Το Ελληνικό δεν πρέπει να πουληθεί σε κανέναν. Του Πάνου Τότσικα
Η «παράδοση» που υπάρχει στη χώρα μας να χαρίζεται δημόσια γη σε ντόπιους και ξένους οικονομικούς παράγοντες, προκειμένου να προωθήσουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους, είναι μακρά. Πάντα συνοδευόταν με την επωδό ότι οι «επενδύσεις» αυτές γίνονται στο όνομα της «ανάπτυξης», της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας κ.λπ. Τις τελευταίες δεκαετίες, προστέθηκε και η διάσταση της «πολιτιστικής παρέμβασης των επενδυτών», της «αξιοποίησης» εγκαταλειμμένων ελεύθερων-αδόμητων χώρων.
Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε, έκπληκτοι, ότι ο Όμιλος Λάτση προσφέρει περίπου 0,5 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει μια παραλιακή έκταση 6.204 στρεμμάτων στο Ελληνικό, της οποίας η αξία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3,75 δισ., σύμφωνα με έγκυρους εκτιμητές. Δηλαδή, εκτιμά την αξία αυτού του «φιλέτου» σε 80 ευρώ το τ.μ., ενώ η αντικειμενική του αξία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3.000 ευρώ το τ.μ.
Θα μου πείτε, καλά ο Όμιλος Λάτση εκτιμά ό,τι θέλει. Αλλά, γιατί ο λεγόμενος «ανεξάρτητος αποτιμητής» του ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρία Happold Consulting, στον φάκελο αποτίμησης που έχει καταθέσει, εκτιμά ότι η αξία του «φιλέτου» δεν μπορεί να ξεπερνά τα 700-800 εκατομμύρια ευρώ; Πόσα πληρώσαμε (μέσω ΤΑΙΠΕΔ) σ’ αυτή την εταιρία, προκειμένου να καταλήξει σ’ αυτή τη «βαρυσήμαντη» εκτίμηση;
Επίσης, πόσο θα πληρώσουμε τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους και το περίφημο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ; Και πόσο θα πληρώσουμε στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεπουλήσει το φιλέτο του Ελληνικού αντί πινακίου φακής;
Μερικά ακόμη, επιγραμματικά:
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης, συνολικής έκτασης 304 στρεμμ., δηλαδή το 5% του Ελληνικού, (ξε)πουλήθηκε για περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Μια νέα κυβέρνηση στη χώρα μας μπορεί να επανεξετάσει τη σύμβαση με τον Λάτση, εφόσον τελικά υπογραφεί, μπορεί να φορολογήσει «γενναία» τη μεγάλη ιδιοκτησία (η τη χρήση μεγάλων «φιλέτων» δημόσιας γης). Ας ληφθεί αυτό υπ’ όψιν.
Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρέπει να πουληθεί σε κανέναν το Ελληνικό. Ότι πρέπει να παραμείνει ελεύθερος, δημόσιος χώρος, να «αξιοποιηθεί» για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου και για την κάλυψη πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων κοινωνικών αναγκών, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων.
Η Επιτροπή Αγώνα κατέθεσε Υπόμνημα στο ΤΑΙΠΕΔ με τις απόψεις της, το οποίο καταλήγει: «…το δημόσιο συμφέρον το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να υπηρετήσει, δεν προωθείται με τη σύμβαση που επιδιώκετε να υπογράψετε…
Αν τελικά αδιαφορήσετε για το δημόσιο συμφέρον, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες…»
Διεθνοποιείται η καμπάνια
Εβδομήντα περίπου συλλογικότητες έχουν υπογράψει, μέχρι σήμερα, το κείμενο της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, το οποίο φέρει τον τίτλο Απαιτούμε την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Σαρωνικού! Η καμπάνια ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου και επεκτάθηκε στη συλλογή υπογραφών σε φυσικά πρόσωπα. Στόχος της καμπάνιας δεν είναι μόνο η συγκέντρωση πολλών υπογραφών, αλλά και η συσπείρωση όσων υπογράφουν, καθώς και η συμμετοχή τους στις προσεχείς κινητοποιήσεις. Μεταξύ όσων υπογράφουν το κείμενο, περιλαμβάνονται βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, βιοτέχνες, μαγαζάτορες, εργαζόμενοι, άνεργοι. Αξίζει να αναφερθεί η διεθνοποίηση της καμπάνιας σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Δεκάδες προσωπικότητες, κυρίως από τη Γαλλία, αλλά και από τη Μ. Βρετανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αγκόλα κ.α., έχουν υπογράψει το κείμενο και δηλώνουν την αντίθεσή τους στα σχέδια που προωθούνται στο Ελληνικό. Μεταξύ αυτών, υπογράφει ο Γάλλος πρόεδρος και ο Μοριτιανός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UΙΑ), ο Ιταλός και ο Τούρκος αντιπρόεδροι, τα μέλη του Συμβουλίου (που προέρχονται από την Ισπανία και τις Φιλιππίνες), καθώς και ο δικός μας Νίκος Φιντικάκης, μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων.
Υπογραφές στην ιστοσελίδα: parkoellinikou.blogspot.com