Η «νέα» Ν.Δ.

Τελικά, όσες προσπάθειες κι αν κάνει η Ν.Δ. να «εκσυγχρονιστεί», να φανεί πως αφήνει πίσω το παρελθόν της, να εμφανιστεί μοντέρνα, δυστυχώς δεν τα καταφέρνει η έρμη. Δεν καταλαβαίνουν, οι δυστυχείς, πως τη συντηρητική ιδεολογία, όσα μερεμέτια κι αν της κάνεις, πάντα τη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση θα σηματοδοτεί. Το δυστύχημα είναι ότι νέοι άνθρωποι διαποτίζονται και αναπαράγουν τη μισαλλοδοξία και το διχασμό. Τις πιο μαύρες μέρες του Εμφυλίου μάς θυμίζει η αφίσα της ΔΑΠ για τις φοιτητικές εκλογές. Πάντως, θα ήταν μια σοβαρή αυτοκριτική της Ν.Δ., αν η αφίσα έγραφε:

«Η ιδεολογία μας είναι βαμμένη με αίμα αθώων. Μην αφήσεις τη Σχολή σου στα χέρια μας»

Έτσι, σαν φόρο τιμής τουλάχιστον στον Τεμπονέρα…

Για να μην ξεχνάμε.

 

Με το μαλακό, παιδιά

Μέρα με τη μέρα, μας εμφανίζεται το ευρωπαϊκό… αγγούρι, που μας έχουν προετοιμάσει.

Μειώσεις μισθών και συντάξεων, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, έμμεσοι φόροι, αυξήσεις τιμών, «Καλλικράτης», και μας περιμένουν οσονούπω μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Ξεπούλημα των ακινήτων του Δημοσίου, του ΟΠΑΠ (γιατί, άραγε, πουλάς κάτι που σου φέρνει 1 δισ. το χρόνο;), των κερδοφόρων γραμμών του ΟΣΕ (γιατί οι ζημιογόνες γραμμές κλείνουν) και πάει λέγοντας.

Μόλις πάμε να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει και για να μην έχουμε αμφιβολίες πως αυτά κι άλλα τόσα μας περιμένουν, ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζει ότι η παροχή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα εξαρτάται από το βαθμό τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Χωρίς κυρώσεις δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία», και συνεχίζει: «Οι εθνικοί προϋπολογισμοί των χωρών του ευρώ θα πρέπει, πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, να έχουν την έγκριση και του Συμβουλίου Eurogroup».

Το ερώτημά μας είναι απλό: Γιατί σκοτωνόμαστε να ψηφίζουμε και να εκλέγουμε κυβερνήσεις;

 

Αχ… Μαρία

Χρόνια τώρα, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο προσπαθούν να… βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι απολύσεις, να μειωθούν μισθοί και μεροκάματα, να μην πληρώνουν οι εργοδότες το ένσημο, να μην υπάρχει ωράριο, να… να… Συνθήκες γαλέρας, δηλαδή.

Γνωστές οι επιδιώξεις τους και γνωστοί οι αγώνες των εργαζομένων για να τις αποτρέψουν. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, εδώ και μήνες, πιέζουν με αφορμή το «δίχτυ προστασίας» να καταφέρουν επιτέλους να βάλουν χέρι και στο λεγόμενο μισθολογικό κόστος. Αυτή την ώρα επέλεξε (τυχαία μάλλον) η «συντρόφισσα» Μ. Δαμανάκη να δηλώσει, ως Ελληνίδα επίτροπος πια τώρα, από τις Βρυξέλλες: «Κοινωνικό κράτος χωρίς ανταγωνιστικότητα, δεν υπάρχει».

Άντε, και εις ανώτερα.

 

Έχουν πρίμα τον καιρό

Είναι γνωστό πως «άλλοι… ζορίζονται και άλλοι δροσίζονται». Από τους τελευταίους, είναι οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι, εδώ και καιρό, έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία.

Στέλεχος του νηολογίου των Νησιών Μάρσαλ, στο οποίο βρίσκεται το 12% των ελληνόκτητων πλοίων, λέει στη Wall Street Journal: «Με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους ή να αγοράζουν φθηνότερα ακίνητα. Άλλοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους, όμως οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες εξαιρούνται, με βάση το νόμο 89. Και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει, όπως σημειώνουν αναλυτές και πλοιοκτήτες, ακόμα κι αν το ΔΝΤ ή η Ε.Ε. επιβάλουν νέα οικονομικά μέτρα για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Σήμερα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες διαχειρίζονται 4.800 πλοία και ελέγχουν το 15% με 20% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα». Και συνεχίζει η εφημερίδα: «Eνώ το 2009 οι περισσότερες ναυτιλίες υποχώρησαν, οι Έλληνες αγόρασαν 218 πλοία σε καλύτερες τιμές, και μόνο οι Κινέζοι απέκτησαν περισσότερες μονάδες».

Και το καλύτερο: «Είμαστε οι φορτηγατζήδες της θάλασσας», λέει ο εφοπλιστής Ν. Τσάκος, η εταιρία του οποίου διαχειρίζεται ένα στόλο από 46 τάνκερ.

Έχουν και οι φορτηγατζήδες τα προβλήματά τους…

 

Αντισυγκεντρώσεις…

Στις 27 Μαϊου ο ΣΥΝ (τμήμα πολιτισμού και τμήμα παιδείας) αποφάσισε να διοργανώσει συνάντηση στην ταράτσα του Ξενοδοχείου Στάνλεϋ, και προσκαλεί τις «φίλες και τους φίλους της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της παιδείας και του πολιτισμού» να είναι εκεί.

Εντελώς τυχαία η σύναξη συνέπεσε (ίδια μέρα και ώρα) με την εκδήλωση στο Σπόρτινγκ. Προσοχή, θα παρθούν και παρουσίες… Τι μας λείπει; Τι μας λείπει; Λίγη τσίπα! Αλήθεια, δεν φοβούνται μήπως έχουν αντίθετα αποτελέσματα με αυτά τα τεχνάσματα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!