Πόλεμος και Ειρήνη

 

Γράφει η Τερψιχόρη Δέλτα

 

Έννοιες που στο πλαίσιο της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας παίρνουν ένα άρωμα όλο πιο αχνό και εν τέλει η διαφορά τους έγκειται στις σφαίρες και τους πεσόντες…

Κάποτε, σε κάποια συγκέντρωση αλληλεγγύης στα προπύλαια νιώσαμε… απειλημένοι από έναν υπερήλικα, που άρχισε να αναφωνεί πως δεν είμαστε πρέσβεις καλής θελήσεως και οι πρόσφυγες καλά θα κάνουν να γυρίσουν στις χώρες τους. Γυρίσαμε προς το μέρος του καμιά δεκαριά άτομα. Κάποιος τον έβρισε καθώς σκέφτηκε πως θα ήταν στην «καλύτερη» περίπτωση χρυσαυγίτης.

Ο παππούλης με την ίδια φωνή και σθένος μας εξηγούσε ωρυόμενος πως στον πόλεμο οφείλεις να παίρνεις θέση και όχι να τρέπεσαι κακομοίρης σε φυγή. Γιατί εκείνος και οι σύντροφοί του είχαν μείνει εδώ κατά τον εμφύλιο, και η αντάρτικη ζωή δεν ήταν εύκολη, όμως κρατούσαν τα τουφέκια τους με περίσσια κότσια και περηφάνια, γιατί δεν ένιωσαν ούτε λεπτό άξιοι ελεημοσύνης από κανέναν βολεψάκια, φιλήσυχο, κακομοίρη οικογενειάρχη έξω από το «χορό». Μείναμε με το στόμα μισάνοιχτο και το βλέμμα άδειο για λίγες στιγμές…

Χρόνια αργότερα, βλέποντας ακόμα και το Mega channel «αλληλέγγυο» στην προσφυγιά, βλέποντας τα iphone των νεαρών Σύριων, τις ΜΚΟ να βγάζουν το χαρτζιλίκι τους χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και ακόμα και τη Στάη να έχει γίνει ιδεολόγος και να μας πουλά κοινωνική συνείδηση, με έχει κάνει να πιστεύω πως οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι απλά μεσοαστοί, φιλήσυχοι νοικοκυραίοι, ακριβώς σαν τους ενοχλητικούς μου γείτονες, που το μόνο τους ενδιαφέρον στη ζωή είναι να αποκτούν. Να αποκτούν σπίτια, αυτοκίνητο, διευκολύνσεις… το αμερικανικό όνειρο (και τώρα πια και δυτικοευρωπαϊκό). Αξίζουν λοιπόν την ίδια αλληλεγγύη με τη μικροαστούλα οικογένεια, στο πάνω διαμέρισμα.

Η μνήμη του παππούλη αντάρτη με κάνει συχνά να διαπληκτίζομαι με φίλους. Χωρίς την παραπάνω αφήγηση, κανείς δεν καταλαβαίνει πως δεν είσαι μισάνθρωπος ούτε ρατσιστής, αν σέβεσαι τους Σύριους μικροαστούς κακομοίρηδες ακριβώς όσο και τους Έλληνες μικροαστούς κακομοίρηδες. Το αντίθετο είναι τόσο ψεύτικα αντιρατσιστικό και αλληλέγγυο που καταντά τουλάχιστον ανιστόρητο και ανόητο.

Σχόλια

Exit mobile version