«Όντας πλήρως εξαρτημένος από την ελευθερία της σκέψης και της δημιουργικότητάς μου, δεν θέλω να παραλάβω τίποτα, ούτε από αυτή την κυβέρνηση, ούτε από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη… Επομένως, αρνούμαι αυτό το μετάλλιο με μεγάλη αποφασιστικότητα».

Με αυτή του τη δήλωση ο διάσημος Γάλλος σκιτσογράφος Ζακ Ταρντί αρνήθηκε να παραλάβει το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, τη μεγαλύτερη διάκριση που απονέμεται από τη Γαλλική Δημοκρατία.
Αναρωτιέμαι πόσοι Έλληνες δημιουργοί θα έκαναν μια τέτοια δήλωση αν τους δινόταν κάποιο ανάλογο βραβείο.

Η κραυγή του λαού
Τα ΜΜΕ που έκπληκτα αναπαρήγαγαν την άρνηση του Ταρντί, ξέχασαν να αναφέρουν πως από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του που κυκλοφορούν και στην ελληνική γλώσσα είναι η Κραυγή του λαού (εκδόσεις ΚΨΜ). Ένα λαϊκό μυθιστόρημα του Ζαν Βοτρέν με ιστορίες από την Παρισινή Κομμούνα που εικονογράφησε ο Ζακ Ταρντί και μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο στους δρόμους, στα οδοφράγματα και στις πλατείες στο Παρίσι του 1871, ζωντανεύοντας όλα τα γεγονότα της εποχής.
Γράφει στον πρόλογό του ο συγγραφέας: «Όταν ο Ταρντί σχεδίασε, κατάλαβα ότι είχε ξανάρθει η εποχή των κερασιών. Και ήξερα ότι το κείμενό μου είχε συναντήσει τον Ντομιέ του. Επαναλαμβάνω μαζί με αυτό τον φίλο μου: Ζήτω η Κομμούνα!»

One Off
Τα e-books προσφέρουν νέες δυνατότητες στους δημιουργούς, αν επικοινωνήσουν με ένα ευρύτερο κοινό και να παρακάμψουν τις διαδικασίες έκδοσης που συχνά αποδεικνύονται αρκετά ψυχοφθόρες. Ειδικά για την ποίηση που… «δεν πουλάει» έχει ξεκινήσει μια πραγματικά νέα εποχή. Έτσι, με ενδιαφέρον διαβάσαμε την ιδέα για μια ποιητική συλλογή που θα κυκλοφορήσει ελεύθερα στο Διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να συμμετέχει με ένα ποίημα, εξού και ο χαρακτηριστικός τίτλος One Off.
Οι όροι είναι απλοί: «Μέχρι την 1n Μαρτίου 2013 θα μπορείτε να στέλνετε ένα ποίημα με ό,τι θέμα θέλετε και μέγεθος έως μία κόλλα Α4, το οποίο θα μπει μέσα σε ένα ψηφιακό βιβλίο / e-book και θα διανέμεται δωρεάν στο Ιnternet ώστε να σας διαβάσουν όσο περισσότεροι γίνεται».
Για περισσότερες πληροφορίες και  για την αποστολή των ποιημάτων σας  μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο  [email protected] ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συγγραφέα Βαγγέλη Ευαγγελίου https://vaeva.gr/ που οργανώνει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Για δημιουργικές ιδέες
Όπως μας ενημερώνει το Καλλιτεχνείο Αχαρνέων, η τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα είναι αφιερωμένη σε όσους επιθυμούν να παρουσιάσουν τις πρωτότυπες δημιουργίες τους στην Κόκκινη Σκηνή τους!
Περιμένουν λοιπόν τις ιδέες, τις εμπνεύσεις και τις δημιουργίες σας, σε έναν φιλόξενο χώρο που λειτουργεί εθελοντικά.
Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected] ή στο kallitexnikokafeneioaxarnewn.blogspot.gr

Χάρτινα ταξίδια
Με το τίτλο Χάρτινα Ταξίδια και αφετηρία έμπνευσης εντυπώσεις και εμπειρίες από ταξιδιωτικές περιπλανήσεις, δύο νέοι καλλιτέχνες, η Βιβή Παπαδοπούλου και ο Γιώργος Μπογιατζίδης χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την τεχνική του κολάζ, παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, όπου «το παλιό συνδιαλέγεται με το νέο, η ψηφιακή εποχή και τα μέσα της συναντούν τη μεσαιωνική αισθητική των εκκλησιαστικών βιτρό. Χρώματα, μοτίβα, υφές συνδυάζονται, γεννώντας μορφές και σχήματα, λιγότερο ή περισσότερο αφηρημένα, μέσα από μια σουρεαλιστική οπτική…».
Η έκθεση διαρκεί ώς τις 31 Ιανουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του μπορ\ντελό, Εγνατίας 45 (εντός στοάς) Θεσσαλονίκη.
Ιδεόστατο
Το δικό της, ηλεκτρονικό -και όχι χάρτινο- ταξίδι ξεκίνησε μια νέα σελίδα στο Διαδίκτυο, το Ιδεόστατο (https://www.ideostato.gr ).
Λογοτεχνικό, ανοικτό και συνεργατικό περιμένει τα δικά σας κείμενα στο [email protected] Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ενώ δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθείτε και να ενημερώσετε για κάθε τι νέο που υπάρχει στο χώρο του βιβλίου και της λογοτεχνίας.
Νέες κυκλοφορίες, κριτικές βιβλίου, διαγωνισμοί, συνέδρια, συνεντεύξεις και άλλα πολλά περιλαμβάνονται στο μενού που επιμελείται ο Γιάννης Φαρσάρης.

Red Miles
Για ένα ξεχωριστό μουσικό σαββατόβραδο, με funky, soul, Jazz, Latin διασκευές και… ό,τι άλλο προκύψει, το συγκρότημα Red Miles που ακούσαμε και στο @Rouf, εμφανίζεται ανανεωμένο στο Γκάζι, έτοιμο για διασκευές και αυτοσχεδιασμούς που θα μας ταξιδέψουν…
Volume 10, Ιάκχου 8, Γκάζι, Σάββατο 12/1, 22:30.

Κοινωνία της αγοράς
Για το τέλος της στήλης, ένα ποίημα του Χιλιανού ποιητή Manuel Silva Acevedo που μετέφρασαν και μας έστειλαν ο Χάιμε Σβαρτ και η Άννα Καράπα και έχει τον τίτλο Κοινωνία της αγοράς.
Πόσο κοστίζουν άραγε αυτές οι πουλημένες μέρες,
αυτές οι  μέρες οι ορφανές που ο μοναδικός σκοπός τους
είναι να κάνουμε μια κατάθεση σε αίμα,
δουλεύοντας με ζήλο για να μειώσουμε το χρέος που
(άθελα μας;) συμβληθήκαμε με τη ζωή.
Μέρες έκθετες παρατημένες στο κατώφλι μιας ξένης πόρτας.
Μέρες τρελές που απ’ το πρωί ώς το βράδυ
σκοτώνεσαι να βγάλεις το ψωμί σου
(σκουληκιασμένο).
Ω κοινωνία ιδανική, για σένα το ψωμί
και για μένα το σκουλήκι.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!