Σήμερα στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος

Στο πλαίσιο του αφιερώματος Ποίηση: Λόγος και Τέχνη που οργανώνει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος στον Περισσό, σήμερα Παρασκευή και ώρα 8μ.μ. ο Αντώνης Ζέρβας θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Εζρα Πάουντ.
Τα Cantos ή Άσματα στα ελληνικά δεν διαθέτουν αναγνωρίσιμη μορφή και συνεπώς είναι αρκετά δύσκολο να επιτελέσουν τη λειτουργία που προσδοκούμε από την ποίηση. Γι’ αυτό και διαβάζονται αποσπασματικά. Επιλέγονται, συνήθως, οι λυρικές στιγμές που μένουν στη μνήμη από το μέγα κάλλος τους, πλην όμως απωθούνται όλα τα στοιχεία, όσα συνιστούν την καινοτομία του, τα στοιχεία δηλαδή που το κατατάσσουν ακριβώς μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ρηματικών μορφών του 20ό αιώνα. Βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονείται ότι από το σύνολο του ογκώδους έργου, διαθέτουμε στα ελληνικά μόνο τρία κεφάλαια, έστω κι αν τα Άσματα της Πίζας τα οποία ξεπήδησαν απρόβλεπτα εκτός σχεδίου, αποτελούν δραστική σύνοψη των θεμάτων και των μεθόδων του.
Τι είναι λοιπόν αυτά τα θαυμαστά και εξίσου απωθητικά Κάντος ή Άσματα στα ελληνικά; Πού οφείλεται η δυσκολία τους; Πού έγκειται η αποτυχία τους;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!