του αντισυμβαλλόμενου, αλλά και πλήρη διακριτική ευχέρεια ως προς την ίδια τη σύναψη ή μη των σχετικών συμβάσεων…».
Υπέβαλα τα χαρτιά μου, παρά το γεγονός πως όλα έδειχναν «στημένο» διαγωνισμό. Είπα να δώσω μια ευκαιρία και να μην έχω… προκαταλήψεις. Η συνέχεια, δυστυχώς, επιβεβαίωσε ό,τι χειρότερο φανταζόμουν. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Προτάσεων με μέλη τους Ελένη Κόντη, Εμμανουέλα Μπουγά και Κωνσταντίνο Κυριλή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στις 9/4, παρουσιάζοντας μόνο μια λίστα επιτυχόντων χωρίς να αναφέρονται ούτε τα κριτήρια επιλογής, ούτε οι «αποτυχόντες». Ακόμη πιο παράξενο είναι ότι το έγγραφο που δημοσιεύτηκε και στο Διαδίκτυο αναφέρει ότι η Επιτροπή «συνεδρίασε τη Δευτέρα 9/4/2012 και «προέβη στον έλεγχο της πληρότητας και στην αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου… βάσει των κριτηρίων που τέθηκαν στο Φύλλο Αξιολόγησης-Βαθμολόγησης συντάχθηκε πίνακας κατάταξης…».
Το παράξενο είναι ότι το πρακτικό της απόφαση της Επιτροπής που «συνεδρίασε στις 9 Απριλίου» φέρει προηγούμενη ημερομηνία – τρεις μέρες πριν! (Απόφαση Έγκρισης 351/16/6-4-12 του Δ.Σ. – ΑΔΑ Β4ΩΗ46ΨΖΣΠ-ΤΨ3)  
Κάποιοι είχαν καθώς φαίνεται… κληρονομικό χάρισμα και γνώριζαν τρεις μέρες πριν συνεδριάσει η Επιτροπή τι ακριβώς θα αποφάσιζε! Και το ενέκριναν κιόλας!
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι ήδη από τις 6 Απριλίου -πριν συνεδριάσει η Επιτροπή- ορίστηκαν όχι μόνον τα πρόσωπα που προσλαμβάνονται αλλά και τα καθήκοντα και οι αμοιβές τους! (Αριθμ. Απόφασης: 365/16/6-4-2012) Κι όλα αυτά με την υπογραφή του προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Φίλιππου Λέντζα!
Όπως ήταν φυσικό, την ανακοίνωση ακολούθησε πλήθος ενστάσεων από τους ενδιαφερομένους, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων. Χωρίς να συζητηθούν, χωρίς να δοθεί καμία απολύτως απάντηση σε όσα καταγγέλλονται, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Αυτή τη στιγμή υποτίθεται πως μελετούνται οι ενστάσεις από κάποια «αγνώστου ταυτότητος» επιτροπή που ορίστηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου.
Έχοντας εργαστεί επί τρία χρόνια στο πρόγραμμα «Οδυσσέας», έχοντας βοηθήσει στην προβολή του προγράμματος χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ, έχοντας συμβάλλει στην οργάνωση συνεδρίου και σεμιναρίων, μαζί με άλλους αξιόλογους συναδέλφους, θεωρώ επιεικώς απαράδεκτα όσα συμβαίνουν.
Πρώην μέλη της ομάδας έργου με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο «προσπεράστηκαν» στην κατάταξη από άτομα που διαθέτουν ένα πτυχίο, γνωρίζουν μια γλώσσα και… τελεία!
Ποια προσόντα τους, άραγε, τους έκαναν «επιτυχόντες»; Για ποιο λόγο, μέσα σε περίοδο κρίσης οι αποδοχές σε σχέση με την περασμένη περίοδο σχεδόν διπλασιάστηκαν; Ποιοι παίζουν με τον πόνο και την ανεργία χιλιάδων ανθρώπων; Ποιοι εξυπηρετούν ποιους, εξασφαλίζοντας τη σιωπή;
Σε κάποιους έχει ανοίξει γενικότερα η όρεξη για ευρωπαϊκά κονδύλια και το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, μετά από μήνες πλήρους αδράνειας, προχώρησε σε σειρά προκηρύξεων ενώ μοιράζει χιλιάδες ευρώ διαφημίζοντας τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης τα οποία αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν!
Εμείς όμως είμαστε εδώ και δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει και πάλι η ανομία τους, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο.
Κώστας Στοφόρος,
πρώην μέλος της Ομάδας Έργου «Οδυσσέας»,

πρώην πρόεδρος Συλλόγου Συμβασιούχων ΙΔΕΚΕ

και… «αποτυχών» στην κατάταξη του Ινστιτούτου

Υ.Γ. Μόλις το σκάνδαλο πήρε δημοσιότητα η διοίκηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, έσπευσε να αλλοιώσει την ανακοίνωση σχετικά με τις προσλήψεις μελών της ομάδας έργου για το πρόγραμμα «Οδυσσέας»! Ενώ, λοιπόν, η Επιτροπή Αξιολόγησης Προτάσεων, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα (https://www.ein.gr/index.php?rm=5&nid=395), συνεδρίασε στις 9 Απριλίου για να «αξιολογήσει» τις προτάσεις, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων και με καθυστέρηση δυο εβδομάδων άλλαξε την αρχική ανακοίνωση. Έτσι τώρα όλα «τακτοποιήθηκαν». Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 2 Απριλίου(;) κι «ούτε γάτα, ούτε ζημιά»!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!