Του Ηρόστρατου

…Πήγα για τα παιδιά, το διασκέδασα κι ο ίδιος: Το να χαρακτηρίσω ως «εξαιρετική» την παράσταση του Εθνικού Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου είναι λίγο. Το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη σκηνοθέτησε ο Τάκης Τζαμαργιάς, ενώ ο ίδιος μαζί με τον Σάββα Κυριακίδη είναι αυτοί που ανέλαβαν και τη δραματοποίηση. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Οι ηθοποιοί, όλοι οι συντελεστές της παράστασης, τα σκηνικά, η μουσική, τα διάφορα ευρήματα λειτούργησαν αρμονικά για να μας δείξουν πως ένα έργο μπορεί να είναι «στρατευμένο» και ταυτόχρονα απολαυστικό.
Παράλληλα, και ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, θεωρώ σημαντικό τον παιδαγωγικό ρόλο που μπορεί να παίξει: Τόσο αποκαλύπτοντας το εγκληματικό, αποτρόπαιο πρόσωπο του φασισμού, όσο και αναδεικνύοντας τη σημασία του αγώνα. Τη δύναμη της αντίστασης.
Σύλλογοι και λοιποί φορείς πρέπει να παρακινήσουν όλους τους γονείς να παρακολουθήσουν με τα παιδιά τους τη συγκεκριμένη παράσταση.

Το Ζ, ξαναζεί
Ο Πέτρος δεν είναι η μόνη ευχάριστη έκπληξη από το Εθνικό Θέατρο. Στις 20 Δεκεμβρίου, σαράντα έξι χρόνια μετά την έκδοση του μυθιστορήματος, το Ζ ανεβαίνει στη σκηνή σε δραματουργική προσαρμογή της Έφης Θεοδώρου που έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία.
Επίκαιρο και αυτό το έργο, αφού οι πρώην παρακρατικές ομάδες τώρα έχουν γίνει… κρατικές, όπως τονίζει και ο Βασίλης Βασιλικός σε συνέντευξή του στις 6 μέρες. Ένα μικρό απόσπασμα από τη συνέντευξη στη Σίσσυ Παπαδάκη:
-Εσάς σήμερα θα μπορούσε ένα γεγονός να σας κεντρίσει να γράψετε ένα νέο Ζ;
– Με είχε κεντρίσει παλιότερα η δολοφονία του Τεμπονέρα, αλλά ζούσα τότε στο εξωτερικό και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να ερευνήσω την υπόθεση. Αλλά και ο νεκρός που βρέθηκε προ διετίας μέσα στον κάδο των σκουπιδιών.
-Ποιοι θα ήταν ή είναι σήμερα οι παρακρατικοί; Θα κατάφερναν να γλιτώσουν;
– Έχουν γλιτώσει ήδη, αφού απολαμβάνουν βουλευτικής ασυλίας. Άρα το «παρα» περιττεύει.
-Και εκείνοι που θα αντιστέκονταν ποιοι ή πώς θα ήταν;
Εκείνοι που αντιστέκονται είναι οι σημερινοί ακτιβιστές, που δεν παρακολουθούν τη θρασύτητα όλων από τηλεοράσεως, αλλά κατεβαίνουν κι οι ίδιοι στο δρόμο» Η σκηνοθέτης Έφη Θεοδώρου σημειώνει σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε το έργο:
«…Ιδέες δεν γεννιούνται πια, αλλά πεθαίνουν, γίνονται αντικείμενο συναλλαγής και δεν φαίνονται αρκετά ισχυρές ώστε να συστήσουν κινήματα. Από αυτή την άποψη είδα το έργο με νοσταλγική διάθεση…». Τα υπόλοιπα επί σκηνής…

Μαγικό διήμερο
Το Σαββατοκύριακο στο 14ο Δημοτικό σχολείο της Γλυφάδας (Δημ.Γούναρη 216 & Ηφαίστου) θα έχουμε την ευκαιρία, μικροί και μεγάλοι να παρακολουθήσουμε το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Λόγου, Έκφρασης και Δημιουργίας.
Το Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7.30 υπάρχει ένα πλήθος πρωτότυπων εκδηλώσεων. Από αφήγηση παραμυθιών με πηλό, μέχρι αφιέρωμα στους αδερφούς Γκριμ, αφήγηση παραμυθιών με παράλληλη αφήγηση στη νοηματική, θεατρική παράσταση (Η Κανέλλα και το Δυοσμαράκι) και άλλα πολλά.
Την Κυριακή (11 το πρωί με 7 το απόγευμα), ένα επίσης πλούσιο πρόγραμμα με μύθους του Αισώπου, κινησιολογική έκφραση, Καραγκιόζη, αφηγήσεις παραμυθιών, κουκλοθέατρο, αλλά και παιδική όπερα: Η Πετρόσουπα.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Για περισσότερα: https://paidikofestival.blogspot.gr/

Σε ένα παλιό σπίτι στον Κολωνό
Όσοι πήγαν συμφωνούν πως ο Κήπος στάχτες του Ντανίλο Κις είναι μια παράσταση ξεχωριστή. Παρουσιάζεται σε ένα νεοκλασικό σπίτι στον Κολωνό χτισμένο το 1925. Το σπίτι κατοικήθηκε μέχρι το 1970 και από τότε έμεινε εγκαταλειμμένο. Ξαναφτιάχτηκε για τις ανάγκες της παράστασης μετά από 40 χρόνια σχεδόν, όπου 22 θεατές κάθε φορά θα έχουνε την ευκαιρία να πενθήσουνε χαμογελώντας τον 20ό αιώνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η χρηματική συνεισφορά προαιρετική.
Οι θεατές περιδιαβαίνουν το χώρο, κάθονται στο ειδικά διαμορφωμένο σαλόνι για να ακούσουν μια ιστορία για «κάτι που χάθηκε».
Ερμηνεύουν: Ζωή Τούντα Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης Ηλίας Κουνέλας
Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς Μαρία Κεσίνη
Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας
Κάθε Παρασκευή με Τρίτη από 30 Μαρτίου στις 9μμ
Διεύθυνση: Θυάμιδος 7, Κολωνός
Πληροφορίες και κρατήσεις: 6955560403
Κήπος Στάχτες από το βελούδινο άλμπουμ του 20ού αιώνα Tου DANILO KIS
Μια γεύση μπορείτε να πάρετε κι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=895dM0T_iDc

Διαγωνισμός αστυνομικής λογοτεχνίας
Όσοι διαθέτετε συγγραφικό ταλέντο και (ή) συγγραφικό δαιμόνιο, έχετε τώρα τη δυνατότητα να το… αποδείξετε!
Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και οι Εκδόσεις Άπαρσις συνδιοργανώνουν Διαγωνισμό Αστυνομικού Διηγήματος με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο διαγωνισμός ήδη «τρέχει» και ως λήξη έχει οριστεί η 28η Φεβρουαρίου 2013.
Τα διαγωνιζόμενα διηγήματα δεν πρέπει να έχουν συμμετάσχει σε άλλο διαγωνισμό και να μην έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ενήλικες μέχρι 40 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν εκδώσει ή όχι κάποιο βιβλίο λογοτεχνίας. Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε έκταση τις 3.000 λέξεις.
Η κριτική επιτροπή είναι τριμελής και απαρτίζεται από τα εξής μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας: Τιτίνα Δανέλλη, συγγραφέας Δημήτρης Μαμαλούκας, συγγραφέας Σέργιος Γκάκας, συγγραφέας
Η υποβολή των διηγημάτων γίνεται με αποστολή e-mail στο [email protected]

Η Αλίκη του Βασίλη Παπατσαρούχα
Σε συνέντευξη του στον Δρόμο με αφορμή την προηγούμενη έκθεσή του ο Βασίλης Παπατσαρούχας μας είχε πει ότι εδώ και χρόνια συλλέγει βιβλία με περιπέτειες της Αλίκης απ’ όλο τον κόσμο. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι η νέα έκθεσή του έχει τίτλο Down the Rabbit Hole- ένα ταξίδι με την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εικαστική περιπλάνηση. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Δεκεμβρίου ώς τις 12 Ιανουαρίου του 2013.
Εγκαίνια, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, 7μ.μ. -Stormy -Αθηνάς 17 & Κακουργιοδικείου 2, 1ος όρ., 210-3241145

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!