Αρχική κοινωνία εργασία Ο ΟΕΚ κόβει από τους εργάτες για να δώσει στους… ημέτερους

Ο ΟΕΚ κόβει από τους εργάτες για να δώσει στους… ημέτερους

Πώς στήνουν το επόμενο φαγοπότι με τους κατασκευαστές.

Με μια πρωτοφανή απόφαση, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται σκάνδαλο, η διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κόβει τις παροχές προς τους δικαιούχους. Αντί ρεπορτάζ, δημοσιεύουμε στη συνέχεια σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), η οποία με σαφή και αποκαλυπτικό τρόπο περιγράφει την κατάσταση και αποκαλύπτει το σκηνικό που στήνεται.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση, «η ΠΟΛ καταγγέλλει τη νέα απόφαση-σκάνδαλο του Δ.Σ. του ΟΕΚ, με την οποία επί της ουσίας κόβονται τα δάνεια στους δικαιούχους των προγραμμάτων εργατικής κατοικίας, προκειμένου τα χρήματα αυτά να τα καρπωθούν διάφορες κατασκευαστικές εταιρίες και άλλοι εκλεκτοί της κυβέρνησης και των συνεργατών της.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΕΚ την Παρασκευή 9 Ιούλη 2010, η πρόεδρος κ. Κοτίδου πρότεινε και η πλειοψηφία αποφάσισε την “αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων του δανειοδοτικού προγράμματος”, δηλαδή το σταμάτημα των παροχών στους δικαιούχους εργαζόμενους. Κατά της απόφασης ψήφισαν οι δυο εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ενώ υπέρ οι δυο εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΕΚ. Από την ίδια μέρα η πρόεδρος ενημέρωνε τις Περιφερειακές Υπηρεσίες να δέχονται μεν τις αιτήσεις των δικαιούχων, αλλά όμως να τις παγώνουν, δηλαδή να κοροϊδεύουν τους δικαιούχους.
Υλοποιώντας στην πράξη την πολιτική της “διαφάνειας” που τούτες τις μέρες διακηρύσσει ο πρωθυπουργός, η κ. πρόεδρος μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο (και όπως φαίνεται ανάλογες υποδείξεις), φαίνεται να προσανατολίζεται μετά το προηγούμενο σκάνδαλο χτισίματος του Ολυμπιακού Χωριού, να προχωρήσει στο χτίσιμο του Μεσογειακού Χωριού στο Βόλο. Δηλαδή, κόβουν τα δάνεια των εργαζομένων προκειμένου να γίνει νέο φαγοπότι με τους κατασκευαστές και τους άλλους εμπλεκόμενους.
Και για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι πώς η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της διαχειρίζονται τα χρήματά τους: Όπως ομολόγη   η κ πρόεδρος, αν και υπάρχει Ολοκληρωμένο Μηχανογραφικό Σύστημα, σήμερα δεν είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση των οφειλών του Οργανισμού. Άραγε η κατάσταση αυτή είναι μόνο αποτέλεσμα ανικανότητας ή υπάρχουν και άλλοι πιο σοβαροί λόγοι;
Το ΙΚΑ το οποίο εισπράττει την εισφορά των εργαζομένων για τον ΟΕΚ, ενώ οφείλει να την αποδίδει άμεσα, παράνομα την κατακρατεί και χρωστάει περίπου 1.600.000.000 ευρώ. Για το 2010 έγραψε στον προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα κατέβαλλε μόνο 213 εκατ. ευρώ. Από ό,τι φαίνεται σκοπός τους είναι -όπως έκαναν και με άλλους- να κατακρατήσουν τα λεφτά των εργαζόμενων. Να σημειώσουμε ακόμη, ότι με το άρθρο 42 του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, από την εισφορά υπέρ ΟΕΚ που εισπράττει το ΙΚΑ, στο όνομα της επίλυσης του ασφαλιστικού, το ΙΚΑ θα παρακρατεί από 1.1.2011 το 10%, από 1.1.2012 το 20% και από 1.1.2011 το 30%. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι αφού μειώνονται τα έσοδα του Οργανισμού, αντίστοιχα θα μειωθούν και οι παροχές στους δικαιούχους.
Με βάση τα προηγούμενα, καλούμε τη Διοίκηση του ΟΕΚ και τους πολιτικούς προϊστάμενούς τους, να ακυρώσουν την απαράδεκτη αυτή απόφαση με την οποία κόβουν τα δάνεια από τους πραγματικούς δικαιούχους, τα χρήματα των οποίων διαχειρίζονται αυτοί οι κύριοι και να τα λυμαίνονται οι διάφοροι “επιτήδειοι”, κατασκευαστικές εταιρίες, τραπεζίτες κ.ά. Καλούμε τους εργαζόμενους μαζί με τα συνδικάτα, να δώσουμε τη μάχη για την αποτροπή των σχεδίων της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να καρπωθεί τα χρήματα των εργαζομένων  και να τα διαθέσει κατά το δοκούν. Ο ΟΕΚ δεν είναι τσιφλίκι ή παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης. Από το νόμο έχει αναλάβει τη διαχείριση των χρημάτων των εργαζομένων και μόνο αυτούς οφείλει να εξυπηρετεί.
Απαιτούμε:
– Η κυβέρνηση να υποχρεώσει το ΙΚΑ να καταβάλλει το σύνολο της οφειλής του στον ΟΕΚ, δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ.
– Να μην προχωρήσει σε καμιά περικοπή των παροχών στους πραγματικούς δικαιούχους.
– Να αυξήσει τις εισφορές των εργοδοτών προς τον ΟΕΚ και να καταβάλλει γενναία κρατική επιχορήγηση.
– Να σταματήσει να στέλνει τους εργάτες, πελάτες στις τράπεζες.
– Να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στην ανακούφιση χιλιάδων ανέργων οικοδόμων.
– Να δώσει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους και στο ύψος της πραγματικής αξίας της κατοικίας».

Συνάντηση Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, στις 7 μ.μ. στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (πλατεία Καρίτση 8).
Θέματα που θα συζητηθούν: Συμβάσεις – στάση ΓΣΕΕ, Απολύσεις, Ιδιωτικοποιήσεις (τράπεζες, υγεία, συγκοινωνίες), Πρώτες σκέψεις για ΔΕΘ.

Σχόλια

Exit mobile version