Δεξιά τάση
Σε λίγες μέρες θα γίνει το συνέδριο του νέου κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Φ. Κουβέλη. Πέρα από τις αυτονόητες ευχές για καλή ευόδωση των εργασιών του σώματος και σχετικές αποφάσεις, μας έχει προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη η είδηση ότι ανακαλύφθηκε στo πλαίσιo του κόμματος «δεξιά τάση», «δεξιά παρέκκλιση» και μάλλον πάρθηκαν όλα τα αναγκαία πολιτικά (πάντα) μέτρα. Τι πρεσβεύει η νέα τάση (αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς); Μα πιο στενή, πιο γρήγορη επαφή με το ΠΑΣΟΚ… Γιατί, άραγε, η πλειοψηφία του νέου κόμματος δεν συμφωνεί με τη δεξιά τάση; Τι φοβάται άραγε;

Δεν έχουν τσίπα και όρια
Είτε το κάνουν με σχέδιο και στόχο, είτε από βλακεία και ανικανότητα, τα μέτρα που παίρνει τούτη η κυβέρνηση για «τη σωτηρία της πατρίδας» σε αφήνουν άφωνο και αποσβολωμένο.
Τα πάντα ξεπουλιούνται, τα πάντα στη διάθεση «των αγορών», εκτός από τα κέρδη και τα κλεμμένα του μεγάλου κεφαλαίου.
Θέλουν, λοιπόν, να μαζέψουν χρήματα για τους δανειστές τους και το πρώτο που βρήκαν να κατακρεουργήσουν, είναι το πενιχρό και ήδη κουτσουρεμένο ΕΚΑΣ.
Αυτό το επίδομα-βοήθημα που, με κάθε ευκαιρία, το διαφημίζουν σαν το άπαν της κοινωνικής πολιτικής, είναι το πρώτο «θύμα» του νέου Mνημονίου. Τα κριτήρια, λοιπόν, χορήγησης του επιδόματος γίνονται αυστηρότερα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συνταξιούχοι που θα δικαιούνται το σχετικό πενιχρό βοήθημα.  Και μιλάμε για ανθρώπους που ζουν όχι απλώς κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά στην απόλυτη εξαθλίωση.

Με τα… μπούνια ταξική παιδεία
Την ώρα που η κυρία Άννα πάει να κλείσει εκατοντάδες σχολεία, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, παρουσιάζει μιαν άκρως ενδιαφέρουσα διαχρονική έρευνα η οποία, τελικά, αποτελεί «καθρέφτη» των ταξικών ανισοτήτων, ιδιαίτερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι δύο στους τρεις πρωτοετείς, την τελευταία 25ετία, είναι παιδιά με εύπορους γονείς, από εύπορα κοινωνικά στρώματα.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς και από 56,31% το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985 έχει φτάσει στο 66,69% των εισαγομένων για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 στα ΑΕΙ, αλλά και στα ΤΕΙ.
Οι πρωτοεισαχθέντες φοιτητές και σπουδαστές με πατέρα χειρώνακτα αντιπροσωπεύουν το 20,07% για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, ενώ οι φοιτητές με πατέρα αγρότη μόλις το 5,32%.
Την ίδια περίοδο φοιτητές και φοιτήτριες με πατέρα άνεργο ή συνταξιούχο, είναι κάτω του 1% του φοιτητικού πληθυσμού.
Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί στις μεταπτυχιακές σπουδές και τις σπουδές στο εξωτερικό.

Στυγνοί εργοδότες
Στον πλέον… αιματορουφήχτρα εργοδότη αναδεικνύεται το υπουργείο Οικονομικών.
Επέβαλε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την «εσχάτη των ποινών» σε 65 φορείς του Δημοσίου˙ τους διέκοψε την κρατική επιχορήγηση. Δεν τους παρέχει τα χρήματα που, εκ του νόμου, πρέπει να τους δίνει για να υπάρξουν, για να λειτουργήσουν.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών, δόθηκε εντολή να «μην εγκριθεί η μηνιαία επιχορήγηση 7%» σε 65 φορείς, με πρόσχημα ότι δεν δίνουν…στοιχεία.
Δεν παίρνουν καμία επιχορήγηση 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα, 44 νοσοκομεία και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Θυμάστε τον πολυδιαφημισμένο «ανοιχτό διαγωνισμό»για τους διοικητές των νοσοκομείων;
Θυμάστε ότι προσλήφθηκαν 5 διεθνείς «οίκοι» για να συγκεντρώσουν τα «στοιχεία»;
Γιατί, λοιπόν, δεν ξηλώνει τους άχρηστους «δικούς» της η κυβέρνηση, αλλά τιμωρεί τους οργανισμούς;
Και με τους μισθούς τι θα γίνει;

Και δαρμένοι και χρεωμένοι
Αφού οι κάτοικοι της Κερατέας έφαγαν το ξύλο της χρονιάς τους και εισέπνευσαν τόνους χημικών μήνες τώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε πως ήρθε η ώρα του «διαλόγου», μια και τα δικαστήρια δικαίωσαν τους κατοίκους. Μετά τα πρώτα «βήματα διαλόγου», έρχεται ο υπεύθυνος εκπρόσωπος του Δημοσίου για θέματα απορριμμάτων να προειδοποιήσει ότι:  «Σε περίπτωση απένταξης του έργου από την κοινοτική χρηματοδότηση, το συνολικό ποσό επιβάρυνσης του Δημοσίου από τις δολιοφθορές, τη δημοσιονομική διόρθωση, καθώς και κάθε άλλο κόστος που θα προκύψει για αποζημιώσεις εργοληπτών, απαλλοτριώσεις κ.λπ., θα καταλογιστεί στον Δήμο Λαυρεωτικής και θα παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ 2011 και 2012». Σε αυστηρό, δε, ύφος ενημερώνει τον Δήμο, ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προωθεί άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, προκειμένου «οι αντιδρώντες να πληρώσουν».  Το ποσό υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ. Ούτε να κουβεντιάζεις μαζί τους δεν είναι.

«Οι τεχνικές για να γίνει η απόλυση μια νέα αρχή»
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών ανήλθε η ανεργία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 και διαμορφώθηκε στο 14,2%
Μόνο τον Φλεβάρη, χάθηκαν 10.000 θέσεις εργασίας.
Η καλή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στη προσπάθειά της να βοηθήσει τους άνεργους, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: Οι τεχνικές για να γίνει η απόλυση μια νέα αρχή – Πώς να διαχειριστείτε την απώλεια εργασίας.
Με τη βοήθεια μιας «ειδικού», υποδεικνύει στους ανέργους πως πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα τους «ιδιότητα» και να μη διοχετεύσουν την οργή τους στους εργοδότες.  Κάποιες, λοιπόν, από τις οδηγίες διαχείρισης της απόλυσης είναι: «Μπροστά σε άλλους δεν δυσφημείς τον προηγούμενο εργοδότη, γιατί αυτό δεν θα αρέσει στον επόμενο». Να παραδεχτούν ότι «το να βρουν δουλειά είναι ζήτημα προσωπικής τους ευθύνης».
Τέλος, να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, ξεκινώντας… σπορ.
Πόσο, τελικά, κοστίζει λίγη τσίπα, στις μέρες μας;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!