«Θα ήταν προτιμότερο να πνίξουμε τους κρατούμενους στη Νεκρά Θάλασσα»
– Avigdor Lieberman (2003) –
ο νυν υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, μιλώντας για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Από το 1967 ώς σήμερα, περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι έχουν περάσει από τις ισραηλινές φυλακές, συνολικά δηλαδή το 20% του πληθυσμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών ή το 40% του αντρικού πληθυσμού. Δεν υπάρχει οικογένεια που, τουλάχιστον, ένα μέλος της να μην έχει περάσει από τις κατοχικές φυλακές και η Παλαιστίνη τοποθετείται στις πρώτες θέσεις άλλης μίας μακάβριας στατιστικής έρευνας, ως η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συλλόγου για τους Κρατούμενους και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Addameer (https://addameer.info/), περίπου 6.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις φυλακές. Οι 587 είναι φυλακισμένοι περισσότερο από 20 χρόνια, οι 207 τελούν υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και η φυλάκισή τους μπορεί να ανανεωθεί επ’ αόριστον, ενώ υπάρχουν 37 γυναίκες και 209 παιδιά κρατούμενοι. Μόνο το 2010 συνελήφθηκαν πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, μια και οι ισραηλινές επιδρομές και οι συλλήψεις στα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Όλοι οι κρατούμενοι, ανεξαιρέτως ηλικίας και φύλου, υπόκεινται σε φριχτά βασανιστήρια (στέρηση ύπνου, κλοτσιές, απειλές, λεκτικές προσβολές, έκθεση σε υπερβολική ζέστη ή κρύο, πνίξιμο, απομόνωση) και άλλες μορφές βίας και εξευτελισμού. Κρατούνται σε 30 φυλακές, οι περισσότερες εκτός Δυτικής Όχθης, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους να δέχονται επισκέψεις από τις οικογένειες τους, αφού η είσοδος στο Ισραήλ απαγορεύεται για την πλειοψηφία των Παλαιστινίων, ενώ οι επισκέψεις από οικογένειες της Γάζας, έχουν ανασταλεί από το 2007.

Παιδικό Θέατρο για την αγωνιζόμενη Παλαιστίνη
Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό Ιντιφάντα, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «Αστροναύτες», παρουσιάζει την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου, στις 11:30 π.μ., στον Χώρο Πολιτισμού @Ρουφ το έργο Η Φάρμα των Ζώων. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην αγωνιζόμενη Παλαιστίνη και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης υπεράσπισης των Παλαιστινίων πολιτικών κρατούμενων Addameer. Είσοδος 5,00€ για τους συνοδούς και 7,00€ για τα παιδιά.
Το Addameer (στα αραβικά σημαίνει «συνείδηση») προσφέρει υποστήριξη σε Παλαιστίνιους κρατούμενους και στις οικογένειές τους, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων και εργάζεται για να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε βάρος τους, μέσα από την καταγραφή, τις νομικές διαδικασίες και τις καμπάνιες αλληλεγγύης.
Η παράσταση αποτελεί συνέχεια του παζαριού αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιντιφάντα τον Δεκέμβριο του 2010, στην Καισαριανή.

* Δείτε και: r-freepalestine.blogspot.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!