Στο στόχαστρο του υπουργού, νεφροπαθείς, άποροι, ανήμποροι πολίτες. Του Μάριου Διονέλλη

Το πιο σκληρό της πρόσωπο δείχνει στους ανήμπορους η τρικομματική κυβέρνηση δια του «προθύμου» υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, με χρόνια νοσήματα και γενικότερα εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο το κοινωνικό κράτος είναι αυτοί που μπήκαν στο στόχαστρο του υπουργού, αφού χαρακτηρίζονται ως «πηγές εξοικονόμησης πόρων» και περιορισμού των εξόδων. Ένας νέος μνημονιακός καιάδας προετοιμάζεται για τους ανθρώπους αυτούς, σπρώχνοντάς τους ακόμα περισσότερο στο κοινωνικό περιθώριο.

Πρώτος στόχος οι νεφροπαθείς
Το ιλιγγιώδες ποσό των 82 εκατομμυρίων ευρώ λογαριάζει να κόψει από τους νεφροπαθείς ο κ. Στουρνάρας κόβοντας, στην ουσία, το επίδομα μετακίνησής τους προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης και καταδικάζοντάς τους σε θάνατο αν αναλογιστεί κανείς την αναγκαιότητα της μετακίνησης αυτής για την ίδια την επιβίωσή τους. Όπως είναι γνωστό, οι νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκαθάρσεις δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και πολλές φορές μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για να βρεθούν μέχρι την αντίστοιχη μονάδα. Ειδικά στην επαρχία όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, οι μετακινήσεις είναι ζωτικής σημασίας ενώ ήδη υπάρχουν τεράστιες οφειλές, τόσο προς τους ίδιους τους ασφαλισμένους όσο και προς τρίτους, όπως οδηγοί ταξί που αναλαμβάνουν τις μεταφορές όσων δεν διαθέτουν δικό τους όχημα.
Όπως λέει στον Δρόμο  ο κ. Μανώλης Ρέππας από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Ηρακλείου, ταμεία όπως ο ΟΓΑ έχουν φτάσει να χρωστάνε ακόμα και 2.500 ευρώ στους νεφροπαθείς, καθώς δεν καταβάλλουν το επίδομα που καθορίζεται ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις που έχουν να διανύσουν οι ασφαλισμένοι. Επισήμως το τσεκούρεμα των επιδομάτων αυτών ονομάζεται: «Εξορθολογισμός των κανόνων αποζημίωσης μετακίνησης για άτομα με νεφρική ανεπάρκεια» και αποτελεί μεγαλόπνοη έμπνευση του υπουργού Οικονομικών.

Ανάπηροι και άποροι
Στη μέγγενη μπαίνουν όλα τα αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται σε περίπου 300.000 άτομα πανελλαδικά, καθώς ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει μειώσεις από 14% έως 33% στο καταβαλλόμενο επίδομα για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ στα σκαριά είναι και η θεσμοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων ώστε μεγάλο μέρος των δικαιούχων να αποκλειστεί οριστικά από την καταβολή του.
Στο στόχαστρο Στουρνάρα μπήκαν και οι συντάξεις των περίπου 70.000 ανασφάλιστων υπερηλίκων με τον σχεδιασμό να προβλέπει περικοπή 10% έως 20% ενώ στο ήδη υπάρχον εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να προστεθεί και «ξεσκόνισμα» της περιουσιακής τους κατάστασης, στην κατεύθυνση του αποκλεισμού όσων έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, άσχετα με το αν τους αποφέρουν έσοδα ή όχι.

Και χωρίς οξυγόνο…
Την πολιτική Στουρνάρα έναντι των ανήμπορων πλαισιώνει η καθημερινότητα του ΕΟΠΥΥ που πλέον δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις απολύτως επείγουσες ανάγκες των ασφαλισμένων του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των οφειλών του οργανισμού για την αγορά οξυγόνου σε φιάλες από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που τις έχουν άμεση ανάγκη. Μόνο στην Κρήτη οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού που περιμένουν να τους καταβληθούν τα έξοδα αγοράς οξυγόνου είναι 1500 ενώ τελικά αναγκάζονται να πληρώνουν από την σύνταξη των 300 ευρώ τα 90 που απαιτούνται για την κάθε φιάλη.
Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής από τον ασφαλισμένο δεν λείπουν οι δωρεάν παροχές από τους εμπόρους των ιατρικών ειδών. Σε διαφορετική περίπτωση χωρίς οξυγόνο η κατάληξη είναι γνωστή και απ’ ό,τι φαίνεται είναι και η πιο αποδοτική για να απαλλαγεί από το βάρος των ανήμπορων και το περισπούδαστο οικονομικό επιτελείο…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!