Του  Γιώργου Ματθαίου
 

Την ανάγκη να παράγει η Αριστερά πολιτική ώστε να σπάσει η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία, προέταξαν, με διαφορετική οπτική ο καθένας, οι Αλέκος Αλαβάνος, Βασίλης Μουλόπουλος και Γεράσιμος Μοσχονάς στην πετυχημένη συγκέντρωση της Αριστερής Ανασύνθεσης του ΣΥΝ την περασμένη Δευτέρα στην οποία συντονιστής ήταν ο Γιώργος Χελάκης.

Η τάση του ΣΥΝ με την πρωτοβουλία της έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθεί ένα θέμα που ταλανίζει σήμερα το ΣΥΝ (αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ) καθώς πολλά στελέχη και μέλη του έχουν ενστάσεις για την «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση» που έχει υιοθετήσει ως αντιπολιτευτική τακτική η ηγεσία του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Αλέκος Αλαβάνος επέμεινε στο μέτωπο κατά του Συμφώνου Σταθερότητας ενώ ζήτησε ξανά δημοψήφισμα για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην Goldman Sachs και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στο γιατί ανέθεσε την πώληση των ομολόγων του περασμένου μήνα στην εν λόγω τράπεζα. Ρώτησε εάν υπήρξε συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με το στέλεχος της συγκεκριμένης τράπεζας Gary Cohn, καθώς και αν υπήρξαν συναντήσεις κρατικών στελεχών με εκπροσώπους της Paulson Hedge Fund. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί τοποθετήθηκε επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Πέτρος Χριστοδούλου.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος τόνισε με έμφαση ότι η αντιπολίτευση μιας κοινωνικής αριστεράς πρέπει να είναι σήμερα «πρώτα αριστερή και αντισυστημική», ενώ ο πανεπιστημιακός Γεράσιμος Μοσχονάς σημείωσε την αξία ενός απτού ριζοσπαστικού προγράμματος της αριστεράς που θα ακυρώνει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Παράλληλα ο καθηγητής της Παντείου υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι αδύνατον να προχωρήσουν ριζοσπαστικές αλλαγές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!