Σε τροχιά σαρωτικού ξεπουλήματος η χώρα, περιμένοντας την τρόικα. Του Χρήστου Πραμαντιώτη

Και να μην ήθελε να παραιτηθεί, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν κυβερνητικές πηγές σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία κι έκαναν το γύρο του… Ίντερνετ την Πέμπτη το βράδυ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γνωστό και ως Ταμείο Ξεπουλήματος) δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ο Κ. Μητρόπουλος (που πήγε στο ΤΑΙΠΕΔ ως μεταγραφή από τις διοικήσεις εταιριών του Ομίλου Eurobank) τελικά παραιτήθηκε, μετά την απόλυση που του διαμηνύθηκε μέσω «διαρροών». Είχε προηγηθεί η παραίτηση του προέδρου του Ταμείου, Γ. Κουκιάδη, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Είναι αλήθεια ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που δημιουργήθηκε εδώ και ένα χρόνο, δεν κατόρθωσε (και λόγω της πολιτικής… αστάθειας) να πιάσει τα… πλάνα αποκρατικοποιήσεων, ενώ εδώ και βδομάδες ακουγόταν ότι ο φετινός στόχος πρέπει να μεταφερθεί στο 2013. Με τις παραιτήσεις δημιουργείται τώρα το κατάλληλο σκηνικό για να δοθεί στην τρόικα το μήνυμα πως «αρχίζει το πραγματικό ξεπούλημα». Υπό την έννοια αυτή, η πολιτική στιγμή είναι χαρακτηριστική: θα διοριστεί άμεσα νέα Διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ («τα δικά μας παιδιά»), την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις, την ερχόμενη επίσης εβδομάδα έρχεται η τρόικα και απαιτεί να δει σχέδιο σαρωτικού ξεπουλήματος, ενώ αναφέρεται ότι είναι έτοιμο (όπως γράφει το skai.gr) και νομοσχέδιο-σκούπα που θα «καθαρίζει» μια και καλή όλες τις εκκρεμότητες και τα εμπόδια που καθυστερούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Πάρτι συμβούλων, όπως πάντα
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μείνει για πολύ ακέφαλο, αφού πριν καν επιβεβαιωθεί η παραίτηση Μητρόπουλου, κυκλοφορούσαν τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του. Τέτοιες θέσεις δεν αφήνονται να πάνε χαμένες, πολύ περισσότερο που κουβαλούν μαζί τους έναν ολόκληρο στρατό συμβούλων και παρασυμβούλων, σε ένα πάρτι που στήνεται πάνω στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου.
Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστική η ερώτηση που υπέβαλε στον υπουργό Οικονομικών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας: «Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα, από το Πρόγραμμα αυτό το Ελληνικό Δημόσιο, έχει αποκλειστικά μόνο δαπάνες για αμοιβές μισθούς και αποζημιώσεις, παχυλά αμειβομένων φίλων και προσκείμενων στην Κυβέρνηση προσώπων», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας λεπτομερή αναφορά μεταξύ άλλων περί του συνόλου των δαπανών και κάθε επιμέρους ποσού το οποίο δαπανήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για: την ίδρυση και λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, για την πρόσληψη κάθε είδους συμβούλων, συνεργαζόμενων και διαφόρων τρίτων (τα ονόματα, το ύψος της αμοιβής και το έργο που όλοι αυτοί παρέδωσαν), για δαπάνες ταξιδιών (πού και ποιοι συμμετείχαν) κ.λπ. «Σκοπεύει να συνεχίσει την τακτική αυτή των κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με αδιαφανείς διαδικασίες;» καταλήγει στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!