Το πρωινό της 19ης Οκτώβρη στην Πάτρα, για όσους ξύπνησαν νωρίς, θύμιζε μέρα εθνικής γιορτής: άδειοι δρόμοι, κλειστά καταστήματα, στο δρόμο δεν κυκλοφορούσε ψυχή.

Μια αίσθηση ότι τα πάντα έχουν νεκρώσει στην πόλη, που όσο προχωρούσε η μέρα έδωσε τη θέση της σε πραγματική γιορτή, λαϊκή.
Στις 09:00 το πρωί οι υπάλληλοι της Στ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων καταλαμβάνουν το κτίριο της υπηρεσίας τους και το λάκτισμα έχει δοθεί. Οι δρόμοι αρχίζουν να γεμίζουν από κόσμο: οικογένειες με τα παιδιά τους, νεολαίοι και ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι με τα πανό των σωματείων στα χέρια, έμποροι και καταστηματάρχες, άνθρωποι όλων των ηλικιών κατηφορίζουν από κάθε γωνιά της πόλης προς το κέντρο. Οι άδειοι και βουβοί, πριν από μια ώρα, δρόμοι παίρνουν ζωή, τα πρώτα συνθήματα ακούγονται, μικροφωνικές από βανάκια καλούν στην πορεία.
Έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές «ασφυκτιούν» να χωρέσουν. Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης έχει μετατραπεί σε ποτάμι λαού, κι ο κόσμος συνεχίζει να καταφθάνει. Στην οδό Κορίνθου οι προσυγκεντρώσεις των φοιτητικών συλλόγων και οι διαδηλωτές σχεδόν «ακουμπούν» με τον όγκο τους την πλατεία Γεωργίου, όπου καλεί σε συγκέντρωση το ΠΑΜΕ. Η οδός Μαιζώνος γεμάτη, κόσμος πάει κι έρχεται.
Μια μεγαλειώδης πορεία ξεκινά σε μια πόλη που πάλλεται από συνθήματα και οργή: «Να φύγουν», «Φτάνει πια!», «Να τους στείλουμε εμείς στην εφεδρεία». Οι εργάτες καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, συνοδεία δύο απορριμματοφόρων, στην κεφαλή, κι ακολουθούν εκατοντάδες σωματεία και συλλογικότητες. Η συμμετοχή θυμίζει άλλες εποχές, διαδηλωτές γυρίζουν το κεφάλι προς τα πίσω, κοιτούν προς τα μπρος: τα όρια αυτού του λαϊκού ποταμιού δεν έχουν τέλος. «Ήρθε η ώρα να φύγετε απ’ τη χώρα». Η πορεία φτάνει στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο «εκκενώνει» από τους λιγοστούς υπαλλήλους και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αγγελόπουλο. Μπροστά στο πλήθος του κόσμου, ο αστυνομικός διευθυντής διατάσσει τις –λιγοστές ομολογουμένως– αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το χώρο. Η κατάληψη διαρκεί μέχρι το μεσημέρι, όταν οι διαδηλωτές επιστρέφουν με πορεία ξανά στο κέντρο της Πάτρας.
Στο μεταξύ, εντυπωσιακή σε μέγεθος και παλμό ήταν και η πορεία που πραγματοποίησε την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στο κέντρο της πόλης. Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση που οδηγούσαν αγρότες της περιοχής με τα τρακτέρ τους.  Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν στην Πάτρα και τη δεύτερη μέρα της γενικής απεργίας, ενώ υπό κατάληψη από εργαζόμενους τέθηκαν το Δημαρχείο και το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Κατερίνα Παγουλάτου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!